Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Jäätyneistä konflikteista Krimille

Teksti: Anna-Kaisa Hiltunen, Kartta: Kauko Kyöstiö

Venäjä on osallistunut asevoimillaan neljään jäätyneeseen konfliktiin entisen Neuvostoliiton alueella jo ennen Ukrainan tapahtumia.

Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa on jo ennestään neljä jäätynyttä konfliktia, joiden syntymisessä Venäjällä on ollut näppinsä pelissä: Transnistrian alue Moldovassa Ukrainan vastaisella rajalla, Abhasia ja Etelä-Ossetia Georgiassa sekä Vuoristo-Karabah Azerbaidžanissa.

Kaikissa jäätyneissä konflikteissa Venäjä on tukenut asevoimin separatistisia liikkeitä ja väittänyt puolustavansa venäläisen vähemmistön oikeuksia – samaan tapaan kuin Ukrainan kriisissä.

Moldovaan aiemmin kuulunut Transnistria ja Georgiaan kuuluneet Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat käytännössä Venäjän tukemien separatistien hallussa. Vuoristo-Karabahissa vallassa ovat Armenian tukemat separatistit ja Venäjä tukee Armeniaa. Kaikilla alueilla on Venäjän joukkoja.

Jäätyneiden konfliktien juuret ovat Neuvostoliiton aikanaan harjoittamassa politiikassa. Neuvostotasavaltojen rajat vedettiin useimmiten etnisin perustein, mutta monissa tasavalloissa oli merkittäviä etnisiä vähemmistöjä: esimerkiksi azereita Armeniassa ja armenialaisia Azerbaidžanissa sekä abhaaseja ja osseetteja Georgiassa.

Etnisten enemmistöjen ja vähemmistöjen välit kiristyivät, kun Neuvostoliitto alkoi 1980-luvulla natista liitoksissaan neuvostotasavaltojen kansallismielisten liikkeiden painostuksesta. Monilla etnisillä vähemmistöillä oli neuvostotasavalloissa erityisasema. Vähemmistöt pelkäsivät asemansa puolesta ja vastustivat siksi itsenäisyyttä.

Transnistriassa etniset venäläiset ja ukrainalaiset julistivat alueen itsenäiseksi Moldovasta vuonna 1991, kun Moldova oli julistanut moldovan maan ainoaksi viralliseksi kieleksi. Venäläismieliset asemiehet valtasivat Transnistriassa hallintorakennuksia, ja kun Moldova itsenäistyi, Venäjän armeija alkoi tukea separatisteja Moldovan hallitusta vastaan.

Georgian itsenäistymisen kynnyksellä 1989 maan viranomaiset julistivat georgian maan viralliseksi kieleksi. Tämä suututti Abhasian ja Etelä-Ossetian, joilla oli ollut autonominen asema Georgian neuvostotasavallassa. Sittemmin osseetit yrittivät perustaa parlamentin ja Abhasia julistautui itsenäiseksi. Kun Georgia itsenäistyi, se lähetti joukkojaan molemmille alueille.

Venäjä vastasi lähettämällä Abhasian ja Etelä-Ossetian separatistien tueksi omia joukkojaan. 1990-luvun alussa alueilla sovittiin tulitauosta, mutta venäläisjoukot jäivät paikalleen. Siten Venäjä on käytännössä taannut Abhasian ja Etelä-Ossetian irtautumisen Georgiasta.

Vuoristo-Karabahin väestö on enimmäkseen armenialaisia, ja alueella oli Azerbaidžanin neuvostotasavallassa autonominen asema. Alueella syttyi 1990-luvulla sisällissota, jossa vastakkain olivat Azerbaidžanin valtio ja Armenian tukemat separatistit. Venäjä kallistui tukemaan Armeniaa, kun Azerbaidžanissa oli noussut valtaan kansallismielinen hallinto.

Nyt Vuoristo-Karabah toimii keskellä Azerbaidžania itsenäisen valtion tavoin, mutta sitä ei ole tunnustanut yksikään YK:n jäsenmaa – ei edes Venäjä.

 
Ulkopolitiikka 2/2014

Erilaiset naapurit

Teija Tiilikainen

Venäjä elää menneisyydessä

Joonas Pörsti

Ulkopolitiikan nuorallatanssi

Anna-Kaisa Hiltunen

Jäätyneistä konflikteista Krimille

Teksti: Anna-Kaisa Hiltunen, Kartta: Kauko Kyöstiö

Tonga lähti Afganistanista

Juha Mäkinen

Miten kansalaisuudettomat matkustavat valtiorajojen yli?

Anna-Kaisa Hiltunen

Sotavoimaa eniten tarjoavalle

Mikko Räkköläinen

Ulkopolitiikka valittiin parhaaksi

Puolustajasta pelinrakentajaksi

Juha Mäkinen

Suomen verkkainen startti

Joonas Pörsti

Suomi karsii edustustojaan

Juha Mäkinen

Vaikuttavin viisikko

Juha Mäkinen

Missä kuorossa Suomi laulaa?

Hanna Ojanen

Vaiennettu vahtikoira

Teksti: Toivo Martikainen. Kuva: JURI KOTŠETKOV / ALL OVER PRESS

Taisteluosastoista tuli paperitiikereitä

Niklas I. M. Nováky

Talous pakenee laskijaansa

Anna-Kaisa Hiltunen

Arvailua Afrikan taloudesta

Anna-Kaisa Hiltunen

Viro hivuttautuu kohti hyvinvointivaltiota

Kaja Kunnas

Kiistaa kirkoista

Juha Mäkinen

Katalonia haikailee itsenäiseksi

Felix Siivonen

Sveitsi käänsi selkänsä

Teemu Sinkkonen

Kehityspolitiikalta on voitava vaatia tuloksia

Tapio Wallenius

Vuosikertomuksista on jo luovuttu

Timo Olkkonen

Bryssel jäi taakse

Juha Mäkinen

Suomen kannattaisi segmentoida yleisönsä

Jaakko Aspara

Onko Kanada kaupan?

Juha Mäkinen

Solakampi ja vahvempi Eurooppa

Yrjö Lautela

Kiina laiminlöi omat kuluttajansa

Jari Sihvola

Afrikan Stalingrad ja Venetsia

Olli Ruohomäki

Kapitalismin kesytys

Heta Muurinen

Puhu terroristeille

Anna-Kaisa Hiltunen

Itsenäistyä vai ei, Skotlanti?

Anna Bálint