Ukrainalainen tutkija näkee niemimaalla kolme vaihtoehtoa.
Ulkopoliittisen instituutin Ukraina-seminaarissa vieraillut kiovalaisen Penta-tutkimuslaitoksen johtaja Volodymyr Fesenko arvioi, että kriisi voi kehittyä kolmeen suuntaan. Ensimmäinen vaihtoehto olisi se, että Krimin niemimaalla järjestetään Venäjän vaikutuksen alla kansanäänestys alueen poliittisesta asemasta, jonka jälkeen alue eroaisi muodollisesti muusta Ukrainasta. Tämä kehityskulku saattaisi myöhemmin johtaa siihen, että Krimin alue liitettäisiin Venäjään.
Toinen vaihtoehto olisi se, että Krimistä muodostuisi Venäjän epävirallinen protektoraatti, jolloin muodollista eroamista ei tapahtuisi. Alueen siteet Venäjään olisivat läheiset, vaikka maa pysyisi Ukrainan osana.
Fesenkon mukaan kolmas vaihtoehto olisi se, että Ukrainan nykyinen hallinto suostuisi laajentamaan Krimin autonomista asemaa huomattavasti. Venäjän joukot palaisivat tukikohtiinsa. Konflikti rauhoittuisi, mutta tilanne pysyisi epävakaana.
Ensimmäinen vaihtoehto on Fesenkon arvion mukaan todennäköisin ja kolmas vaihtoehto epätodennäköisin.
”Venäjä käyttää Krimin mallia jo muillakin alueilla Itä-Ukrainassa. Tavoitteena on jakaa maa ja heikentää Ukrainan uuden hallituksen oikeutta hallita maata”, Fesenko sanoo.
Teksti: Juha Mäkinen / Kuva: Valko-Venäjän presidentinkanslia
Teksti: Niklas Helwig / Kuvat: Wikimedia Commons
Teksti: Teemu Rantanen, Kuva: European External Action Service
Teksti: Raine Tiessalo / Kuva: Juha Mäkinen
Teksti: Marko Lehti, Kuvitus: Antti Valta
Reeta Paakkinen ja Saana-Maria Jokinen