Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Metsäkiista ratkaisi Kenian presidentinvaalit

Antti Erkkilä, kuva GovernmentZA/Flickr

Kenian uusi presidentti Uhuru Kenyatta vihittiin virkaansa eilen tiistaina. Kiista metsien hallinnasta ja käytöstä nosti Kenian ensimmäisen presidentin pojan vaalivoittoon.

Kenian etniset ryhmät ovat perinteisesti äänestäneet vaaleissa johtajiensa neuvon mukaan, etenkin suurin ryhmä kikujut omiaan ja luo-ryhmän jäsenet omiaan. Juuri virkaansa vihitty Uhuru Kenyatta ja hänen edeltäjänsä Mwai Kibaki kuuluvat kikujuihin, kun taas näissä ja viime vaaleissa toiseksi jäänyt, nyt pääministerin paikkansa jättänyt Raila Odinga on luo.

Kalenjinit, yksi suurimmista ryhmistä, sen sijaan vaihtoivat tämän vuoden presidentinvaaleissa puolta. Vielä vuoden 2007 vaaleissa kalenjinit seisoivat Raila Odingan takana. Heitä mobilisoi luo-ehdokkaan taakse kovapintaisena poliitikkona tunnettu kalenjin-johtaja William Ruto. Tämänvuotisissa vaaleissa Ruto sen sijaan kampanjoi Uhuru Kenyattan varapresidenttiehdokkaana, ja kalenjinit ryhmittyivät Kenyattan puolelle. Miksi?

Vastaus löytyy metsistä ja niiden suojelutarpeesta. Metsät ja koko maakysymys ovat Keniassa poliittisesti arkaluontoinen aihe: pitkään jatkuneita maanomistuskiistoja ja epäoikeudenmukaisuuksia pidetään muun muassa vuoden 2007 vaalien jälkeen puhjenneiden väkivaltaisuuksien syynä.

Nyt Kenian tuore presidentti Kenyatta ja hänen varapresidenttinsä Ruto ovat syytettyinä rikoksista ihmisyyttä vastaan Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, koska heidän epäillään lietsoneen viiden vuoden takaisia väkivaltaisuuksia. Yhteenotoissa kuoli lähes 1 200 ihmistä ja satoja tuhansia joutui kodittomiksi.

Kuka saa metsänraivaajien äänet?

Keniassa poliitikot ovat perinteisesti kalastelleet vaalien alla suosiota kehottamalla kannattajiaan valtaamaan ja raivaamaan ylänköalueiden hedelmällisiä luonnonmetsiä. Ei ole tavatonta, että istuva presidentti jakaa laittomia tonttikirjoja pönkittääkseen uudelleenvalintaansa.

Maakiistat juontavat Kenian itsenäistymisen jälkeiseltä ajalta. Brittiläisten siirtomaaisäntien poistuttua kikujut palasivat entisille mailleen Kenian keskiosien ylängöille. He saivat edullisilla maakaupoilla hallintaansa myös muiden etnisten ryhmien aiemmin asuttamia alueita.

Etenkin Kenyattan suku on tunnettu laajasta maaomaisuudestaan. Uhuru on Kenian ensimmäisen presidentin Jomo Kenyattan poika, ja suku yksi Kenian ja koko Afrikan rikkaimmista.

Vuoden 2007 vaalien jälkeisessä sekavassa tilanteessa ylänköjen luonnonmetsiin tunkeutui jälleen kerran metsänraivaajia. Osa muuttajista siirtyi metsäalueille spontaanisti, osa vaikutusvaltaisen eliitin työntämänä etujoukkona. YK:n ympäristöjärjestöohjelma UNEP päätti panna arvovaltansa peliin pysäyttääkseen metsien hävittämisen. Tämä oli poikkeuksellista, sillä UNEP ei ollut aiemmin puuttunut Kenian asioihin näin voimakkaasti. UNEP:in päämaja sijaitsee Nairobissa.

Kansainvälisen yhteisön tukemana pääministeri Raila Odinga ryhtyi puhumaan ja toimimaan kiistanalaisen Mau-metsäalueen suojelemiseksi. Mau-metsä on Itä-Afrikan suurin ylänköalueen luonnonmetsä, ja se sijaitsee Ison hautavajoaman alueella. Alue kärsi pahiten Kenian vaalien jälkeisestä väkivallasta vuonna 2008.

