Voisiko Eurooppa oppia Etelä-Amerikan talouksilta?
Latinalaisen Amerikan taloushistoria on tunnettu näyttävistä velkakriiseistä. Lähihistorian laajin romahdus ajoittui 1980-luvun alkuun, ja siinä oli monia samoja elementtejä kuin Euroopan 2000-luvun velkakriisissä.
Öljyn hinta nousi vuosina 1973–1974 äkillisesti, kun arabimaat vähensivät öljyntuotantoaan poliittisista syistä. Maailmalla liikkui pian paljon löysää rahaa, joka etsi hyviä sijoituskohteita. Iso osa rahasta päätyi länsimaisista pankeista Latinalaiseen Amerikkaan, koska korkotuotot olivat painuneet läntisissä teollisuusmaissa miinusmerkkisiksi.
Raha kiersi Etelä-Amerikassa keskuspankkien ja valtionyritysten kautta kaivoshankkeisiin, teihin, rautateihin ja atomivoimaloihin. Ongelmana oli rahoitusmarkkinoiden sääntelyn puutteellisuus.
”Kansainvälisen pankkisektorin sääntely oli vähäistä, aivan samoin kuin 2000-luvun alussa, koska lainat olivat uuden tyyppisiä. Pankkiensääntelystä vastaavat virastot olivat keskittyneet kotimaan talouksiin”, sanoo London School of Economicsin emeritusprofessori Colin Lewis, joka on tehnyt uransa Latinalaisen Amerikan taloushistorian parissa.
Rahoittajat eivät paljon kyselleet tilinpidon perään, ja sotilasvallan alaisissa Etelä-Amerikan maissa jopa kolmasosa rahoista hävisi lahjuksiin tai asevoimille. Velkaantuvien maiden budjetit olivat raskaasti alijäämäisiä.
”Sekä lainaaminen että velanotto olivat kestämättömiä. Kumpikaan osapuoli ei nähnyt, mitä oli tapahtumassa.”
Talousbuumi päättyi karusti 1980-luvun alussa. Kansainvälinen taantuma tyrehdytti kysynnän, korot nousivat ja Latinalaisen Amerikan viemien raaka-aineiden hinnat laskivat.
Talousromahduksella oli Etelä-Amerikassa kuitenkin myönteisiä vaikutuksia, sillä se kaatoi useita sotilashallituksia. Talousromahduksella oli Etelä-Amerikassa kuitenkin myönteisiä vaikutuksia, sillä se kaatoi useita sotilashallituksia. Uuden sukupolven demokraattiset päättäjät ottivat tavoitteekseen elvyttää talouksia ja tasapainottaa valtion budjetteja.
Parhaiten Etelä-Amerikan maista ovat menestyneet Brasilia ja Chile, joiden rahapolitiikka oli jo vakiintunutta, kun raaka-aineiden kysyntä kasvoi ja hinnat nousivat uudelleen 2000-luvulla.
”Velkakriisin jälkeen on olennaisinta palata kasvu-uralle, tehdä vaikeita talouspäätöksiä ja puolustaa rahapolitiikan vakautta”, Colin Lewis päättelee. Valtion menoja tulisi hänen mielestään leikata keskipitkällä aikavälillä, mutta ei niin äkisti kuin Etelä-Euroopassa on nyt tehty.
Lue myös: Luvassa myrskyisää
Juha Tarkka, kuvitus Antti Valta
Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvitus Antti Valta
Katri Pynnöniemi, kuva A. Savin/Wikimedia Commons