Itsenäisyyden kaipuuta, aavikon hiljaisuuden ikävää. Siinä on tuareg-musiikin ydin, ja se on entistäkin tärkeämpää nyt, kun Pohjois-Malissa taistellaan maan tulevaisuudesta.
”Musiikkiamme ei ole alun perin tehty bisnestä tai tanssimista varten. Musiikki on taistelua tuareg-kansan puolesta”, sanoo malilaisen Tamikrest-yhtyeen rumpali Aghaly Ag Mohamedine.
Mies istuu helsinkiläisen hotellin aulassa ennen yhtyeen kahta perjantaista Flow-festivaalikeikkaa. Hänen mukaansa Tamikrestin musiikissa, kuten kaikessa tuareg-perinteessä, ensisijaista on sanoma.
Tuaregit ovat aavikon alkuperäisasukkaita, kameleilla ratsastavaa kansaa, joka on vuosisatoja hallinnut aavikon läpi kulkevaa karavaanikauppaa. Heitä asuu ja liikkuu niin Malissa, Algeriassa, Nigerissä kuin Mauritaniassakin. Nyt moni Malin tuaregi tosin asuu pakolaisleireillä, sillä Malin pohjoisosa on kaaoksessa.
Alue on tuareg- ja islamistikapinallisten hallussa, eikä kukaan tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Tuaregit ovat kapinoineet oikeuksiensa ja itsenäisyytensä puolesta vuosikymmeniä: kansallisvaltioiden rajat ovat vaikeuttaneet perinteistä elämäntapaa, ja esimerkiksi Malissa tuaregit katsovat hallituksen hylänneen heidät kokonaan.
Malin tuaregien kapina kärjistyi viime keväänä sen jälkeen, kun Malin sotilaat olivat kaapanneet vallan pääkaupungissa Bamakossa. Sotilaat vaativat hallitukselta tiukempaa puuttumista tuareg-kapinaan maan pohjoisosissa – mutta tulivat saattaneeksi maan yhä pahenevaan kaaokseen.
Tuaregien kapinaan liittyi islamistiryhmittymiä, ja nyt tuaregien vapautusliikkeen MNLA:n (Mouvement National de Liberation de l'Azawad) kanssa ja seassa aluetta hallitsevat esimerkiksi islamistiryhmä Ansar Dine sekä alueen al-Qaidaan liitetyt ryhmät.
Alueen uudet hallitsijat ovat julistaneet Pohjois-Malin itsenäiseksi Azawadin valtioksi. Islamistien sanotaan pakottaneen alueen tiukan sharia-lain alle, ja heitä on syytetty esimerkiksi Timbuktun maailmanperintökohteisiin kuuluvien mausoleumien tuhoamisesta.
Mutta kaikkiin tilanteisiin on ratkaisu, Aghaly sanoo. Tässä tilanteessa se on MNLA:n tukeminen.
”Jos Malin hallitus olisi ottanut MNLA:n vaatimukset (itsenäisyydestä) huomioon aikaisemmin, nykyistä kaaosta ei olisi päässyt syntymään. Vaikka Malin naapurimaat kehittäisivät tilanteeseen jonkin ratkaisun, ilman itsenäisyyttä tuaregien kapina jatkuu.”
Länsi-Afrikan talousyhteisö ECOWAS on yrittänyt neuvotella Maliin rauhaa, ja alueen maat ovat olleet halukkaita puuttumaan tilanteeseen myös sotilaallisesti. YK:n turvallisuusneuvosto on toistaiseksi kieltäytynyt puoltamasta voimankäyttöä.
Mutta miten musiikilla voi muuttaa tuaregien kohtaloa?
Aghalya hymyilyttää. ”Ilman musiikkia en olisi tässä antamassa haastattelua, eikä tuaregien asia saisi mediahuomiota.”
Tuaregit ovat autiomaan omistajia, Aghaly sanoo. Ja viimeistään nyt suomalaisetkin tietävät sen.
Tamikrest esiintyy Flow-festivaalin Wastelands-lavalla perjantaina kello 20.30 ja 22.15.
Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvat ja kartta Tuomas Kortteinen/UP