Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Kun olet 20 ja ystäväsi ovat jo kuolleet

Joonas Pörsti/UP

Kun olet 20 ja ystäväsi ovat jo kuolleet

En tiedä voiko tätä elokuvaa varsinaisesti suositella. Katsojan silmät aukeavat niin, että yöunet voivat mennä.

Docventures-sarjassa esitetty Return to Homs kertoo pari–kolmekymppisistä miehistä, jotka nousevat megafonien ja mobiililaitteiden avulla vastustamaan diktatuuria rauhanomaisesti Homsin kaupungissa Syyriassa keväällä 2011. Mielenosoitukset sykkivät energiaa ja pilkkalauluja. Hallinto vastaa väkivallalla, ja pian myös mielenosoittajilla on aseet.

Dokumentin pääosaan nousee 20-vuotias Abdul Basset Saroot, joka jättää taakseen lupaavan uran jalkapallomaalivahtina ja päätyy kapinallisjohtajaksi. Sen jälkeen katsoja seuraa, miten nuorten kapinallisten toveripiiri harvenee etulinjassa. Saarrettu Homsin kaupunki, jossa äsken kokoonnuttiin koteihin, juotiin teetä ja pilailtiin, muuttuu panssarivaunujen tulituksessa raunioiksi.

Dokumentin pysäyttävimmässä kohtauksessa Saroot istuu jonkin tuhkan peittämän kodin lattialla panssarinyrkki sylissään ja sanoo hiljaa: ”En jaksa enää, kun kaikki ystäväni ovat kuolleet.”

Juuri tämän lähemmäksi sisällissotaa elokuva ei voi viedä. Yksi elokuvan nuorista kuvaajista menetti ilmeisesti henkensä sitä tehdessään.