Mau-metsän suojelun ajaminen oli Odingalta poliittisesti uhkarohkea teko, sillä osa metsienvaltaajista oli äänestänyt häntä presidentiksi. Odingan poliittiset vastustajat tekivät kaikkensa, jotta häädöt saataisiin näyttämään mahdollisimman epäinhimillisiltä. Pienviljelijöiden siirtäminen onnistui suhteellisen hyvin, mutta tunnettujen poliitikkojen ja liikemiesten laittomiin maanvaltauksiin puuttuminen osoittautui vaikeaksiTunnettujen poliitikkojen ja liikemiesten laittomiin maanvaltauksiin puuttuminen osoittautui vaikeaksi..

William Ruto oli mukana pääministeri Odingan hallituksessa päätettäessä Mau-metsien palauttamisesta luonnontilaan. Ruto ei kuitenkaan hyväksynyt metsien valtaajien häätämistä. Metsien suojelukiistan takia hänen ja pääministeri Odingan välit viilenivät. Tämänkertaisessa vaalikampanjassaan Ruto julisti, että Odingalle voidaan antaa anteeksi hänen aiemmat virheensä mutta kalenjin-heimon ääniä hän ei tule saamaan.

Maankäyttöön liittyvien laittomuuksien ja epäselvyyksien vuoksi Kenian luonnonmetsien pinta-ala on supistunut. Metsien hävittämisestä on yleensä syytetty köyhiä pellonraivaajia, mutta heidän takanaan on varjo, josta Kenian poliittisessa elämässä on tavattu vaieta.

Kirjoittaja on Itä-Suomen yliopiston tutkija, joka on perehtynyt kansainvälisiin metsäkysymyksiin. Hän työskenteli Keniassa vuosina 2005–2010.

 
Ulkopolitiikka 1/2013

Kansallinen ja kansainvälinen etu yksissä kansissa

Lauri Tähtinen

Demokratiaa yli rajojen

Teija Tiilikainen

Ydinvoimaa, jawohl!

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kohti globaalia keynesiläisyyttä

Heikki Patomäki, kuvitus Antti Valta

Demokratian lyhyt historia

Joonas Pörsti/UP

Kansanvallan tulokkaat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Yhden puolueen demokratia

Mark Waller

Kadonnutta kunniaa etsimässä

Juha Mäkinen/UP, kuva Jamieca/Flickr

Ulkomaantoimittajan opas

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuva Tuomas Tikkanen/UP

Ei Arabiaa ilman šeikkejä?

Mikko Patokallio

Kongolaisten toivo

Maija Salonen

Kehitystavoitteet tarpeiden mukaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, grafiikka Kauko Kyöstiö

Korkein tuomari

Joonas Pörsti/UP

Aukeaako Nepalin umpisolmu?

Juha Mäkinen/UP

Vaaliväittely veljien kesken

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Afrikan uusi voimanainen

Joonas Pörsti/UP

Maltalla kaikki äänestävät – miehiä

Juha Mäkinen/UP

Vanhalle rajalle maineenpalautus?

Juha Mäkinen/UP

Miksi absoluuttinen köyhyysraja on 1,25 dollaria päivässä?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Horjahteleva demokratia

Joonas Pörsti/UP

Demokraattisempi rahaliitto

Teija Tiilikainen/UP

Eurooppa tahtoo vankistaa puolueitaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Keskiluokka kitisee Argenzuelassa

Mikael Wigell

Köyhyyden neljä paradoksia

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kurdikevät

Ari Kerkkänen & Mirva Helenius, kuva Mirva Helenius

Irakin jihadisteja taistelee nyt Syyriassa

Saana-Maria Jokinen

Britannian lähdön hinta

Heta Muurinen

Ison valinnan edessä

Toby Archer

Valistuneen optimistin käsikirja

Niina Oisalo

Kalatkin vedestä

Heta Muurinen

Teollisuuden uusi aika

Pekka Vahvanen

Eliitti estää kehityksen

Pasi Nokelainen

Gazalaisäidin nurja todellisuus

Sanna Negus

Köyhyyden neljä paradoksia

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Metsäkiista ratkaisi Kenian presidentinvaalit

Antti Erkkilä, kuva GovernmentZA/Flickr

UP:n juttutiimi menestyi aikakauslehtikilpailussa

Anna-Kaisa Hiltunen/UP