Andrew Feinstein: The Shadow World. Inside the Global Arms Trade. Penguin Books 2012, 696 s.
Laiton asekauppa on miljardibisnes, jonka länsi sallii kaksinaismoralismillaan, toteaa eteläafrikkalainen toimittaja ja entinen poliitikko Andrew Feinstein.
YK:n yleiskokous hyväksyi huhtikuussa asekauppaa
koskevan ATT-sopimuksen, jonka tarkoitus on asettaa nykyistä selkeämmät säännöt
lailliselle asekaupalle. Sopimus esimerkiksi kieltää pienaseiden viennin, jos
viejä tietää, että ostaja käyttää aseita ihmisoikeusloukkauksiin.
Kirjassaan The Shadow World eteläafrikkalainen toimittaja ja entinen poliitikko Andrew Feinstein toteaa, että sopimus voi olla merkittävä edistysaskel: hänen mukaansa asekauppaa on valvottava tiukasti, ja hallitusten ja asevalmistajien myyntirekisterien on oltava avoimia.
Valvontaa tarvitaan, sillä YK:n mukaan arviolta puolet maailman asekaupasta on laitonta. Sen arvoa on vaikea arvioida, mutta miljardibisnes se on: ruotsalaisen rauhantutkimuslaitos Siprin mukaan maailman sata suurinta puolustusalan yhtiötä myi vuonna 2011 aseita ja tuotti sotilaspalveluja laillisesti 410 miljardin dollarin arvosta.
Laittomat asekauppiaat toimivat joskus viranomaisten tieten mutta salaa, koska saattavat välittää tärkeää tietoa tai edistää hallitusten tavoitteita. Laittoman asekaupan rahavirtoja liikutellaan monipolvisin järjestelyin, kuten vaihtamalla aseita öljyyn.
Niin tehtiin myös Britannian ja Saudi-Arabian välisissä Al Yamamah- ja Al Salam -asekauppapaketeissa, jotka ovat yksi Feinsteinin paraatiesimerkki. Maailman suurimpiin kuuluva puolustusalan yritys, brittiläinen BAE voiteli vuosien 1985 ja 2006 välisenä aikana kymmenien miljardien puntien arvoisia kauppoja miljardeilla punnilla, ja Britannian vakavia rikoksia tutkiva toimisto SFO käytännössä vaimennettiin.
Feinstein suomii länsimaita kaksinaismoralismista, ovathan länsimaat aseiden suurimpia valmistajia ja kauppiaita.
Kirjoittaja on MTV3:n ulkomaantoimittaja.
Juha Mäkinen/UP, kuva Eeva Anundi
Juha-Matti Seppänen & Oskari Eronen
Mikael Mattlin, kuvitus Antti Valta
Bart Gaens, kuva Asia Society/Flickr
Veera Laine, kuva European Parliament/Flickr
Anna-Kaisa Hiltunen/UP, Joonas Pörsti/UP
Eliisa Mäkelä, Anna-Kaisa Hiltunen/UP