Euroopan parlamentin 751 paikkaa tavoittelee tuhansia ehdokkaita kaikkiaan 28 jäsenmaasta. Tällä palstalla julkaistaan kiinnostavien eurovaaliehdokkaiden esittelyjä eri EU-maista aina vaaliviikkoon asti.
Iulian Capsali, Romania, Itsenäinen ehdokas. Ikä: 48.
Puolueiden ulkopuolisten ehdokkaiden on Romaniassa kerättävä 100000 allekirjoitusta voidakseen ilmoittautua ehdolle eurovaaleissa. Iulian Capsali sai nimienkeruun arvokasta tukea Romanian ortodoksikirkolta. Capsali on itse pappi, joka kampanjoi vaaleissa kristillisten arvojen puolesta, ”homoseksuaalista ideologiaa” vastaan. Kirkon tuen ansiosta Capsalilla on mahdollisuus päästä läpi.
Camille Liesch, Luxemburg, Piraattipuolue. Ikä: 66.
Luxemburgilaismediassa Camille Lieschiä on kutsuttu poliittiseksi kameleontiksi, eikä syyttä: hän on vuodesta 1999 lähtien ollut eri vaaleissa ehdolla kaikkiaan kuuden eri puolueen listoilla. Liesch on nähty muun muassa konservatiivisen ADR:n, liberaalin DP:n, populistisen Kansalaislistan sekä vihreän puolueen riveissä. Lieschin rinnalla Jörn Donner (Skdl–Sdp–Rkp) näyttää varsin vakaalta poliittiselta toimijalta!
Andrejs Žagars, Latvia, Latvian kehitys -puolue. Ikä: 55.
Lieneekö yhdelläkään eurovaaliehdokkaalla yhtä tyylikkäät verkkosivut kuin Andrejs Žagarsilla? Žagars on Latvian kansallisoopperan entinen johtaja, ja sivuilla hyödynnetään kuvia ja musiikkia hänen ohjaustöistään. Žagars tavoittelee paikkaa europarlamentissa viime joulukuussa perustetun uuden puolueen kärkiehdokkaana. Latvian kehitys on entisen pääministerin Einars Repšen käynnistämä keskustaoikeistolainen puolue.
Jeppe Kofod, Tanska, Sosiaalidemokraatit. Ikä: 40.
Jeppe Kofod oli Tanskan demarien nuori lupaus, mutta tyri pahan kerran vuonna 2008. Tuolloin 34-vuotias Kofod kävi puhumassa puolueen nuorisojärjestön tapahtumassa ja päätyi harrastamaan seksiä 15-vuotiaan tytön kanssa. Tapaus aiheutti suuren kohun, mutta kyseessä ei ollut rikos, sillä Tanskassa suojaikäraja on 15. Demarit uskovat kansan antaneen Kofodille anteeksi, sillä hänet on nostettu puolueen listan kärkeen.
Klára Samková, Tšekin tasavalta, Suoran demokratian aamunkoitto. Ikä: 51.
Asianajaja Klára Samková on tullut tunnetuksi Tšekin romanivähemmistön oikeuksien puolustajana. Vaikka Samková itse ei ole romani, hän toimi 1990-luvun alussa Tšekkoslovakian romanipuolueen kansanedustajana. Siihen nähden on erikoista, että Samková on nyt äärioikeistolaisen Suoran demokratian aamunkoitto -puolueen riveissä. Puolueen puheenjohtaja Tomio Okamura kehotti viime syksynä Tšekin romaneja muuttamaan pois maasta.
Viera Dubačová, Slovakia, Tavalliset ihmiset ja itsenäiset persoonat -puolue. Ikä: 51.
Dubačová on koulutukseltaan nukketeatterinäyttelijä. 1990-luvulla hän perusti yhteisöteatterin, jossa näyttelijöinä toimivat kehitysvammaiset ihmiset. Vuonna 2013 hän sai hyväntekeväisyystyöstään slovakialaisen Kristallisiipi-palkinnon. Poliittisen kotinsa Dubačová on löytänyt muutama vuosi sitten perustetusta keskustaoikeistolaisesta Tavalliset ihmiset -puolueesta.
Jan Terlouw, Belgia, Flaamilaiset liberaalit ja demokraatit. Ikä: 82.
Hollantilainen Jan Terlouw on ehtinyt elämänsä varrella olla niin fysiikan tutkija, nuortenkirjailija kuin ammattipoliitikko. 1970-luvulla hän toimi hollantilaisen D66-puolueen johtajana ja 1980-luvun alussa hetken aikaa valtionvarainministerinä. Erikoisinta hänen eurovaaliehdokkuudessaan on se, että hollantilainen Terlouw on belgialaisen puolueen ehdokkaana. Hän on tosin vasta viimeisellä varasijalla, joten ehdokkuus on lähinnä symbolinen tuki Guy Verhofstadtin puolueelle.
Yoko Alender, Viro, Isänmaan ja Res Publican liitto. Ikä: 34.
