Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Ministeri kuin luonnonvoima

Christophe Blain & Abel Lanzac: Ulkoministeriö. Diplomaattisia merkintöjä. Suomentanut Saara Pääkkönen. WSOY 2012, 96 s.

Juha Mäkinen/UP

Ranskan ulkoministerinä vuosina 2002–2004 toiminut Dominique de Villepin nousi maailmanpolitiikan parrasvaloihin vuonna 2003 pidettyään YK:n turvallisuusneuvostossa puheen, jossa hän vastusti tiukasti Yhdysvaltain aikomusta hyökätä Irakiin. De Villepin on esikuvana ranskalaisen Ulkoministeriö-menestyssarjakuvan keskushenkilölle, ulkoministeri Alexandre Taillard de Vormsille.

Ranskan ulkoministerinä vuosina 2002–2004 toiminut Dominique de Villepin nousi maailmanpolitiikan parrasvaloihin vuonna 2003 pidettyään YK:n turvallisuusneuvostossa puheen, jossa hän vastusti tiukasti Yhdysvaltain aikomusta hyökätä Irakiin.

Ranskan ja Saksan vastustus sai Yh­dysvaltain tuolloisen puolustusministerin Donald Rumsfeldin jakamaan Euroopan ”vanhaan” ja ”uuteen” osaan – toisin sa­noen hankaliin kriitikoihin ja Yhdysval­tain auliisiin liittolaisiin.

De Villepin on esikuvana ranskalai­sen Ulkoministeriö-menestyssarjakuvan keskushenkilölle, ulkoministeri Alexandre Taillard de Vormsille.

 

Teos esittää ulkoministerin karis­maattisena, alkuvoimaisena ja oikuk­kaana hahmona. Ministeriöön palkattu nuori puheenkirjoittaja on helisemässä, kun ministerin näkemykset vaihtelevat päivästä toiseen. Ainoana pysyvänä ohje­nuoranaan ministeri turvautuu Heraklei­toksen ajatuksiin. Unissaan hän haaveilee perintönsä elävän vielä 8000-luvullakin.

Kuinka hyvin tämä karikatyyri vas­taa todellisuutta, on vaikea sanoa, mut­ta ainakin sarjakuvan käsikirjoittaja on seurannut de Villepinin työtä lähietäisyy­deltä. Salanimen Abel Lanzac taakse kät­keytyy Ranskan ulkoministeriön entinen virkamies. Piirtäjä Christophe Blain puo­lestaan on ranskalaisen nykysarjakuvan ilmeikkäimpiä piirtäjiä; hänen lennokas viivansa korostaa ulkoministerin liki maanista persoonaa.

Ulkoministerikauden jälkeen De Vil­lepinin tie vei ensin sisäministeriksi ja lopulta pääministeriksi vuosina 2005– 2007. Sen jälkeen de Villepin profiloitui Nicolas Sarkozyn tiukkana kriitikkona. Vaikka molemmat miehet edustivat kon­servatiivista UMP-puoluetta, heidän vä­linsä ovat olleet pitkään erittäin huonot.

De Villepinin oli tarkoitus haastaa Sarkozy kevään presidentinvaaleissa perustamansa uuden République soli­daire -puolueen ehdokkaana, mutta hän luopui ehdokkuudestaan maaliskuussa kannatuksen vähäisyyden vuoksi.

Teoksen ongelma on, että keskittyes­sään piirtämään poliittista muotokuvaa sen tarinankerronta jää polkemaan paikallaan. Tekijät vihjailevat ulkomi­nisteriön henkilöstön monimutkaisista suhteista, selkäänpuukotuksista ja flirt­tailuista, mutta jättävät käyttämättä tilaisuuden rakentaa niistä laajempia draaman kaaria.

Toisaalta teoksen lähestymistapa on piristävä poikkeus, kun sitä vertaa po­liittisen sarjakuvan kenttään: tarjolla on paljon hampaatonta satiiria, kömpelöä huumoria ja mustavalkoista protestia, mutta vähän pyrkimyksiä kuvata polii­tikot ihmisinä.

Ranskassa – jossa sarjakuva on ar­vostettu taiteenlaji siinä missä muutkin – albumia on myyty yli 100 000 kap­paletta. Viime vuoden lopulla teokses­ta ilmestyi ranskaksi toinen osa, jossa päästään juuri kuuluisaan turvaneuvos­topuheeseen.

 

 
Ulkopolitiikka 2/2012

Ilmastopolitiikan B-suunnitelma

Antti Kivimäki

Yhden edistys, toisen taantumus

Antti Kivimäki

Ovatko ilmastoneuvottelut epäonnistuneet?

Antto Vihma

Espanja muutosten edessä

Teemu Sinkkonen

Euroopan unionin arkkitehti

Joonas Pörsti/UP

Slummien selviytyjät

Niina Oisalo

Vaihtuuko maailmanpoliisi?

Joonas Pörsti/UP

Miksi Maailmanpankin pääjohtaja on valittava Yhdysvalloista?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Yhteisen planeetan jakajat

Teija Tiilikainen

Tilastovelho

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Äly hoi

Joonas Pörsti/UP

Tarinatekniikoilla vihollista päin

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Nuori ja levoton

Juha Mäkinen/UP

Sitoumukset elintason mukaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Puhtaan veden kysyntä kasvaa

Lauri Seppälä

Ei vain leivästä

Juha Mäkinen/UP

Kuluttaja, älä syyllisty

Hanna Nikkanen

EU pelkää kansan valtaa naapurustossaan

Kristi Raik

Kärki edellä

Kaisa Korhonen

Islanti vuonna nolla

Hanna Nikkanen

Islannin ja Wikileaksin romanssi uudisti medialait

Hanna Nikkanen

Myanmar avaa oviaan kurinalaisesti

Bart Gaens

Hollanden taikasana

Raine Tiessalo

Turvaneuvosto terästi otettaan

Janne Taalas

Alueelliset mahdit vastakkain

Joonas Pörsti/UP

Eurooppa maksaa virheistään

Pekka Vahvanen

Finanssikriisi rahapelurin silmin

Henri Purje

Kylmän sodan oppi-isästä tuli toisinajattelija

Kari Möttölä

Saksan vasemmisto etsii suuntaa

Yrjö Lautela

Jännitettä Vapautuksen aukiolla

Sanna Negus

Ministeri kuin luonnonvoima

Juha Mäkinen/UP

Radion sinfoniaorkesterin lippujen voittajat on arvottu

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Maailman suurimmat johtajat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Aavikon omistajat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvat ja kartta Tuomas Kortteinen/UP