Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Israelin oikeisto puolustaa asemiaan

Timo R. Stewart

Vuosikymmenen pahimman talvimyrskyn riepottelemassa Israelissa odotellaan tiistaina 22.1. järjestettäviä ennenaikaisia vaaleja. Vaalienalustunnelmaan kuuluvat sekä kiihkeät mielipiteet että aimo annos kyynisyyttä, kirjoittaa Timo R. Stewart.

Vuosikymmenen pahimman talvimyrskyn riepottelemassa Israelissa odotellaan tiistaina 22.1. järjestettäviä ennenaikaisia vaaleja. Vaikka Jerusalemin katukuvassa huomaa enemmän tuulen rikkomia sateenvarjoja kuin vaalimainoksia, kiihkeitä mielipiteitä riittää. Toisaalta vaaliodotukseen kuuluu paikalliseen tapaan aimo annos apatiaa lähentelevää kyynisyyttä. Itä-Jerusalemin katukuvassa vaalit eivät taas näy lainkaan, sillä kaupungin miehitetyssä osassa useimmilla palestiinalaisilla ei ole kansalaisuutta eikä äänioikeutta.

Pääministeri Benjamin Netanjahun johtaman oikeistohallituksen kaudella Israelissa on koettu ennennäkemättömän suuret mielenosoitukset asuntopulaa, elinkustannuksia ja heikkoa taloustilannetta vastaan. Rauhanprosessi palestiinalaisten kanssa on seisonut paikallaan, Iran koetaan uhkaksi, ja monet pelkäävät Israelin joutuneen yhä suurempaan kansainväliseen eristykseen.

Hallituskoalition haukoille löytyy toisaalta paljon tukea muiden muassa venäläistaustaisten maahanmuuttajien, uskonnollisten ryhmien sekä siirtokuntalaisten parista. Turvallisuus on tärkeä teema vaalista toiseen, ja Netanjahu tuntee sen omakseen. Onkin hyvin mahdollista, että oikeisto voittaa vaalit ja Netanjahu päätyy jälleen itseoikeutetuksi hallituksen muodostajaksi. Vaalien jälkeen odottaa joka tapauksessa kosolti lehmänkauppoja ja laaja koalitiohallitus.

Matkalla kuitenkin riittää värikkäitä käänteitä 34 puolueen kilpaillessa Knessetin 120 paikasta.

Edellisissä vaaleissa parlamentin suurimmaksi puolueeksi selviytyneen liberaalin keskustapuolueen Kadiman silloinen puheenjohtaja Tzipi Livni perusti marraskuussa uuden puolueen nimeltä Hatnuah. Sen kilpailijoina keskikentän ja vasemmiston äänestäjistä on Shelly Yachimovichin perinteikäs Työväenpuolue sekä entisen uutisankkuri Yair Lapidin huhtikuussa luoma Yesh Atid.

Tyhjästä polkaistujen puolueiden ideologinen pohja ei ole kovin vankka, mutta yleisesti ottaen keskusta-vasemmisto kannattaa nykyistä aktiivisempaa sosiaalipolitiikkaa, uskonnon rajoitetumpaa roolia ja suurempaa panostusta rauhanprosessiin.

Liikkuvuus on kuitenkin suurta, ja aiemmin oikeistolaisessa Likudissa vaikuttanut Livni onkin houkutellut uusimpaan puolueeseensa kaksi entistä Työväenpuolueen johtajaa, Amram Mitznan sekä Amir Peretzin.

Vaikka pääministeri itse on ollut gallupeissa vahvoilla, hänen Likud-puolueensa ja kovan linjan oikeistolaisen Yisrael Beitenun yhteinen vaalilista on vastatuulessa. Yhteislistalle povattiin Kanava 10:n gallupissa 7.1. vain 35 paikkaa nykyisen 42:n sijaan.

Muitakin vaikeuksia on: Yisrael Beitenun puheenjohtaja Avigdor Lieberman joutui eroamaan ulkoministerin paikalta joulukuussa selvittääkseen syytteitä luottamusaseman väärinkäytöstä ja petoksesta.