Arkkitehti Yoko Alenderin isä oli Viron legendaarisimman rock-yhtyeen Rujan laulaja, joka menehtyi autolautta Estonian upotessa. Yoko-tytär sai nimensä Yoko Onon mukaan. Viime syksynä Alender valittiin Tallinnan kaupunginvaltuuston jäseneksi, ja nyt tähtäimessä on Bryssel. Arkkitehtinä hänen poliittiset teesinsä liittyvät ensisijaisesti kaupunkisuunnitteluun, rakennettuun ympäristöön ja julkiseen liikenteeseen.
Jasenko Selimović, Ruotsi, Kansanpuolue liberaalit. Ikä: 45.
Bosnialaissyntyinen Selimović on luonnehtinut itseään ”eurooppalaiseksi äpäräksi”. Taustaltaan hän on näytelmäkirjailija ja ohjaaja, ja vuosina 2006–2009 hän työskenteli Ruotsin radioteatterin johtajana. Poliittiselle uralle siirryttyään Selimović on toiminut integraatioministeri Erik Ullenhagin avustajana. Kansanpuolueen vaalilistalla hän on kolmannella sijalla heti kahden istuvan mepin perässä, joten hänellä on varsin hyvät mahdollisuudet tulla valituksi.
José Antonio Ortega Lara, Espanja, Vox-puolue. Ikä: 56.
Terroristijärjestö Eta sieppasi vanginvartijana työskennelleen Ortega Laran vuonna 1996 ja piti tätä panttivankina kaikkiaan 532 päivää. Ortega Lara on aiemmin kannattanut Espanjaa hallitsevaa keskustaoikeistolaista kansanpuoluetta, mutta joukko puolueen oikeistosiiven edustajia perusti vuodenvaihteessa uuden Vox-puolueen. Voxin agendalla ovat konservatiiviset arvot ja Espanjan keskusvallan vahvistaminen alueiden kustannuksella.
Ulrike Haider-Quercia, Itävalta, Itävallan tulevaisuuden liitto. Ikä: 37
Ulrike Haider-Quercia on Itävallan politiikkaa 2000-luvun taitteessa ravistelleen Jörg Haiderin tytär. Isä-Haiderin vuonna 2005 perustama BZÖ-puolue sai parhaimmillaan parlamenttivaaleissa yli kymmenen prosentin kannatuksen, mutta sen suosio on sittemmin romahtanut. Haider-Quercia on puolueen ainoa ehdokas kevään eurovaaleissa. Haider-Quercia on ehdottanut kansanäänestystä Itävallan eurojäsenyydestä, mutta euroskeptisyydestän huolimatta Haider-Quercia on varsin kansainvälinen: hän on asunut Italiassa ja löytänyt sieltä myös aviomiehensä.
Tasmina Ahmed-Sheikh, Iso-Britannia, Skotlannin kansallispuolue. Ikä: 42
Ahmed-Sheikh on intialaisen isän ja walesilais-tšekkiläisen äidin tytär, Lontoossa syntynyt ja Edinburghissa varttunut asianajaja ja entinen Bollywood-näyttelijätär. Poliittisesti hän on haistellut ilmaa ensin Britannian työväenpuolueen ja sittemmin konservatiivien riveissä, kunnes löysi nykyisen kotinsa Skotlannin itsenäisyyttä ajavasta kansallispuolueesta.
Antanas Guoga, Liettua, Liberaalipuolue. Ikä: 40.
Guoga on pokeriammattilainen ja liikemies, joka tunnetaan paremmin pokeripiireissä käyttämällään nimellä Tony G. Innokas koripallofani toimi Liettuan koripallomaajoukkueen managerina 2010–2012 ja on maan koripalloliiton varapuheenjohtaja. Pokerimiehen poliittiset näkemykset ovat hämärän peitossa, mutta liberaalipuolue uskoo Guogan vetovoimaan niin paljon, että nosti hänet vaalilistallaan toiselle sijalle.
Paul Murphy, Irlanti, Sosialistipuolue. Ikä: 30.
Murphy on eräänlainen joka paikan aktivisti, joka on ollut vastustamassa niin Torinon ja Lyonin välistä luotijunaa kuin Länsi-Irlantiin suunniteltua kaasuputkea. Marraskuussa 2011 Murphy oli mukana irlantilaisella avustuslaivalla, joka oli matkalla Gazaan. Israelin puolustusvoimat pysäyttivät laivan ja pidättivät ja karkottivat osallistujat. Murphy on ollut Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 2011 lähtien.
Roberta Metsola, Malta, Kansallispuolue. Ikä: 35.
Kuten Roberta Metsolan nimikin paljastaa, hänellä on tiivis side Suomeen: aviomies Ukko Metsola toimii EU-konsulttina ja lobbarina, ja oli kokoomuksen ehdokkaana vuoden 2009 eurovaaleissa. Roberta Metsola puolestaan nousi Euroopan parlamenttiin varasijalta huhtikuussa 2013. Tämän vuoden alussa hänet nimitettiin parlamentissa EU:n turvapaikkapolitiikan raportööriksi.
Teksti: Juha Mäkinen / Kuva: Valko-Venäjän presidentinkanslia
Teksti: Niklas Helwig / Kuvat: Wikimedia Commons
Teksti: Teemu Rantanen, Kuva: European External Action Service
Teksti: Raine Tiessalo / Kuva: Juha Mäkinen
Teksti: Marko Lehti, Kuvitus: Antti Valta
Reeta Paakkinen ja Saana-Maria Jokinen