Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kirjatutka: Keltaisesta vaarasta nöyräksi geishaksi

Naoko Shibusawa: America's Geisha Ally - Reimagining the Japanese Enemy. Harvard University Press 2006, 408 s.

Sanna Kantola


Historian apulaisprofessorina Brownin yliopistossa Yhdysvalloissa työskentelevä Naoko Shibusawa paneutuu kirjassaan America's Geisha Ally – Reimagining the Japanese Enemy Japania ja japanilaisia koskevaan julkisen mielipiteen muokkaukseen Yhdysvalloissa toisen maailmansodan jälkeen.

Yhdysvallat tarvitsi sodan jälkeen liittolaisia Aasiassa. Japanista muokattiin julkisessa keskustelussa tähän rooliin sopiva, mukautuva, feminiininen ja infantiili apuri, jota Yhdysvaltain kansalaiset pystyisivät sietämään.

Shibusawan kirjan mielenkiintoisinta antia on amerikkalaisen valtalehdistön Japanin miehityksen (1945–1952) aikaista kirjoittelua kuvaava jakso. Eräs yhdysvaltalaisessa lehdistössä runsaasti huomiota saanut aihe oli kenraali MacArthurin ja keisari Hirohiton kohtaaminen kuusi viikkoa Japanin antautumisen jälkeen. ”Taivaan poika kohtasi miehen, joka nyt antaa määräyksiä taivaan pojalle.” Johtajien tapaamisen raportoinnissa korostui Shibusawan mukaan amerikkalaisten tarve osoittaa vallan lopullinen vaihtuminen Tokiossa.

Hirohiton julkisuuskuva jäykkänä, jumalana kunnioitettuna keisarina muotoiltiin amerikkalaisessa julkisuudessa uudelleen. Nyt hän oli heikko, Japanin sotilasjohdon harhauttama ja harmiton hahmo – tavallinen mies, joka tarvitsi Yhdysvaltoja nostaakseen Japanin sodan jälkeen jaloilleen.

Hiroshiman atomipommin uhreja koskeva keskustelu käännettiin amerikkalaisissa tiedotusvälineissä nopeasti ja tehokkaasti pommin aiheuttamista tuhoista uhrien auttamiseen. Amerikkalaiset kansalaisjärjestöt asetettiin kansakunnan omatunnon rooliin: amerikkalaisten avustajien ja japanilaisten uhrien yhteistyötä koskeva kirjoittelu ohjasi julkisen keskustelun syyllisyyden pohtimisesta pelastustoimintaan.

Nykyään, yli viisikymmentä vuotta miehityksen päättymisen jälkeen, amerikkalaiset näkevät yhä japanilaiset erilaisina, ”orientaaleina”. Mielikuva julmasta vihollisesta on ajan kuluessa vain vaihtunut ideaan pehmeästä, johdateltavasta geishasta. Edes Japanin huima taloudellinen kehitys ja siirtyminen maailmantalouden johtoon 1980-luvulla ei ole Shibusawan mielestä onnistunut kokonaan murtamaan tätä suppeaa ja osittain rasistista käsitystä.

America's Geisha Ally tarjoaa harvinaisen näkökulman Japania koskevaan julkiseen keskusteluun Yhdysvalloissa. Se antaa lukijalleen myös mahdollisuuden pohtia sitä, miten Yhdysvallat on mahdollisesti käyttänyt asennemuokkaukseen erikoistunutta tiedotuskoneistoaan Irakin sodan aikana. Kirja muistuttaa lukijaansa siitä, miten suhteellista lehdistön objektiivisuus on ja kuinka ohjailtavissa toimittajat voivat olla poliittisten motiivien kulisseissa.