Jean-Claude Piris: The Future of Europe. Towards a Two-Speed EU? Cambridge University Press 2012, 176 s.
Jean-Claude Piris seurasi EU:n perussopimusneuvotteluja jäsenvaltioiden aitiossa yli kahden vuosikymmenen ajan. Neuvoston lakimiehenä hänen työnsä oli löytää juridisesti toimivia ratkaisuja tilanteissa, joissa jäsenmaiden näkökannat menivät ristiin.
Jean-Claude Piris seurasi EU:n perussopimusneuvotteluja jäsenvaltioiden
aitiossa yli kahden vuosikymmenen ajan. Neuvoston lakimiehenä hänen työnsä oli
löytää juridisesti toimivia ratkaisuja tilanteissa, joissa jäsenmaiden näkökannat
menivät ristiin.
Piris kuuluu EU-myönteisten teknokraattien joukkoon, mutta hän ei ole keskitetyn liittovaltiomallin kannattaja. Hän ei usko EU:hun supervaltiona, mutta tietää nykytilanteen kestämättömyyden etenkin euroalueen kannalta.
Piris katsoo, että integraatiomyönteisimpien jäsenvaltioiden on aika tiivistää keskinäistä yhteistyötään. Uusi alku on mahdollinen ainakin EU:n jäsenvaltioiden sopusuhtaisimmalle ryhmälle. Pirisin mallissa syvenevän integraation kärkiryhmä olisi väliaikainen, ja sen ulkopuolelle jäävät jäsenvaltiot voisivat liittyä ytimeen heti kun niillä olisi tarvittavat poliittiset ja taloudelliset valmiudet.
Piris tehostaisi EU:n poliittisen järjestelmän toimintaa pienentämällä toimielinten kokoa ja muuttaisi jäsenvaltioiden edustusta elimissä vastaamaan paremmin väestöeroja. Eurooppa-neuvoston ja EU:n neuvoston miniversiot tekisivät kärkiryhmän päätökset yhdessä kansallisten parlamenttien edustajista muodostuvan uuden parlamentaarisen elimen kanssa. Komissio olisi pääosin päätösten toimeenpanosta huolehtiva hallinnollinen elin ilman yksinoikeutta lakialoitteisiin.
Suomen kaltaisissa pienissä jäsenmaissa, joissa perinteisesti on vaalittu komission valta-asemaa myös lainvalmistelussa, tällainen visio ei jää kritiikittä. Lisäksi Piris arvostelee nykyjärjestelmää eniten niissä kohdin, joissa on tehty myönnytyksiä pienille valtioille perussopimuksia neuvoteltaessa.
Näihin lukeutuvat muun muassa suurten jäsenmaiden suhteellisesti pienempi edustus Euroopan parlamentissa, korkea kynnys tukeutua määräenemmistöön päätöksenteossa ja periaate, jonka mukaan kustakin jäsenvaltiosta tulee yksi komissaari.
Jean-Claude Pirisin tulevaisuudenvisiossa painottuu suurten jäsenvaltioiden näkökulma. Lisäksi siinä painotetaan kansallisten hallitusten ja parlamenttien roolia EU:n päätöksenteossa Euroopan komission ja parlamentin sijaan.
Pirisin visio on kuitenkin enemmän kuin yhden reaalipolitiikkaa ymmärtävän virkamiehen kannanotto. Euroopassa ja etenkin Saksassa puhaltavat uudet tuulet. Jos kärkiryhmää ryhdytään rakentamaan nykytilanteessa, sitä tuskin luodaan pienten valtioiden ehdoilla.
Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvat ja kartta Tuomas Kortteinen/UP