Gallupien tulokset ovat heilahdelleet rajusti, mutta mikäli Netanjahu selviää seuraavan hallituksen muodostajaksi, hän voi mahdollisesti koota sen oikeistoblokin ympärille. Nosteessa on muiden muassa Naftali Bennettin johtama siirtokuntalaisia ja kansallisuskonnollisia edustava HaBayit HaYehudi. Karismaattisen Bennettin puolue saattaa saada jopa 14 paikkaa.

Kun mukaan ottaa ultraortodoksien puolueet, uskonnollisten ja oikeistopuolueiden varaan voisi ehkä rakentaa 67 paikan enemmistöhallituksen. Jos koalitio toteutuu, hallituksella olisi entistä vahvempi mandaatti kovaan politiikkaan siirtokuntien kasvattamisen suhteen.

Hetken aikaa näytti siltä, että keskustan ja vasemmiston puolueet saisivat koottua yhteisen rintaman, joka olisi periaatteessa voinut haastaa Netanjahun aktiivisella sosiaalipolitiikalla, rauhanpyrkimyksillä ja rajoittamalla ultraortodoksien etuisuuksia. Mainitun gallupin mukaan kolme suurempaa keskusta-vasemmistolaispuoluetta saisivat nykyisellään yhteensä saman verran paikkoja kuin LikudYisrael Beitenu.

Liittouma kuitenkin hajosi melkein välittömästi katkeraan keskinäiseen syyttelyyn. Paikka Netanjahun koalitiossa olisi sekin houkutteleva vaihtoehto keskustalaisille puolueille ja vähentäisi osaltaan pienten uskonnollisten puolueiden vaikutusvaltaa.

Silti viikkokin on Israelin politiikassa niin pitkä aika, että melkein mitä tahansa voi vielä tapahtua.

Kirjoittaja on Jerusalemissa asuva tutkija.

 
Ulkopolitiikka 4/2012

Pitkä tie kullasta paperirahaan

Juha Tarkka, kuvitus Antti Valta

Luvassa myrskyisää

Joonas Pörsti/UP

Ylös velkakriisistä

Joonas Pörsti/UP

Kyberasekilpa kiihtyy

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuvitus Antti Valta

Suomi turvaa kriittistä infrastruktuuria

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Putinin lojaali liittolainen

Katri Pynnöniemi, kuva A. Savin/Wikimedia Commons

Rokkia ja räjähdyksiä

Juha Mäkinen/UP

Euro saa jumalattaren kasvot

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Seikkailuja virtuaalisessa villissä lännessä

Heta Muurinen

BRICS-maat putoavat kelkasta

Pasi Nokelainen

Rahan lonkerot

Teija Tiilikainen/UP

Sitkeästi euron puolesta

Anna-Liisa Lilius

Sambia palasi markkinoille

Pasi Nokelainen

Eurooppa ulkoistaa jätteitään

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kanadan Kennedy isänsä jalanjäljillä

Juha Mäkinen/UP

Ystävyyttä ja kranaattitulta

Juha Mäkinen/UP

Miten käy rahan, jos verkkopankkijärjestelmät kaatuvat?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Ylimaallinen mammona

Simon Critchley

Mikä kaupunki, mikä valuutta?

Juha Mäkinen/UP

Georgian uusi herääminen

Milja Komulainen

Kirjava itänaapurusto

Kristi Raik

Obaman jatkoaika

Jussi Hanhimäki

Yhdessä ennakkoluuloja vastaan

Anna Virkama

Kohti reunaa

Joonas Pörsti/UP

Kapitalismin uudet kasvot

Annina Aalto

Resurssiryntäilyn riskit

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Valtatyhjiö etsii täyttäjäänsä

Lauri Tähtinen

Siirtokuntien uhka Israelille

Timo R. Stewart

Poliittisesti yksinäinen presidentti

Juha Jokela

Jotta jokainen kuuluisi joukkoon

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Tutkimus valaiskoon politiikan tulevaisuutta

Hannu Mäntyvaara

Moskovan seireenilaulu Ukrainalle

Joonas Pörsti

Israelin oikeisto puolustaa asemiaan

Timo R. Stewart

Yhden valtion malli

Syksy Räsänen