Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Hollanden taikasana

Raine Tiessalo

"Ranska ei ole mikä tahansa maa! Rouva Merkel ei voi päättää kaikesta yksin!" uhosi François Hollande vaalikampanjansa aikana. Merkelin haastaminen avasi Hollandelle tuhannen euron paikan profiloitua EU:n sisällä Saksan vastavoimaksi ja kerätä samalla liittolaispotentiaalia eurokriisissä kärvistelevistä Etelä-Euroopan maista, kirjoittaa vapaa toimittaja Raine Tiessalo.

”Ranska ei ole mikä tahansa maa! Rouva Merkel ei voi päättää kaikesta yksin!” uhosiFrançois Hollande vaalikampanjansa aikana.

Jo virkaanastujaispäivänään Hollande matkustikin Berliiniin ja vaati EU:n budjettikurisopimuksen avaamista. So­pimukseen pitäisi lisätä talouskasvun aineksia. Ei edes presi­dentin koneeseen osunut salama saanut uuden johtajan mieltä muuttumaan.

Saksan liittokanslerin vastaus oli kuitenkin tyly. Nein. An­gela Merkelin mielestä 25 EU-maan allekirjoittamaa sopimusta ei voi avata.

Merkelin ja Hollanden yhteisesiintymisessä rajoituttiin pie­nimpään mahdolliseen yhteiseen tekijään. Molemmat olivat samaa mieltä siitä, että kurin lisäksi tarvitaan talouskasvua. Aika harva tosin on eri mieltä. Kasvun ja kurin yllätyksetön sanapari komeili G8-maiden toukokuun huippukokouksen loppupäätelmissä.

·

Merkelin haastaminen hallitsi sosialisti Hollanden vaalikam­panjan ulkopoliittista agendaa. Korostetun näkyvään haasta­miseen oli niin sisä- kuin ulkopoliittisia syitä.

Ensinnäkin kyseessä oli vaalitaktiikka. Hollande halusi kyseenalaistaa edeltäjänsä, konservatiivi Nicolas Sarkozyn perinnön. Talouskriisien myrskyissä maata johtanut Sarkozy muodosti Merkelin kanssa parivaljakon, jonka linjanvetoja muu EU seurasi. Merkozyksi ristityn kaksikon taloudellisesti heikompi osapuoli oli helppo leimata vahvemman juoksupo­jaksi ja hännystelijäksi.

Toiseksi Merkelin haastaminen avasi Hollandelle tuhannen euron paikan profiloitua EU:n sisällä Saksan vastavoimaksi ja kerätä samalla liittolaispotentiaalia eurokriisissä kärvistelevistä Etelä-Euroopan maista.

Tässä strategiassa Hollanden taikasana on ollut kasvu, eri­tyisesti kasvu leikkausten ja säästölinjan vastakohtana.

Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, vaalikampanjasta lähtien Hollandea on pidetty Ranskassa lähestulkoon koko talouskasvun käsitteen isänä, ihmeidentekijänä, joka keksi jo­tain, mitä muut eivät olleet keksineet. Hollande pukeutui EU:n suunnannäyttäjän viittaan jo alkuvuodesta.

”Euroopassa on naisia ja miehiä, jotka odottavat meitä ja ajattelevat, että jos liikehdintä alkaa Ranskassa, se leviää vää­jäämättä muualle Eurooppaan”, Hollande profetoi Eurooppa-linjapuheessaan maaliskuussa.

Ryhtymällä "kasvun presidentiksi” Hollande toivoo kyke­nevänsä levittämään vaikutusvaltaansa Euroopassa laajemmalle kuin Merkelin käsipuoleen tarrautunut Sarkozy.

·

Samalla Hollande uittaa verkkojaan kaksilla vesillä. Hän on varonut määrittelemästä kasvun käsitettään liian yksityiskoh­taisesti mutta rauhoitellut leikkauslinjaa korostavaa Saksaa sitoutumalla budjettikuriin ja valtiontalouden tasapainottami­seen vuoteen 2017 mennessä.

