Arabimaista Libya ja Tunisia olivat viime vuoden menestyjiä Freedom House -ajatushautomon demokratiamittareilla.
Yhdysvaltalainen Freedom House -ajatushautomo arvioi vuosittaisessa demokratiavertailussaan 195 valtion demokratian tilaa poliittisten oikeuksien ja kansalaisvapauksien perusteella. Jos maa täyttäisi kaikki demokratiakriteerit täydellisesti, se saisi sata pistettä.
Libyan ja Tunisian pistemäärät paranivat vuosina 2009–2012 peräti 35 pistettä. Se on yksi kaikkien aikojen nopeimmista muutoksista, ajatushautomo kirjoittaa Freedom in the World 2013 -raportissaan.
Libyassa kansankongressin vaalit sujuivat viime kesänä mallikkaasti. Ehdokkaat edustivat erilaisia poliittisia taustoja ja maan eri alueita. Lisäksi ilmaisunvapaus ja kansalaisten poliittinen aktiivisuus lisääntyivät. Kansankongressiin valittiin 200 jäsentä, joiden tehtävänä on valita pääministeri ja järjestää parlamenttivaalit kuluvana vuonna. Osa maasta ei kuitenkaan ole hallituksen vallan alla, ja maassa toimii paikallisia aseellisia ryhmiä ja islamistikapinallisia.
Tunisian uudet johtajat ovat puolestaan sitoutuneet vahvistamaan kansalaisvapauksia ja oikeusvaltioperiaatetta. Tunisiassa valtaa pitävät väliaikaishallitus ja perustuslakia säätävä kokous, joka julkaisi toisen perustuslakiluonnoksen viime vuoden lopussa. Perustuslain säätäminen on kuitenkin viivästynyt poliittisten kiistojen vuoksi, ja taloustilanteen heikkous on syönyt hallituksen kannatusta.
Freedom House mittaa poliittisia oikeuksia vaalien sujuvuudella, poliittisella pluralismilla ja politiikkaan osallistumisella sekä hallinnon toimivuudella. Kansalaisvapauksia tarkastellaan ilmaisun- ja uskonvapautena, kokoontumisen ja järjestäytymisen vapautena, oikeusturvana sekä henkilökohtaisina vapauksina.
Maat luokitellaan kolmeen kategoriaan: kokonaan, osittain tai ei lainkaan vapaa. Libya nousi viime vuonna ei-vapaiden maiden luokasta osittain vapaaksi, samoin kuin esimerkiksi Egypti. Tunisia säilyi osittain vapaana.
Sekä Libyasta että Tunisiasta on tullut kahden vuoden aikana vaalidemokratioita. Freedom Housen mukaan tämä luokittelu edellyttää neljän kriteerin toteutumista: monipuoluejärjestelmän on perustuttava aitoon poliittiseen kilpailuun, maassa on oltava yleinen äänioikeus, puolueiden on pystyttävä viestimään tavoitteistaan äänestäjille avoimesti ja vaalien on sujuttava hyvin.
Monen muun Lähi-idän maan demokratia on kahden vuoden takaisen arabikevään toiveikkuudesta huolimatta taantunut. Poliittiset ja kansalaisvapaudet heikkenivät Bahrainissa, Irakissa, Jordaniassa, Kuwaitissa, Libanonissa, Omanissa, Arabiemiraateissa ja sisällissotaa käyvässä Syyriassa.
Jutun oheen on listattu Freedom Housen maailman vapautta kuvaavan indeksin kymmenen nopeinta nousijaa ja äkkinäisintä laskijaa. Ensimmäinen luku kuvaa maan pistemäärän muutosta asteikolla nollasta sataan. Suluissa olevat luvut kuvaavat maan poliittisten oikeuksien ja kansalaisvapauksien tilaa asteikolla yhdestä seitsemään. Mitä pienempi luku, sitä enemmän vapauksia.
Lue myös: Kohti globaalia keynesiläisyyttä, Demokratian lyhyt historia ja Yhden puolueen demokratia.
Heikki Patomäki, kuvitus Antti Valta
Juha Mäkinen/UP, kuva Jamieca/Flickr
Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuva Tuomas Tikkanen/UP
Anna-Kaisa Hiltunen/UP, grafiikka Kauko Kyöstiö
Ari Kerkkänen & Mirva Helenius, kuva Mirva Helenius
Antti Erkkilä, kuva GovernmentZA/Flickr