Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Yhdysvallat katsoo Aasiaan ja Tyynellemerelle

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Yhdysvaltain ulkopolitiikka jatkunee Barack Obaman toisella presidenttikaudella melko muuttumattomana, arvioivat asiantuntijat Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta. Sisäpolitiikkaa painavat maan kahtiajako ja velka.

Maailman ainoa sotilaallinen suurvalta Yhdysvallat keskittyy ulkopolitiikassaan yhä tiiviimmin Aasian ja Tyynenmeren alueelle. Yhdysvallat suuntaa sinne jopa 60 prosenttia sotilaallisista resursseistaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mika Aaltola.

Euroopan merkitys Yhdysvaltain ulkopolitiikassa vastaavasti vähenee. Yhdysvallat odottaa, että Eurooppa alkaa huolehtia turvallisuudesta lähialueillaan.

”Toisellakin kaudellaan Barack Obama ikään kuin ui liimassa, sillä presidentti joutuu ottamaan linjanvedoissaan huomioon sekä kongressin, senaatin että korkeimman oikeuden näkemykset. Siksi ulkopolitiikka tuskin muuttuu”, Aaltola sanoo.

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvallat on oppinut sodistaan Irakissa ja Afganistanissa ja välttänee tulevaisuudessa uusia suuria maaoperaatioita. Syyrian tilanne säilyy vaikeana, eikä Yhdysvalloilla ole siihen ratkaisua. Iranin kanssa koetetaan päästä sopuun neuvotellen.

Lähi-itään Obama yrittänee saada aikaan rauhaa, aivan kuten kaikki Yhdysvaltain presidentit kolmen viime vuosikymmenen aikana. Obaman onnistumisen mahdollisuudet ovat aiempaa paremmat, sillä etenkin palestiinalaiset ovat ilmaisseet valmiutensa uusiin myönnytyksiin, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Salonius-Pasternak muistuttaa, että Yhdysvallat käy sotaa usealla rintamalla, vaikka suuret maaoperaatiot vähenevätkin: Yhdysvallat iskee jatkuvasti ilmasta maahan Jemenissä, ja Mali ääri-islamilaisine kapinallisineen saattaa olla seuraava kohde. Lisäksi Yhdysvallat on jatkuvassa valmiudessa kyberavaruudessa.

Yhdysvaltain suhteet Venäjään säilyvät tiiviinä, sillä Yhdysvaltain sotilaskuljetukset Afganistaniin ovat Venäjästä riippuvaisia. Yhdysvaltain sotilaat pysyvät Afganistanissa mitä todennäköisimmin myös vuoden 2014 jälkeen, Salonius-Pasternak toteaa.

Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan vaikuttaa etenkin ensi vuoden alussa iskevä fiskaalinen kuilu, fiscal cliff. Sillä viitataan automaattisiin veronkorotuksiin ja julkisten menojen leikkauksiin, jotka astuvat voimaan, jos budjettiraameista ei päästä sopimukseen. Kiristykset tuntuisivat tavallisten yhdysvaltalaisten arjessa.

Yhdysvaltain valtionvelka sinänsä ei aiheuta suuria ongelmia ainakaan niin kauan kuin Yhdysvaltoihin luotetaan ja maa saa lainaa suhteellisen alhaisella korolla, asiantuntijat toteavat. Yhdysvaltain suurimmat ulkopuoliset rahoittajat ovat Japani ja Kiina.

Yhdysvaltain syvä sisäinen kahtiajako kuitenkin säilyy myös Obaman toisella kaudella. Vaikka republikaanit asiantuntijoiden mukaan joutunevat suuntaamaan kurssiaan uudelleen ja ottamaan etäisyyttä äärimmäiseen konservatismiin, toimivaan yhteistyöhön on vielä matkaa.

 
Ulkopolitiikka 3/2012

Voimanainen Venäjän valtaa vastaan

Teksti ja kuvat Veera Laine

Rahakas tieprojekti jyrää Himkin metsässä

Veera Laine

Johtaja kadotti suunnan

Joonas Pörsti/UP

Mustan ja mormonin kamppailu

Joonas Pörsti/UP

Yhdysvallat vuonna 1832

Joonas Pörsti/UP

Poliittisen johtajuuden muodoista

Henri Vogt

Ukrainan valinnan hetki

Olga Shumylo-Tapiola

Planeetta kuuluu lapsillemme

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuva Tuomas Kortteinen/UP

Hauras valtio ei hyödy interventiosta

Olli Ruohomäki

EU:ta voi auttaa vain demokratia

Yrjö Lautela

Uuden ajan johtajuus

Teija Tiilikainen

Arjen oikeuksien puolustaja

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Vaarallinen avioliitto

Joonas Pörsti/UP

15-vuotiaana valtaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Silta yli kapean rajan

Juha Mäkinen/UP

Kompassi Kiinan johtajapeliin

Mikael Mattlin

Saksan ja Ranskan eripura on EU:lle hyväksi

Jonas Cullberg

Maailma kuulee heistä vielä

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Skotlanti haaveilee itsenäisyydestä

Tim Judah

Aarteesta kiroukseksi

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Turkki vangitsee toimittajiaan

Saana-Maria Jokinen

Kuka tuo rauhan Syyriaan?

Marko Lehti

Politiikan paradokseja

Igor Torbakov

Väkivallatonta mainetta kannattaa suojella

Häly Laasme

Kulttuuri ohjaa kasvua

Lauri Tähtinen

Viattomuuden loppu

Niina Oisalo

Yksinäisten susien ulvontaa

Teemu Sinkkonen

Määränpäänä kaupunki

Janne Hopsu

Kekkosen ilosanomasta avoimeen Eurooppaan

Jarmo Virmavirta

Syyrian aseetonta vastarintaa rahoitetaan Saksasta

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Virallinen totuus johtajavalinnoista

Mikael Mattlin

Yhdysvallat katsoo Aasiaan ja Tyynellemerelle

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Verkosta ääni vaiennetuille

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvat Lens Politica