Globaalia kehitystä voitaisiin kehitystaloustieteilijä Andy Sumnerin mukaan vauhdittaa, jos lineaarisesta kehityksen käsitteestä luovuttaisiin.
Globaalia kehitystä voitaisiin kehitystaloustieteilijä Andy Sumnerin mukaan vauhdittaa, jos lineaarisesta kehityksen käsitteestä luovuttaisiin. Kansainvälistä yhteistyötä on ohjannut ajatus siitä, että kehitys etenee kaikkialla kuten rikkaissa teollisuusmaissa kohti entistä parempia elinoloja.
Sumnerin mukaan kehitys pitäisi käsittää moniulotteisemmin:
huomioon pitäisi ottaa kunkin maan inhimillisen kehityksen ja taloudellisen
autonomian sekä poliittisten vapauksien ja kehityksen kestävyyden yhdistelmä.
Kehitystavoitteet pitäisi asettaa kullekin ryhmälle erikseen.
Sumner jakaa kehittyvät maat viiteen kategoriaan. Ensimmäisessä köyhyys ja aliravitsemus ovat yleisiä, poliittiset vapaudet ovat vähissä ja talous on riippuvainen maataloudesta ja kehitysavusta. Ryhmään kuuluu sekä matalan tulotason maita, kuten Kongon demokraattinen tasavalta, että keskitulotason maita, kuten Sambia – ja Intia.
Toiseen ryhmään kuuluvat luonnonvaroistaan riippuvaiset maat, joissa poliittiset vapaudet ovat vähissä mutta köyhyys ei ole niin räikeää kuin ensimmäisen ryhmän maissa. Ryhmään kuuluu matalan tulotason maita, kuten Tšad, ja keskitulotason maita, kuten Vietnam.
Kolmannessa ryhmässä Kenian, Guatemalan ja Kolumbian kaltaisten maiden kehitysongelmia ovat räikeä eriarvoisuus ja riippuvuus kehitysavusta, ulkomaisista investoinneista sekä siirtolaisten rahalähetyksistä. Toisaalta köyhyys on keskimääräistä vähäisempää, ja demokraattinen järjestelmä toimii melko hyvin.
Neljäs ryhmä koostuu suhteellisen tasa-arvoisista nousevista talouksista, joissa kehitystä jarruttavat poliittisten vapauksien puute ja massiiviset hiilidioksidipäästöt. Esimerkiksi Kiina kuuluu tähän ryhmään.
Viidennen ryhmän nousevissa talouksissa köyhyys on vähäistä, talousrakenne on monipuolinen ja demokratia toimii melko hyvin. Maita kuitenkin leimaa räikeä epätasa-arvoisuus. Ryhmään kuuluvat esimerkiksi Etelä-Afrikka, Botswana, Turkki ja Brasilia.
Lue myös: Köyhyyden neljä paradoksia
Heikki Patomäki, kuvitus Antti Valta
Juha Mäkinen/UP, kuva Jamieca/Flickr
Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuva Tuomas Tikkanen/UP
Anna-Kaisa Hiltunen/UP, grafiikka Kauko Kyöstiö
Ari Kerkkänen & Mirva Helenius, kuva Mirva Helenius
Antti Erkkilä, kuva GovernmentZA/Flickr