Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Vangitseva vapaus

Valeri Panjuškin: Mihail Hodorkovski – hiljaisuuden vanki. Käännös: Jukka Mallinen. Tammi 2007, 265 s.

Sinikukka Saari


Tunnetun venäläisen toimittajan Valeri Panjuškinin kirja Mihail Hodorkovski – hiljaisuuden vanki tihkuu liberaalien hämmennystä ja neuvottomuutta nyky-Venäjällä. Kirjoittajan mukaan hänen kirjansa tulisi lukea tarinana siitä, miten ihminen Venäjällä muuttuu vapaaksi – ja mitä siitä hänelle koituu.

Kirja seuraa Hodorkovskin matkaa kirkasotsaisesta, kunnianhimoisesta Komsomol-aktiivista röyhkeäksi, uskomattoman menestyneeksi finanssipeluriksi, joka lopulta vuoden 1998 Venäjän talouden romahduksen järkyttämänä löytää omatuntonsa. Samalla valotetaan nyky-Venäjän kyynistä kulissien takaista maailmaa: salaisia sopimuksia, korruptiota, likaista PR:ää, keinottelua ja salamurhia. Venäjän valtaapitävät pystyivät suvaitsemaan tähän peliin osallistunutta oligarkkia, mutta liike-elämän ja yhteiskunnan avoimuuden saarnamies oli valtaeliitille liikaa.

Nyt omaisuutensa menettänyt Hodorkovski kärsii Tšitan työleirillä yhdeksän vuoden tuomiota veropetoksesta, ja likainen peli jatkuu Venäjällä entiseen tapaan. Tarina kuvaa Venäjän tragediaa: eliitin päätöstä vastata liike-elämän ja yhteiskunnan muutospaineisiin kieltämällä ongelmat ja sulkeutumalla entisestään. Ja jälleen kerran kansalle on näytelmässä tarjolla vain statistin rooli.