Toisaalta Hollande haluaisi luoda suuriin EU-hankkeisiin korvamerkittyjä joukkovelkakirjoja ja vahvistaa Euroopan in­vestointipankin kapasiteettia. Nämä aloitteet tosin olivat EU-agendalla jo ennen Ranskan presidentinvaaleja.

Hollanden itseluottamus on pönkittynyt nopeasti. Touko­kuun G8-huippukokouksessa hän ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama näyttivät löytäneen kasvua ja elvytystä koros­tavan yhteisen sävelen. Merkel jätettiin säästöpainotuksineen varjoon.

Hollande rohkaistui Camp Davidissa viimein ehdottamaan eurojoukkovelkakirjoja. Idea ärsyttää Saksaa ja monia muita eu­romaita, ja se oli kampanjan aikana jo haudattu epärealistisena.

Talouskasvun taikasauvaa heiluttamalla Hollande on on­nistunut asemoimaan Ranskan perinteiselle paikalleen Etelä- Euroopan johtoon ja saanut maan näyttämään tasavertaiselta Saksan rinnalla. Ranskasta tarkasteltuna näyttää lisäksi, että Hollande on nyt Euroopan johtajista se, joka saa vahvinta tukea Atlantin takaa.

Suhteita Yhdysvaltoihin vaivaa kuitenkin Hollanden pää­tös vetää Ranskan joukot Afganistanista jo tänä vuonna. Tou­kokuun Nato-huippukokouksessa Hollande tasapainoili kieli keskellä suuta: hän yritti täyttää vaalilupauksensa mutta välttää repeämiä Naton sisällä. Hän ei halua keikuttaa laivaa. Sarkozy palautti Ranskan Naton yhtenäiseen komentojärjestelmään, eikä Hollande aio vetää Ranskaa siitä pois, vaikka kritisoikin edeltäjänsä päätöstä aikanaan rajusti.

·

Afrikka-suhteissa Hollandelta odotetaan paljon. Ranskalai­nen geopolitiikan tutkimuksen guru François Heisbourg näkee muutoksen mahdollisuuden. Heisbourgin mukaan Sarkozyn maahanmuuton ja islamin vastainen retoriikka tahrasi Ranskan kuvaa entisissä siirtomaissa.

Hollande on toista maata, mikä näkyy jo sisäpolitiikas­sa. Hän on puhunut eri väestönosien välisestä liennytyksestä. Hollande aikoo laajentaa äänioikeuden paikallisvaaleissa myös EU:n ulkopuolisen passin haltijoille. Vastavalitun presidentin voitonjuhlissa Pariisin Bastiljin aukiolla heiluivat arabimaiden liput estoitta muiden lippujen seassa.

Hollandelle saattaa aueta ennennäkemätön mahdollisuus muuttaa erityisesti Ranskan ja Algerian suhteita. Heisbourg muistuttaa, että Ranskalla ja Etelä-Euroopalla on suuria panok­sia Algeriassa. Ranska on Algerian suurin tuontimaa, ja maassa on valtavat kaasuesiintymät, joita Eurooppa tarvitsee. Lisäksi Ranskan asukkaista ainakin miljoona on taustaltaan algeria­laisia. Tutkija odottaa Hollandelta todellista yritystä liimata Ranskan ja Algerian suhteet uudelleen paikoilleen.

Sarkozyn Ranska oli pahasti myöhässä arabivallankumousten tukemisessa. Silloinen puolustusministeri Michèle Alliot-Marie aiheutti skandaalin tarjoamalla Tunisialle rans­kalaista joukkojenhallintataitoa, kun useita mielenosoittajia oli jo kuollut Ben Alin turvallisuusjoukkojen luoteihin.

Libyassa Sarkozy yritti korjailla mainettaan ja sooloili vas­taavasti etulinjassa. Hollanden odotetaan muuttavan tyyliä.

