Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Syyrian aseetonta vastarintaa rahoitetaan Saksasta

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Saksalaisjärjestö kerää yksityisiltä rahaa syyrialaisille mielenosoittajille. Käteinen kulkee rajan yli Turkista, koska EU-saarto kieltää pankkiyhteydet.

500–1 000 euroa kuukaudessa internetyhteyksiin, puhelinlaskuihin, tietokoneisiin ja kameroihin sekä aktivistien piilottamiseen.

Suunnilleen sen verran rahaa tarvitsee kukin Syyriassa toimiva paikalliskomitea, joka organisoi aseetonta vastarintaa Bašar al-Assadin hallintoa vastaan, sanoo saksalainen Andre Find. Hän työskentelee saksalaisessa Adopt a Revolution-järjestössä, joka tukee syyrialaisia vastarintakomiteoita keräämällä niille rahalahjoituksia yksityisiltä saksalaisilta.

Tällä haavaa järjestö työskentelee yhdessä 30 ryhmän kanssa 30 syyrialaisessa kaupungissa. Rahaa on tähän saakka kerätty noin 300 000 euroa. Vastarintakomiteat käyttävät rahat järjestääkseen mielenosoituksia ja tarvittaessa humanitaarista apua, raportoidakseen ihmisoikeustilanteesta ja ylläpitääkseen uskonnollisten ryhmien välistä vuoropuhelua.

Solidaarisuuspulaa paikkaamaan

Adopt a Revolution perustettiin keväällä 2011, kun Syyrian kansannousu alkoi. Yksi järjestön saksalaisista perustajajäsenistä matkusti tuolloin sattumalta Syyriassa ja tapasi ihmisiä, jotka olivat perustamassa paikalliskomiteoiden kattojärjestöä nimeltä Local Coordinating Committees of Syria (LCCS).

Kun hän palasi Saksaan, alkoi kuumeinen pohdinta: kuinka Euroopasta voitaisiin tukea Syyrian aseetonta vastarintaa? Syntyi ajatus eräänlaisesta kummitoiminnasta, jossa saksalaiset voisivat lahjoituksin tukea syyrialaisten komiteoiden työtä.

Nyt Adopt a Revolution toimii Leipzigissa neljän hengen voimin. Yhteyksiä paikalliskomiteoihin rakennetaan ja ylläpidetään LCCS:n ja muiden vastarintaverkostojen, kuten opiskelijaverkoston, kautta.

”Koimme, ettei Syyrian kansannousua kohtaan tunnettu Euroopassa samanlaista solidaarisuutta kuin esimerkiksi Egyptin vallankumousta kohtaan”, Find sanoo.

”Se johtui ehkä siitä, että Syyria ei ole turistikohde, kuten Egypti ja vaikkapa Tunisia. Lisäksi syynä oli kenties se, että syyrialaiset eivät voineet eivätkä voi osoittaa vastarintaansa avoimesti suurina joukkoina."Jos syyrialaiset kokoontuisivat toreille, kuten egyptiläiset Tahririn aukiolle, heitä ammuttaisiin heti."Jos he kokoontuisivat toreille, kuten egyptiläiset Tahririn aukiolle, heitä ammuttaisiin heti.”

Yksityisten saksalaisten lahjoitusten lisäksi rahoitusta on saatu muutamalta saksalaiselta yritykseltä ja kahdelta säätiöltä. Työtä tehdään myös Hollannissa ja Yhdysvalloissa, ja lahjoittaa voi mistä tahansa maasta. Findin mukaan yksityisten ihmisten halu lahjoittaa on kuitenkin kuihtunut sitä mukaa, kun syyrialaisten aseeton vastarinta on kadonnut uutisista.

”Koetamme tiedottaa ihmisille, että vastarintaa on edelleen, vaikka uutiset keskittyvät muuhun. Esimerkiksi kaksi viikkoa sitten perjantaina Syyriassa järjestettiin LCCS:n mukaan 540 hallinnon vastaista mielenosoitusta.”

