Maailman suurin internetin solmukohta DE-CIX sijaitsee lähes keskellä Saksaa, Frankfurtin kaupungissa. Keskellä tuota solmukohtaa on jo muutaman vuoden ollut myös Saksan tiedustelupalvelu BND: se urkkii DE-CIX:n verkkoliikennettä – mukaan lukien Saksan kansalaisten tietoja, väittää Keski-Saksan yleisradion Fakt-ajankohtaisohjelma.
Saksan laki kieltää tiedustelupalvelua urkkimasta omia kansalaisiaan. Ajankohtaisohjelman mukaan BND olisi kuitenkin painostanut Britannian tiedustelupalvelun avustamana läpi lain uudelleentulkinnan, jonka mukaan internetin tietoliikenne määritellään ”ulkomaanviestinnäksi”, koska se soljuu jatkuvasti yli valtiorajojen. Tämä laintulkinta antaisi BND:lle luvan urkkimiseen, Fakt kertoo.
Valtuuksiaan laajentamalla BND on Faktin tietojen mukaan halunnut olla keskellä kansainvälisen tiedustelun ydinjoukkoa Britannian, Yhdysvaltain, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin tiedustelupalvelujen rinnalla.
Saksan tiedustelupalvelu oli kehittänyt edistyneitä urkintaohjelmia jo vuonna 2008 ja myös toimittanut niitä Yhdysvaltain NSA:lle, Fakt kertoo. Tästä huolimatta BND:tä pidettiin tiedustelupiireissä sinä tyyppinä, joka aina kyselee toisilta niiden salaisuuksia mutta jolla ei oikein ole omia juoruja kerrottavanaan.
Fakt lainaa väitteidensä tueksi brittitiedustelun entistä työntekijää Annie Machonia:
”Britannian ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelut eivät luota BND:hen, vaan pitävät sitä kolmannen luokan tiedustelijana. BND vertautuu tässä mielessä esimerkiksi Venäjän tiedustelupalveluun. Tästä huolimatta BND on halunnut ehdottomasti olla mukana ja auttamassa”, Machon sanoo.
Nyt BND:llä on siis tarjota britti- ja yhdysvaltalaistiedustelulle megaluokan tietomääriä saksalaisten verkkoliikenteestä. Nähtäväksi jää, onnistuuko BND lunastamaan paikkansa ”viiden silmän” läntisessä tiedusteluklubissa.
Teksti: Hannu Juusola, Kuva US Navy / Wikimedia Commons
Teksti: Erik Nyström, kuva: Wikimedia Commons
Teksti: Joonas Pörsti / UP, kuva: EUNAVFOR / Flickr