”Hollande on konsensuksen mies, mutta samalla hänen selkärankansa on terästä. Uskon, että Ranskan atlanttiset ja eurooppalaiset yhteistyökumppanit pitävät Hollanden johta­mistyyliä Sarkozya miellyttävämpänä. Sarkozy oli yksinäinen ratsumies”, Heisbourg sanoo.

Painavin yksittäinen kansainvälinen vastuu saattaa langeta Hollanden syliin Malista. Maan pohjoisosissa vallan kaapan­neet kapinalliset huolestuttavat Heisbourgia. Hänen mukaansa Malin tapahtumat merkitsevät Afrikalle samaa kuin Afganista­nin joutuminen Talibanien käsiin vuonna 1995.

Seuraukset voisivat koskettaa koko Eurooppaa. Heisbourg kuitenkin arvioi, että Bryssel ei liikahda mihinkään, jos Pariisi ei johda tätä tanssia.

·

Hollande nousi valtaan sisäpoliittisten, erityisesti yhteiskunnal­lista oikeudenmukaisuutta koskevien linjanvetojen avulla. Hän joutuu kuitenkin saman tien mukaan ratkaisemaan vakavia maailmanpoliittisia kriisejä.

Hollandella on paljon opittavaa, sillä hänen ulkopoliitti­nen kokemuksensa on lähes olematon. Merkelin ja Obaman haastaminen vaalikampanjan aikana ei vielä pitkälle kanna.

Mutta ainakaan Hollande ei ole arastellut ottaa paikkaansa maailmanpolitiikan näyttämöllä. Kun diplomaattiverkostoltaan maailman toiseksi laajimman maan presidentti astuu samalle viivalle Yhdysvaltain presidentin kanssa, Saksa jää varjoon.

”Kun Ranska ja Yhdysvallat ovat yksimielisiä, maailmassa voi tapahtua edistystä”, Hollande ki­teytti tavattuaan Obaman ensim­mäisen kerran.

 
Ulkopolitiikka 2/2012

Ilmastopolitiikan B-suunnitelma

Antti Kivimäki

Yhden edistys, toisen taantumus

Antti Kivimäki

Ovatko ilmastoneuvottelut epäonnistuneet?

Antto Vihma

Espanja muutosten edessä

Teemu Sinkkonen

Euroopan unionin arkkitehti

Joonas Pörsti/UP

Slummien selviytyjät

Niina Oisalo

Vaihtuuko maailmanpoliisi?

Joonas Pörsti/UP

Miksi Maailmanpankin pääjohtaja on valittava Yhdysvalloista?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Yhteisen planeetan jakajat

Teija Tiilikainen

Tilastovelho

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Äly hoi

Joonas Pörsti/UP

Tarinatekniikoilla vihollista päin

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Nuori ja levoton

Juha Mäkinen/UP

Sitoumukset elintason mukaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Puhtaan veden kysyntä kasvaa

Lauri Seppälä

Ei vain leivästä

Juha Mäkinen/UP

Kuluttaja, älä syyllisty

Hanna Nikkanen

EU pelkää kansan valtaa naapurustossaan

Kristi Raik

Kärki edellä

Kaisa Korhonen

Islanti vuonna nolla

Hanna Nikkanen

Islannin ja Wikileaksin romanssi uudisti medialait

Hanna Nikkanen

Myanmar avaa oviaan kurinalaisesti

Bart Gaens

Hollanden taikasana

Raine Tiessalo

Turvaneuvosto terästi otettaan

Janne Taalas

Alueelliset mahdit vastakkain

Joonas Pörsti/UP

Eurooppa maksaa virheistään

Pekka Vahvanen

Finanssikriisi rahapelurin silmin

Henri Purje

Kylmän sodan oppi-isästä tuli toisinajattelija

Kari Möttölä

Saksan vasemmisto etsii suuntaa

Yrjö Lautela

Jännitettä Vapautuksen aukiolla

Sanna Negus

Ministeri kuin luonnonvoima

Juha Mäkinen/UP

Radion sinfoniaorkesterin lippujen voittajat on arvottu

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Maailman suurimmat johtajat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Aavikon omistajat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvat ja kartta Tuomas Kortteinen/UP