Venäjä haluaa herättää henkiin Neuvostoliiton ajalta tutut kansainväliset nuorisofestivaalit. Seuraava festivaali on Kommersant-lehden mukaan määrä järjestää vuonna 2017 Moskovassa.
Ystävyysseurojen liitto SSOD oli Neuvostoliiton kulttuuridiplomatian päätoimija, jonka alaisuuteen kuului kahdenvälisiä ystävyysseuroja. Esimerkiksi Neuvostoliitto–Suomi-seura toimi tiiviissä yhteistyössä Suomi–Neuvostoliitto-seuran kanssa.
Nuorisofestivaaleja puolestaan järjestettiin kylmän sodan aikaan sosialistisissa maissa. Lännessä ne nähtiin lähinnä Neuvostoliiton propaganda-aseena. Itäblokin ulkopuolella tapahtuma pidettiin kahdesti: Wienissä 1959 ja Helsingissä 1962.
Helsingin festivaalia varjostivat Yhdysvaltojen masinoima vastafestivaali ja nuorisomellakat. Neuvostoliitto puolestaan heikensi imagoaan räjäyttämällä ”rauhan ja ystävyyden” festivaalin aikana kaikkien aikojen suurimman ydinkokeen Novaja Zemljassa.
Ajatus 2010-luvun nuorisofestivaaleista on herättänyt Venäjällä arvostelua. ”Nuorisofestivaali ei voi perustua konservatiivisiin arvoihin ja ’kultaiseen menneisyyteen’. Se ei houkuttele edes niitä Venäjän naapurimaita, joissa muutoin vielä kaivataan Neuvostoliittoa. Aktiivisille ja eteenpäin suuntautuneille kansalaisille ajatus on puolestaan mahdoton”, kirjoitti Russia in Global Affairs -lehden päätoimittaja Fjodor Lukjanov äskettäin.
Neuvostoliiton pehmeä valta perustui Lukjanovin analyysin mukaan ”imperialismin vastaiseen solidaarisuuteen”, eli ideologiaan ja yhteiskuntamalliin, jotka tarjosivat vaihtoehdon lännelle. Venäjällä ei ole tarjota kumpaakaan, Lukjanov kirjoittaa. Useimpien venäläisten mielestä maa ei ole kyennyt jakamaan öljy- ja kaasurikkauksiaan edes oman kansansa kesken.
Kirjoittaja on tutkimusassistentti Ulkopoliittisessa instituutissa.
Juha Mäkinen/UP, kuva Eeva Anundi
Juha-Matti Seppänen & Oskari Eronen
Mikael Mattlin, kuvitus Antti Valta
Bart Gaens, kuva Asia Society/Flickr
Veera Laine, kuva European Parliament/Flickr
Anna-Kaisa Hiltunen/UP, Joonas Pörsti/UP
Eliisa Mäkelä, Anna-Kaisa Hiltunen/UP