Johtajuus maailmanpolitiikassa
Yhdysvalloilla on maailman merillä 11 lentotukialusta, ja maan avaruushallinto päivittää langattomasti Marsin pinnalla kulkevan mönkijän ohjelmistoa. Mutta amerikkalainen unelma voi huonosti: kilpailijat ovat ajamassa Yhdysvaltojen ohi strategisilla aloilla, ja sisäpuolelta maata heikentää syvä poliittinen jako. Lue koko juttu UP-lehdestä 3/2012.
Chicagon yliopiston rahoituksen professori Raghuram Rajan tarkasteli keväällä Foreign Affairs -lehdessä talouskriisin taustalla olevia rakenteellisia heikkouksia. Yhdysvaltain kohdalla Rajan kiinnitti huomiota koulutustason ja sosiaalisen liikkuvuuden entistä vahvempaan yhteyteen. Yhdysvalloissa on vaikea kivuta hyviin asemiin, jos syntyy väärään perheeseen.
Kun perinteinen tehdastyö väheni, työmarkkinat jakautuivat huonosti palkattuihin palvelualoihin ja korkeaa koulutusta vaativiin tehtäviin. Näillä markkinoilla menestyminen edellyttää pääsääntöisesti korkeaa koulutusta, mutta köyhillä ja alemmalla keskiluokalla ei ole Yhdysvalloissa varaa korkeakoulujen kalliisiin lukukausimaksuihin. 25–34-vuotiaista harvemmalla on korkeakoulututkinto kuin edellisessä ikäluokassa 45–54.
Rajanin mukaan poliitikot vastasivat työmarkkinoiden kasvavaan eriarvoistumiseen valitsemalla helpoimman tien. He tarjosivat pienituloisille edullista lainaa, sen sijaan että olisivat uudistaneet koulutusjärjestelmää. Alempi keskiluokka pääsi mukaan kulutukseen, kun valtio laajensi osallistumistaan asuntolainojen luototukseen ja keskuspankki painoi ohjauskoron alas. Samalla laskettiin perustukset vuonna 2007 alkaneelle finanssikriisille.
Harvard Business School julkaisi tammikuussa kyselytutkimuksen, jonka mukaan Yhdysvaltojen kilpailukyky rapautuu kilpailijoihin verrattuna etenkin talouspolitiikan, infrastruktuurin, verotuksen, perus-ja keskiasteen koulutuksen sekä poliittisen järjestelmän alueilla.
Kyselyyn vastasi lähes 10 000 Harvardin entistä opiskelijaa, joista huomattava osa miettii työkseen päättävissä tehtävissä, kannattaako liiketoimintaa sijoittaa Yhdysvaltoihin vai muualle maailmaan. Vastaajista 71 prosenttia arvioi, että Yhdysvaltojen kilpailukyky heikkenee kilpailijoihin verrattuna seuraavien kolmen vuoden aikana, etenkin teollisessa tuotannossa.
Harvardin alumnien mielestä Yhdysvalloilla on edelleen myös selkeitä vahvuuksia: Korkeatasoiset yliopistot ja tutkimuslaitokset, yrittäjyyttä suosiva ilmapiiri ja toimivat pääomamarkkinat. Omistusoikeuden suoja on vahva, ja työntekijöitä voi palkata tai irtisanoa joustavasti. Näistä tekijöistä huolimatta Yhdysvallat menettää asemiaan kilpailijoille.
Tutkimuksen mukaan Yhdysvallat oli edellisen kerran vastaavassa tilanteessa 1980-luvulla, jolloin Japanin kilpailukyky paljasti amerikkalaisissa yrityksissä tehottomuutta ja laatuongelmia. Silloin amerikkalaiset politiikan, talouselämän ja työmarkkinoiden johtajat kävivät kriittisen keskustelun ongelmista ja pääsivät yhteisymmärrykseen muutoksen tarpeesta.
”Nyt sellaisesta ei ole merkkejä”, kirjoittavat tutkimusta johtaneet professorit Michael Porter ja Jan Rivkin.
Lue koko juttu UP-lehdestä 3/2012.Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuva Tuomas Kortteinen/UP