Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Itsenäistyä vai ei, Skotlanti?

Anna Bálint

Skotlantilaiset päättävät kansanäänestyksessä 18. syyskuuta, säilyykö Britannia yhtenäisenä. UP-lehti kysyi itsenäistymisen kannattajalta ja vastustajalta, miksi Skotlannin pitäisi itsenäistyä – tai ei.

Scottish Daily Mail-lehden elokuun alussa teettämän mielipidekyselyn mukaan 37 prosenttia skoteista kannattaa maan itsenäistymistä, ja 50 prosenttia on sitä vastaan. 13 prosenttia vastaajista on vielä epävarma kannastaan.

Nykyisin Skotlannilla on itsehallinto, ja maa päättää itse muun muassa koulutukseen ja terveydenhoitoon liittyvistä asioista. Sen sijaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta päätetään edelleen Lontoossa.

Miksi Skotlannin pitäisi itsenäistyä?

Angus Millar, itsenäistymistä kannattavan Yes Scotland -kampanjan tutkimusharjoittelija (kuvassa vasemmalla):

1. Skotlanti on todella rikas maa, ja Meidän tulee pystyä hallitsemaan itse resurssejamme.meidän tulee pystyä hallitsemaan itse resurssejamme, jotta ihmiset voisivat hyödyntää rikkauden. Monet skotlantilaiset kokevat köyhyyttä, joka johtuu pääosin Britannian huonoista poliittisista päätöksistä.

2. Britannian demokraattisen epätasapainon vuoksi Skotlannin kansanedustajat eivät saa kantojaan läpi Lontoossa. Tämän takia olemme kärsineet haitallisista poliittisista päätöksistä, kuten Trident-ydinaseiden sijoittamisesta Skotlantiin sekä sosiaaliturvan leikkauksista.

3. Haluaisin, että Skotlannilla olisi valtaa luoda uusia työmahdollisuuksia nuorille. Britannian talouspolitiikka on keskittynyt Lontoon ja Kaakkois-Englannin ympärille, ja liian monet nuoret joutuvat etsimään töitä Skotlannin ulkopuolelta. Itsenäisinä voisimme päättää verotuksesta ja houkutella uusia yrityksiä ja työpaikkoja Skotlantiin.

Miksi Skotlannin tulisi pysyä osana Britanniaa?

Hugh Oberlander, yhtenäistä Britanniaa kannattavan Better Together -kampanjan vapaaehtoinen:

1. Osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa Skotlanti hyötyy kummankin maan parhaista puolista. Skotlannin tulevaisuudelle olisi hyväksi, jos maa pysyisi osana Britanniaa, mutta saisi nykyistä enemmän päätösvaltaa esimerkiksi verotukseen tai poliittiseen edustukseen liittyvissä asioissa.

2. Itsenäistymiseen liittyy epävarmuutta. "Kyllä-kampanja välttelee vaikeisiin taloudellisiin kysymyksiin vastaamista." Kyllä-kampanja puhuu idyllisestä itsenäisestä Skotlannista, mutta välttelee vaikeisiin taloudellisiin kysymyksiin vastaamista ja syyttää kriitikoita pelottelusta.

3. Itsenäinen Skotlanti ei voisi hyötyä Britannian tarjoamista resursseista ja mahdollisuuksista niin kuin nykyään. Muun muassa Britanniassa työmarkkinat ovat huomattavasti laajemmat kuin Skotlannissa, ja esimerkiksi yliopistojen olisi vaikea saada nykyisen tasoista rahoitusta ilman Britannian tukea.

Minkälainen toimija itsenäinen Skotlanti olisi ulkopolitiikan, puolustuksen tai talouden kannalta?

AM: Itsenäisellä Skotlannilla olisi mahdollisuus tulla tunnetuksi maailmanlaajuisesti rauhan ja humanitarismin puolestapuhujana. Maa voisi olla aktiivinen EU:n jäsen, toisin kuin entistä euroskeptisempi Britannia.

Lisäksi Skotlanti voisi olla aktiivisesti mukana YK:n rauhanturva-, diplomatia- sekä sovittelutehtävissä. Britannian ulkopolitiikka on liian usein aiheuttanut ongelmia erityisesti Lähi-idässä.

HO: Itsenäinen Skotlanti olisi ulkopolitiikassa, taloudessa ja puolustuksessa huomattavasti nykyistä heikompi. Uusien ministeriöiden ja virastojen perustamiseen kuluisi paljon voimavaroja, ja esimerkiksi nykyistä vastaavien yhteyksien ja arvostuksen saavuttamiseen voisi mennä pitkään.

Skotlanti liittyisi Euroopan unioniin, mutta maalla tuskin olisi yhtä paljon valtaa kuin monilla Euroopan pienillä valtioilla. Uusien virastojen perustamisesta koituvat kulut ja ongelmat sekä yhteinen historia Britannian kanssa saattaisivat heikentää Skotlannin pehmeää valtaa.

Kirjoittaja työskenteli korkeakouluharjoittelijana Ulkopolitiikka-lehdessä heinä–elokuussa.

 
Ulkopolitiikka 2/2014

Erilaiset naapurit

Teija Tiilikainen

Venäjä elää menneisyydessä

Joonas Pörsti

Ulkopolitiikan nuorallatanssi

Anna-Kaisa Hiltunen

Jäätyneistä konflikteista Krimille

Teksti: Anna-Kaisa Hiltunen, Kartta: Kauko Kyöstiö

Tonga lähti Afganistanista

Juha Mäkinen

Miten kansalaisuudettomat matkustavat valtiorajojen yli?

Anna-Kaisa Hiltunen

Sotavoimaa eniten tarjoavalle

Mikko Räkköläinen

Ulkopolitiikka valittiin parhaaksi

Puolustajasta pelinrakentajaksi

Juha Mäkinen

Suomen verkkainen startti

Joonas Pörsti

Suomi karsii edustustojaan

Juha Mäkinen

Vaikuttavin viisikko

Juha Mäkinen

Missä kuorossa Suomi laulaa?

Hanna Ojanen

Vaiennettu vahtikoira

Teksti: Toivo Martikainen. Kuva: JURI KOTŠETKOV / ALL OVER PRESS

Taisteluosastoista tuli paperitiikereitä

Niklas I. M. Nováky

Talous pakenee laskijaansa

Anna-Kaisa Hiltunen

Arvailua Afrikan taloudesta

Anna-Kaisa Hiltunen

Viro hivuttautuu kohti hyvinvointivaltiota

Kaja Kunnas

Kiistaa kirkoista

Juha Mäkinen

Katalonia haikailee itsenäiseksi

Felix Siivonen

Sveitsi käänsi selkänsä

Teemu Sinkkonen

Kehityspolitiikalta on voitava vaatia tuloksia

Tapio Wallenius

Vuosikertomuksista on jo luovuttu

Timo Olkkonen

Bryssel jäi taakse

Juha Mäkinen

Suomen kannattaisi segmentoida yleisönsä

Jaakko Aspara

Onko Kanada kaupan?

Juha Mäkinen

Solakampi ja vahvempi Eurooppa

Yrjö Lautela

Kiina laiminlöi omat kuluttajansa

Jari Sihvola

Afrikan Stalingrad ja Venetsia

Olli Ruohomäki

Kapitalismin kesytys

Heta Muurinen

Puhu terroristeille

Anna-Kaisa Hiltunen

Itsenäistyä vai ei, Skotlanti?

Anna Bálint