Venäjän presidentti Vladimir Putin nojautuu kolmannella kaudellaan venäläisten isänmaallisiin tuntoihin. Niitä vaalii työkseen sotateollisuudesta vastaava varapääministeri Dmitri Rogozin.
”Politiikka on perinteisessä demokraattisessa mielessä kuollut Venäjällä. Nykyisin mikä tahansa puolue voidaan minä hetkenä hyvänsä lakkauttaa. Kenen tahansa poliitikon tai aktivistin kohtalo riippuu valtaapitävien myötämielisyydestä. Presidentinhallinto on kaikkivoipa elin, jonka toimivaltaa eivät rajoita sen paremmin perustuslaki kuin federaatiotason laitkaan, vaan presidentinhallinto ohjailee poliittisten puolueiden ja yhteiskunnallisten liikkeiden toimintaa.”
Lainaus sopisi monen Venäjän nykyisen oppositiojohtajan suuhun. Ote on kuitenkin Venäjän nykyisen varapääministerin Dmitri Rogozinin vuonna 2006 julkaisemasta kirjasta Kansanvihollinen, jonka tämä entinen Rodina-puolueen johtaja kirjoitti pian puolueen lakkauttamisen jälkeen.
Tästä kansanvihollisesta on tullut nyt yksi presidentti Vladimir Putinin hallinnon avainhenkilöistä, joka esiintyy tiheästi siellä, missä tarvitaan ministeriä kertomaan kansalaisille uusista panostuksista Venäjän sotateollisuuteen.
Tarkkaan ottaen Rogozin ei kirjassaan arvostellut Putinia vaan juonittelevia byrokraatteja ja hahmotonta valtaeliittiä, joka estää muutoksen Venäjällä. Putin on kirjassa Rogozinin kansallismielisen ajattelun airut, joka yksin kantaa vastuun kansan edessä. ”Putinin ympärillä on vain palanutta aavikkoa”, Rogozin sanailee kirjan uusimman painoksen esipuheessa. Painos julkaistiin tämän vuoden keväällä.
Puhujanlahjoistaan tunnettu Dmitri Rogozin (s. 1963) valittiin ensi kerran valtakunnan duumaan vuonna 1997. Poliitikon uransa aikana hän on ollut mukana useissa kansallismielistä agendaa ajavissa poliittisissa liikkeissä, joista ehkä keskeisin on vuonna 2003 perustettu Rodina-puolue (Äidinmaa). Puolue perustettiin kanavoimaan äärinationalistien kannatusta maltillisempaan suuntaan, ja tässä tehtävässä se menestyikin, Kremlin mieleen jopa liian hyvin.
Rodina-puolue sai vuoden 2003 duumanvaaleissa lähes kymmenen prosentin kannatuksen, ja Rogozin nousi puoleksitoista vuodeksi duuman varapuheenjohtajaksi. Vuonna 2006 puolue pakotettiin sulautumaan Sergei Mironovin Oikeudenmukaiseen Venäjään yhdessä eläkeläisten puolueen kanssa. Käytännössä Rodina-puolueen toiminta päättyi tähän. Erinäisten välivaiheiden jälkeen Rogozin nimitettiin Venäjän Nato-lähettilääksi Brysseliin vuonna 2008.
Rogozin on tunnettu taitavana propagandistina, joka kameleontin lailla muuntautuu tilanteen mukaan. Rogozin on tunnettu taitavana propagandistina, joka kameleontin lailla muuntautuu tilanteen mukaan. 2000-luvun puolivälissä hänen siirtolaisvastaiset mielipiteensä vetivät nationalisteja Rodina-puolueen joukkoihin. Nyt Rogozin puhuttelee ennen kaikkea Venäjän suurvalta-aseman palauttamista vaativia isovenäläisiä tuntoja ja niitä eliitin jäseniä, jotka hyötyvät Venäjän sotatalouden nostamisesta jalustalle.
Hänen paluunsa kotimaan politiikkaan joulukuun 2011 duumanvaalien jälkeen näyttää hyvin ajoitetulta: Putinin ja pääministeri Dmitri Medvedevin usean vuoden ajan tähdittämä ”tandem-demokratia” on käytännössä lakannut toimimasta, ja luottamus presidenttiin on painunut pohjalukemiin. Syyskuisessa kyselyssä vain 44 prosenttia vastaajista ilmoitti luottavansa Putinin toimintaan presidenttinä.
Samaan aikaan Venäjällä on kiristetty kansalaisten kokoontumisvapautta sääteleviä lakeja. Kansalaisjärjestöjen ja ulkomaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen toimintaa on vaikeutettu, tai järjestöt ovat lakanneet kokonaan toimimasta.
Rogozin on omiaan täyttämään politiikkaan syntyneen tilan. Sotateollisuudesta ja avaruusasioista vastaavan varapääministerin salkku tekee paluumuuttajasta kertaheitolla politiikan raskassarjalaisen. Rogozinilla on Twitterissä lähes satatuhatta seuraajaa ja hänen Facebook-päivityksillään lähes 7 000 tilaajaa.
Perinteisen median puolella Rogozin esiintyy lähes päivittäin, useimmiten sotateollisuusyrityksissä, joissa hän vierailee etäisesti sotilasunivormulta näyttävässä puvussa. Asu on varta vasten varapääministerille suunniteltu.
Rogozinin oma poliittinen ideologia on jäänyt lukuisista aloitteista ja esiintymisistä huolimatta hieman epäselväksi. Jonkinlaisen punaisen langan tarjoavat Rogozinin puheissa usein toistuvat aiheet: ulkovenäläisten aseman parantaminen, isovenäläisestä perinteestä ammentava patriotismi ja yleinen lännen ylivallan vastustaminen.
Rogozinin uusi nousu on syytä nähdä osana laajempaa kampanjaa, jonka tavoitteena on oikeuttaa Venäjän mittavat panostukset armeijaan ja sotateollisuuteen. Vuoteen 2020 ulottuvan varusteluohjelman loppusumma on nykyarvoltaan noin 22,5 biljoonaa ruplaa eli noin 550 miljardia euroa. Sotateollisuuden modernisointiinkin on luvattu 3,5 biljoonaa eli vajaat 90 miljardia euroa. Rogozinin retorisia taitoja tarvitaan näiden panostusten myymisessä äänestäjille.
Lue koko juttu painetusta lehdestä tai osta sähköinen lehti Lehtiluukusta.
Kirjoittaja on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.
Juha Tarkka, kuvitus Antti Valta
Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvitus Antti Valta
Katri Pynnöniemi, kuva A. Savin/Wikimedia Commons