Käteinen kulkee rajan yli

Rahat siirretään Syyriaan yleensä käteisenä Turkista rajan yli. Euroopan unionin saarto kieltää pankkiyhteydet maahan, joten komiteoiden yhteyshenkilöt tai tutun tutut hoitavat rahaliikenteen maitse. Kuinka Adopt a Revolution sitten varmistaa, että rahat todella käytetään aseettomaan vastarintaan?

Findin mukaan työ perustuu ennen kaikkea luottamukseen ja siihen, että komiteoiden toimintatavat tunnetaan. Toiseksi saksalaisilla on yhteyksiä syyrialaisiin, jotka pitävät komiteoiden toimintaa silmällä. Lisäksi komiteoilta vaaditaan kuitteja ja raportteja siitä, mihin rahat on käytetty.

”Tavoitteenamme on auttaa syyrialaisia tekemään sitä, minkä he kokevat oikeaksi. Olemme mukana rakentamassa demokraattista ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa yhteiskuntaa, joka on vapaa valtion vaikutusyrityksistä.”

Vaarallista työ on Findin mukaan etenkin syyrialaisille aktivisteille. Syyrian konfliktissa on tähän mennessä kuollut yli 20 000 ihmistä. Aktivisteja katoaa jäljettömiin, ja heitä tuomitaan kuolemaan. Findin mukaan Adopt a Revolutionin syyrialaiset yhteistyökumppanit tuntevat riskit ja osaavat ottaa ne huomioon toiminnassaan.

”Me olemme oppineet syyrialaisilta paljon esimerkiksi siitä, kuinka salata verkkoyhteyksiä”, Find sanoo. Sen verran hän suojelee myös itseään, että käyttää tässäkin haastattelussa salanimeä.

Lue lisää: Adopt a Revolution
 
Ulkopolitiikka 3/2012

Voimanainen Venäjän valtaa vastaan

Teksti ja kuvat Veera Laine

Rahakas tieprojekti jyrää Himkin metsässä

Veera Laine

Johtaja kadotti suunnan

Joonas Pörsti/UP

Mustan ja mormonin kamppailu

Joonas Pörsti/UP

Yhdysvallat vuonna 1832

Joonas Pörsti/UP

Poliittisen johtajuuden muodoista

Henri Vogt

Ukrainan valinnan hetki

Olga Shumylo-Tapiola

Planeetta kuuluu lapsillemme

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuva Tuomas Kortteinen/UP

Hauras valtio ei hyödy interventiosta

Olli Ruohomäki

EU:ta voi auttaa vain demokratia

Yrjö Lautela

Uuden ajan johtajuus

Teija Tiilikainen

Arjen oikeuksien puolustaja

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Vaarallinen avioliitto

Joonas Pörsti/UP

15-vuotiaana valtaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Silta yli kapean rajan

Juha Mäkinen/UP

Kompassi Kiinan johtajapeliin

Mikael Mattlin

Saksan ja Ranskan eripura on EU:lle hyväksi

Jonas Cullberg

Maailma kuulee heistä vielä

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Skotlanti haaveilee itsenäisyydestä

Tim Judah

Aarteesta kiroukseksi

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Turkki vangitsee toimittajiaan

Saana-Maria Jokinen

Kuka tuo rauhan Syyriaan?

Marko Lehti

Politiikan paradokseja

Igor Torbakov

Väkivallatonta mainetta kannattaa suojella

Häly Laasme

Kulttuuri ohjaa kasvua

Lauri Tähtinen

Viattomuuden loppu

Niina Oisalo

Yksinäisten susien ulvontaa

Teemu Sinkkonen

Määränpäänä kaupunki

Janne Hopsu

Kekkosen ilosanomasta avoimeen Eurooppaan

Jarmo Virmavirta

Syyrian aseetonta vastarintaa rahoitetaan Saksasta

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Virallinen totuus johtajavalinnoista

Mikael Mattlin

Yhdysvallat katsoo Aasiaan ja Tyynellemerelle

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Verkosta ääni vaiennetuille

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvat Lens Politica