Vaikka Euroopan talous ontuu, vienti vetää jätebisneksessä. Siinä missä Euroopan unionia on aiemmin syytetty päästöjensä ulkoistamisesta, EU vie nyt myös jätettä enemmän kuin koskaan.
Vaikka Euroopan talous ontuu, vienti vetää jätebisneksessä. Siinä missä Euroopan unionia on aiemmin syytetty päästöjensä ulkoistamisesta, EU vie nyt myös jätettä enemmän kuin koskaan, kertoo Euroopan ympäristöjärjestö EEA:n raportti.
EU:n romumetallien vienti kaksinkertaistui vuosina 1999–2011 lähelle 50 miljoonaa tonnia. Samaan aikaan muovijätteen vienti viisinkertaistui reiluun 5 miljoonaan tonniin. Kaikkiaan Euroopassa tuotetaan vuodessa noin 2,5 miljardia tonnia niin sanottua vaaratonta jätettä.
eea:n mukaan viennin kasvu johtuu ennen muuta EU:n kierrätyslainsäädännön tiukentumisesta: aiempaa suurempi osa jätteestä on kierrätettävä, ja kierrätys on helpointa ja halvinta hoitaa unionin ulkopuolella esimerkiksi Aasiassa. Kierrätysmateriaalin kysyntä Aasian nousevissa talouksissa on puolestaan kasvanut, kun raaka-aineiden hinnat ovat nousseet.
Jätteestä rikastuvat sekä viejät että kierrättäjät. EU:n kolmansiin maihin suuntautuneen romumetallien viennin arvo kahdeksankertaistui vuosina 1999– 2011 kaikkiaan 18 miljardiin euroon, ja viennin arvioidaan lisääntyvän edelleen.
Se tuskin motivoi EU:ta pyrkimään varsinaiseen tavoitteeseensa eli jätteen määrän vähentämiseen.
Juha Tarkka, kuvitus Antti Valta
Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvitus Antti Valta
Katri Pynnöniemi, kuva A. Savin/Wikimedia Commons