Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Aktivistiprofessorit vs. uusliberalismi

Anna-Kaisa Hiltunen

Helsingin voimakaksikko hahmottelee maailmanjärjestystä, jossa demokratia toimii globaalisti.

Maailman asiat eivät ole hyvin, ja siksi maailmaa on muutettava. Muutos on mahdollinen ja väistämätönkin, jos jokainen vain toimii tarpeeksi aktiivisesti ideoittensa puolesta. 

Näin voi tiivistää Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan opiskelijoiden näkemyksen professoreistaan Teivo Teivaisesta ja Heikki Patomäestä. Opiskelijoiden mukaan professorit taistelevat työssään ”yhteisiä vihollisiaan” eli uusliberalistista taloustiedettä ja globaalia finanssikapitalismia vastaan. 

Opiskelijat nostavat Patomäen globaalin demokratian puolestapuhujaksi. Konkreettisena keinona maailmanlaajuisen demokratian luomiseksi Patomäki pitää maailmanparlamenttia. Helsinkiläisprofessorit ovat kirjoittaneet globaalista demokratiasta myös kirjan, joka on osa maailmanpolitiikan oppiaineen tutkintovaatimuksia. 

Ennen professuuriaan Helsingissä Patomäki toimi esimerkiksi maailmanpolitiikan ja -talouden professorina Nottingham Trent Universityssä. Hän väitteli 1990-luvun alussa Turun yliopistosta ja työskenteli valmistumisensa jälkeen tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa.

Tulevaisuuden Patomäki näkee opiskelijoiden mukaan ”globaalin keynesiläisen sosiaalidemokratian aikana”, jolloin rahoitusmarkkinoita säädellään tiukasti ja veroja kerätään globaalisti. 

Akateemisen uransa ulkopuolella Patomäki on osallistunut muun muassa valuutanvaihtoveroa ajavan kansalaisjärjestö Attacin toimintaan. Viime eduskuntavaaleissa hän kampanjoi Vasemmistoliiton ehdokkaana. 

Joskus Patomäki intoutuu puhumaan opiskelijoilleen jopa globaaleja asioita suuremmista kuvioista: viime syksynä hän kuuluu luennoineen maan ulkopuolisen älyn olemassaolon todennäköisyydestä. 

”Professori analysoi Independence Day -elokuvan tapahtumia ja pohti, olisiko elokuvan skenaario mahdollinen”, eräs opiskelija kertoo. 

”Ehkä hieman liian korkealentoista”, toinen opiskelija kommentoi, ja kolmas toteaa, että elokuvaviittaus taisi huvittaa professoria itseäänkin.

Aktivistiprofessorit vs. uusliberalismi Helsingin voimakaksikko hahmottelee maailman- järjestystä, jossa demokratia toimii globaalisti. ”Todellisuudentajunsa kadottanut idealisti”, kuittaa neljäs opiskelija. 

Ystäväni Immanuel 

Professori Teivaisen opetus painottuu opiskelijoiden mukaan maailmansysteemianalyysiin ja globaalin poliittisen talouden teorioihin. 

Teivainen on opettanut ja kirjoittanut varsinkin ekonomismin politiikasta, jota hän käsitteli esimerkiksi väitöskirjassaan ja siihen perustuvassa teoksessaan Enter Economism, Exit Politics

Ekonomismilla Teivainen viittaa siihen, kuinka tiettyjä yhteiskunnallisia kysymyksiä leimataan taloudellisiksi ja kuinka ne sen jälkeen oletetaan epäpoliittisiksi. Demokratia ei siten toteudu, koska talouskysymyksiä, kuten valtionyritysten yksityistämisiä, ei epäpoliittisina alisteta demokraattiselle keskustelulle. 

Alueellisesti Teivainen käsittelee eritoten Latinalaista Amerikkaa. 2000-luvun alussa hän toimi vierailevana professorina Perun Limassa ja johti San Marcosin yliopiston demokratian ja globaalin muutoksen ohjelmaa. 

Teorioiden luomisen lomassa Teivainen parantaa maailmaa myös käytännössä. Hän on muun muassa ollut mukana perustamassa Maailman sosiaalifoorumia, vuotuista globaalin kansalaisyhteiskunnan tapaamista, joka hahmottelee vaihtoehtoja uusliberalismille. 

