Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Alueelliset mahdit vastakkain

Joonas Pörsti/UP

Israelin ja Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen mukaan Iran pystyy valmistamaan lähivuosina ydinaseen. Israelin mukaan Iranilla on hallussaan jo 100 kiloa 20-prosenttista uraania, josta on helppo jatkaa ydinasekelpoiseen 90-asteiseen uraaniin.

Israelin ja Yhdysvaltojen tieduste­lupalvelujen mukaan Iran pystyy valmistamaan lähivuosina ydin­aseen. Israelin mukaan Iranilla on hallussaan jo 100 kiloa 20-prosenttista uraania, josta on helppo jatkaa ydinase­kelpoiseen 90-asteiseen uraaniin. Määrä riittäisi neljään ydinpommiin.

Myös Kansainvälisen atomienergia­järjestön IAEA:n mukaan Iran rikastaa ydinasekelpoista uraania ja kehittää ydinohjuksiin soveltuvaa tekniikkaa.

Ydinasevalmius ei välttämättä tar­koita, että Iran rakentaa ydinaseen. Yhdysvaltain puolustusviranomaisten mukaan tästä ei ole vielä näyttöä.

Israel on harjoituttanut ilmavoi­miaan iskemään Iraniin. Yhdysvaltain puolustusministeri Leon Panetta arvioi helmikuussa Washington Postissa, että Israelin hyökkäys viimeistään kesäkuus­sa on ”hyvin mahdollinen”.

Israelin hallinto tulkitsee Iranin ydin­ohjelman uhkaksi kansakunnan olemas­saololle. Israelin hävittäjät pommittivat Irakin keskeneräistä Osirakin reaktoria 1981 ja Syyrian oletettua reaktoria al-Kibarin lähellä 2007.

Iranin ydinlaitokset ovat paljon vai­keampia kohteita: Fordowin rikastamo sijaitsee 80 metriä maan alla, ja Israelilla on vain vähän bunkkerin tuhoamiseen tarkoitettuja pommeja.

Israelin isku todennäköisesti viiväs­tyttäisi Iranin ydinohjelmaa korkeintaan vuoden tai pari. Jos Yhdysvallat osallistuisi ilmaiskuihin, ydinohjelma voisi pysähtyä, mutta se voitaisiin käynnistää uudelleen.

Iskun vaikutukset öljyn hintaan, maailmantalouteen ja Lähi-idän tur­vallisuuteen voisivat olla huomattavat. Iran pyrkisi todennäköisesti sulkemaan Hormuzinsalmen miinoin tai pienois­sukellusveneillä tehtävin hyökkäyksin. Nykyisessä taloustilanteessa Yhdysvallat tuskin ottaa tätä riskiä.

Yhdysvallat on kiristänyt poliittista ja taloudellista saartoa Iranin ympärillä. Iranin pankit on suljettu kansainvälisen rahaliikenteen ulkopuolelle. Yhdysval­lat ja Euroopan unioni ovat asettaneet Iranin öljyn ostoboikottiin. Myös Kiina, Etelä-Korea ja Japani ovat vähentäneet öljynostojaan Iranista.

Saarron vuoksi Iranin valuutta on heikentynyt voimakkaasti ja talous taantuu. 50–70 prosenttia Iranin valtion tuloista tulee öljystä. Iran on suostunut neuvottelemaan ydinohjelmastaan uudel­leen ja osoittanut kevään aikana halua kiristyneen ilmapiirin liennyttämiseen. Neuvotteluista näyttää tulevan vaikeat.

Tuoreimmassa Foreign Affairs -leh­dessä apulaisprofessori Jacques Hymans University of Southern California -yliopistosta kyseenalaistaa tiedustelu­palvelujen arviot Iranin ydinohjelman etenemisestä. Irakin 1980-luvulla epä­onnistunut ydinohjelma osoitti, että autoritaarisella hallinnolla on helposti vaikeuksia vaativan aseprojektin läpi­viemisessä. Ydinohjelma vaatii laajaa tieteellistä ja teknistä yhteistyötä, jota kova komento vain haittaa.

 
Ulkopolitiikka 2/2012

Ilmastopolitiikan B-suunnitelma

Antti Kivimäki

Yhden edistys, toisen taantumus

Antti Kivimäki

Ovatko ilmastoneuvottelut epäonnistuneet?

Antto Vihma

Espanja muutosten edessä

Teemu Sinkkonen

Euroopan unionin arkkitehti

Joonas Pörsti/UP

Slummien selviytyjät

Niina Oisalo

Vaihtuuko maailmanpoliisi?

Joonas Pörsti/UP

Miksi Maailmanpankin pääjohtaja on valittava Yhdysvalloista?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Yhteisen planeetan jakajat

Teija Tiilikainen

Tilastovelho

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Äly hoi

Joonas Pörsti/UP

Tarinatekniikoilla vihollista päin

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Nuori ja levoton

Juha Mäkinen/UP

Sitoumukset elintason mukaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Puhtaan veden kysyntä kasvaa

Lauri Seppälä

Ei vain leivästä

Juha Mäkinen/UP

Kuluttaja, älä syyllisty

Hanna Nikkanen

EU pelkää kansan valtaa naapurustossaan

Kristi Raik

Kärki edellä

Kaisa Korhonen

Islanti vuonna nolla

Hanna Nikkanen

Islannin ja Wikileaksin romanssi uudisti medialait

Hanna Nikkanen

Myanmar avaa oviaan kurinalaisesti

Bart Gaens

Hollanden taikasana

Raine Tiessalo

Turvaneuvosto terästi otettaan

Janne Taalas

Alueelliset mahdit vastakkain

Joonas Pörsti/UP

Eurooppa maksaa virheistään

Pekka Vahvanen

Finanssikriisi rahapelurin silmin

Henri Purje

Kylmän sodan oppi-isästä tuli toisinajattelija

Kari Möttölä

Saksan vasemmisto etsii suuntaa

Yrjö Lautela

Jännitettä Vapautuksen aukiolla

Sanna Negus

Ministeri kuin luonnonvoima

Juha Mäkinen/UP

Radion sinfoniaorkesterin lippujen voittajat on arvottu

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Maailman suurimmat johtajat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Aavikon omistajat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvat ja kartta Tuomas Kortteinen/UP