Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Pohjois-Irlannin kuuma kesä

Jyrki Ruohomäki

Pohjois-Irlannin rauhansopimus tyynnytti viisitoista vuotta sitten pitkään jatkuneen konfliktin alueen protestanttisen ja katolisen väestön kesken. Nyt brittimielisten unionistien ja Irlantiin liittymistä kannattavien tasavaltalaisten väliset jännitteet ovat kuitenkin kiristymässä, kun protestanteille tärkeä kesän marssikausi lähestyy.

Unionistien mielenosoitukset Belfastissa ovat jatkuneet ko­ko kevään. Syynä on kiista Britannian lipusta, jonka liehumista on rajoitettu kaupungintalolla 18 päivään vuodessa.

Lippukiistaa on edeltänyt jo jonkin aikaa voimistunut tasavaltalaisterrori. Irlannin tasavaltalaisarmeija ira luopui rauhansopimuksessa aseistaan, mutta ira:sta irtautuneet ter­roristisolut ovat iskeneet jälleen viime syksystä asti.

Kohteena ovat olleet esimerkiksi poliisivoimat ja protes­tanttien kerhotilat Belfastissa. Viimeisin kuolonuhri on marras­kuulta, jolloin surmattiin tasavaltalaisvankeja valvonut vangin­vartija. Iskusta otti vastuun The ira -nimellä toimiva ryhmä.

Myös tasavaltalaista Sinn Fein -puoluetta edustava vara­pääministeriMartin McGuinness on saanut tappouhkauksia. Maaliskuussa todellisiksi tasavaltalaisiksi itseään kutsuvat hyökkääjät pommittivat hänen taloaan mustalla maalilla. Po­liisi on löytänyt tasavaltalaisten asekätköistä kevään mittaan raskaampaakin kalustoa, kuten raketinheittimen ja sotilaskäyt­töön tarkoitettuja räjähteitä.

Turvallisuusviranomaiset pelkäävät, että tasavaltalaisterro­ristit valmistautuvat takavuosien kaltaiseen näyttävään iskuun, kun G8-ryhmän johtajat kokoontuvat kesäkuussa Pohjois-Irlantiin.

Ääriryhmät ovat turhautuneet siihen, että tasavaltalaisjohta­jat näyttävät tuudittautuneen Belfastin rauhansopimukseen ja jakavat paikallishallinnon ministeripaikat unionistien DUP-puolueen kanssa.

Lisämausteensa soppaan on tuonut viime vuoden lopun väestönlaskenta, jossa protestanttien osuus laski ensi kertaa alle puoleen väestöstä. Tämä näyttää tukevan niin sanottua ”love bomb” -teoriaa, jonka mukaan katolisten nopea väestönkasvu johtaa väistämättä Irlannin yhdistymiseen.

Radikaalien puristuksessa Sinn Fein on nostanut esiin vaa­teen Belfastin sopimukseen kirjatun kansanäänestyksen jär­jestämisestä. Äänestyksessä otettaisiin kantaa siihen, tulisiko Pohjois-Irlannin yhdistyä Irlannin tasavaltaan.

Yllättäen myös unionistien dUP on väläyttänyt tuke­aan äänestykselle, sillä mielipidetiedustelut osoittavat, että myös kasvava osa katolilaisista tukee pysymistä Britannian yhteydessä. Irlanti on talousvaikeuksissa, ja Britanniasta virtaa Pohjois-Irlantiin subventioita. dUP laskee, että pohjoisirlanti­laiset eivät lähtisi tässä tilanteessa Irlannin kelkkaan.

Pohjois-Irlannin keskustelu noudattaa siis edelleen voimak­kaasti vanhoja yhteiskunnallisia jakolinjoja. Tämä on eräs rau­hansopimuksen suurimmista ongelmista. Sopimus rakentuu konfliktinratkaisun perusajatukselle, jonka mukaan ryhmäidentiteetiltään riitaisat osapuolet on saatava elämään rauhas­sa rinnakkain takaamalla, että molemmille ryhmille tärkeitä ajatuksia ja symboleja kunnioitetaan.

Samalla sopimus kuitenkin institutionalisoi toisilleen viha­mieliset poliittiset aatteet. Kahden tradition ympärille rakennet­tu vallanjako jättää vähän poliittista tilaa jaon ulkopuolisille voimille ja uusille ajatuksille. Silmäys kansalaisyhteiskuntaan vahvistaa tätä näkemystä: protestanttiset ja katoliset lapset käy­vät eri kouluja, eikä kaupunkia halkovista rauhanmuureista ole päästy eroon.

Lisäksi symbolit ovat nousseet tärkeämpään asemaan kuin ihmisten arkielämään vaikuttavat kysymykset. Hyvä osoitus on viime joulukuun vesikriisi: kun Belfastin vesipula ajoi ihmi­set kaduille jonottamaan vettä, kaupunginvaltuusto riiteli lipu­tuskäytännöstä.


Kirjoittaja on tutkijatohtori Jyväskylän yliopistossa.


 

 
Ulkopolitiikka 2/2013

Maailma houkuttelee

Juha Mäkinen/UP, kuva Eeva Anundi

Afganistan ansaitsee paremman kertomuksen

Juha-Matti Seppänen & Oskari Eronen

Kiinan kosiskelu jakaa naapurustoa

Mikael Mattlin, kuvitus Antti Valta

Talouseliitti kaappasi Intian

Niina Oisalo

Myanmarin nuorallatanssi

Bart Gaens, kuva Asia Society/Flickr

Arktinen hysteria

Juha Mäkinen/UP

Saksan valta punnitaan syyskuussa

Veera Laine, kuva European Parliament/Flickr

Maakaappareita oomme kaikki

Henri Purje

Länsi sallii laittoman asekaupan

Janne Hopsu

Neljä kuvaa tulevaisuudesta

Teija Tiilikainen/UP

Kuolema rauhansankarille?

Juha Mäkinen/UP

Kenia vaatii veronsa

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Saudit siirtävät viikonloppuaan

Juha Mäkinen/UP

Jännitteitä jättiläisten välillä

Juha Mäkinen/UP

Miten osallistuminen Afganistanin kriisinhallintaan on parantanut Suomen puolustuskykyä?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Intian on lakattava epäröimästä

Raja Mohan

Kiina vahvistaa jalansijaansa Keski-Aasiassa

Teemu Naarajärvi

Eurooppa lämpenee liuskekaasulle

Antto Vihma

Pohjois-Irlannin kuuma kesä

Jyrki Ruohomäki

Venäjän uusvanha ulkopolitiikka

Sean Roberts

Ystävyyttä yli rajojen

Olli Turtiainen

Luottamus itää Kurdistanissa

Saana-Maria Jokinen

Hukkaan valunut vallankumous

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, Joonas Pörsti/UP

Köyhyydestä pakkotyöhön

Eliisa Mäkelä

Pakkotyö on miljardibisnes

Eliisa Mäkelä, Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Tuaregien kapina

Morten Bøås & Mats Utas

Uuden kylmän sodan ovella

Kimmo Mäkilä

Niiden puolesta joiden ääni ei kuulu

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Läpileikkaus Putinin Venäjästä

Katri Pynnöniemi

Maailman tolkuttomin työ

Kirsti ja Raimo Lintonen

Onnea vuosikerran ja kirjalahjakortin voittajille!

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Tietoisuuden sanansaattaja

Anna-Kaisa Hiltunen/UP, kuva Tuomas Tikkanen/UP