Parhaiten Teivainen tuntuu jääneen opiskelijoiden mieleen supliikkina ja provosoivana esiintyjänä, joka on varsin hyvin verkottunut akateemisen maailman kuuluisuuksien kanssa. Eräs opiskelija muistaa esimerkiksi maailmanjärjestelmäteoreetikko Immanuel Wallersteinin vierailuluennon, jonka aikana Teivainen puhutteli Wallersteinia ”vaaleanpunaisessa havajilaispaidassa etunimellä”.

Toisaalta opiskelijat toteavat, että sekä Teivainen että Patomäki lienevät tietoisesti asettuneen tieteenalansa marginaaliin. Erään opiskelijan mukaan tämä on professorien tapa erottua: syrjäisen Helsingin akateemikot tuskin kiinnostaisivat maailmalla, jos he ”opettaisivat samaa uusliberalistis-neorealistis-sävytteistä voimapolitiikkaa kuin muut”. 

Etenkin Teivainen vaikuttaa opiskelijahaastattelujen perusteella jopa hyötyneen tutkimuskentän marginaaliin jättäytymisestä. Teivainen näyttää luoneen itselleen maineen, jossa yhdistyvät akateemisuus, vasemmistolainen aktivismi ja romanttinen maailmanmatkaajuus. ”Teivo on rocktähti”, eräs opiskelija sanoo.
 
Ulkopolitiikka 3/2011

Askel eteenpäin, toinen taakse

Joonas Pörsti/UP

Suomi korostaa Palestiinan kysymyksessä neuvottelutarvetta

Juha Mäkinen/UP

Suomesta puuttuu keskustelukulttuuri

Erkki Pennanen

Epäluulon kierre

Mikael Mattlin

Talouskriisin alta paljastuu uusi maailmanjärjestys

Teija Tiilikainen

Vihreä valta väistyy

Juha Mäkinen/UP

Lähi-idän palapeli etsii kokoajaa

Janne Hopsu

Euroopan rasismi rehottaa

Heta Muurinen

Velka voi tiivistää EU-rivejä

Katarina Sehm-Patomäki

Yhden miehen demokratia

Juha Mäkinen/UP

Leo Riski: Saksa joutuu yhä syvemmälle Eurooppaan

Anna-Kaisa Hiltunen

Kapinaan!

Niina Sarkonen

Kuninkaalliset sotajoukot

Juha Mäkinen

Vallan ja kaupan meri

Lauri Seppälä

Kehitysyhteistyön nousevat tähdet

Joonas Pörsti/UP

Amerikka meni rikki

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Jättiläiset horjuvat

Joonas Pörsti

Intia varustautuu Kiinan pelossa

Janne Halttu

Vaalit vahvistivat Turkin konsensusta

Johanna Nykänen

Armeijalla ratkaisun avaimet Syyriassa

Sanna Olli

Millainen on professorien maailma?

Anna-Kaisa Hiltunen

Maailmannäyttämön ammattilaiset

Anna-Kaisa Hiltunen

Hyökkäävää energiapeliä

Pami Aalto

Kuninkaasta ei saa puhua

Sirpa Nyberg

Palestiina yhdistää voimiaan

Tuomas Mustikainen, Jorma Palovaara

Puola valaa Eurooppaan tulevaisuudenuskoa

Pilvikki Kause

Klaanit hallitsevat Venäjää

Joonas Pörsti

Verkostojen valtio

Vadim Kononenko

Turkki miehittää kolmasosaa Kyproksesta

Filippos Kritiotis

Tosipohjainen jännäri varjotaloudesta

Pasi Nokelainen

Ruhtinas rauhaa rakentamassa

Jyrki Ruohomäki

Rauhanvälityksen opas ruotsalaisittain

Raimo Väyrynen

Demokratiaa voidellaan valheilla

Hiski Haukkala

Tanssia käärmeiden päällä

Janne Hopsu

Tuppisuisuus on väistynyt

Juha Mäkinen

Maailman laidalle ja takaisin

Anna-Kaisa Hiltunen

Leo Riski

Anna-Kaisa Hiltunen

Neljä tulevaisuudenkuvaa

Joonas Pörsti

Daniel Hamilton

Joonas Pörsti

Maailmanpolitiikan kartanlukija

Anna-Kaisa Hiltunen

Vallan runollinen kriitikko

Anna-Kaisa Hiltunen

Eurooppalainen rakenneteoreetikko

Anna-Kaisa Hiltunen

Aktivistiprofessorit vs. uusliberalismi

Anna-Kaisa Hiltunen

Käytännönläheinen akateemikko

Anna-Kaisa Hiltunen