Uzbekistanin rautainen yksinvaltias Islam Karimov täyttää tammikuussa 77 vuotta. Seuraajan nimi on kaikkea muuta kuin selvillä, sillä isänsä seuraajaksi kaavaillun tyttären talousskandaalit ovat sotkeneet suunnitelmia.
Kirgisian demokratia on Keski-Aasiassa poikkeus. Alueen muut maat ovat enemmän tai vähemmän autoritäärisiä.
Tiukimmin valtaan on takertunut Uzbekistania Neuvostoliiton romahtamisesta lähtien johtanut Islam Karimov. Hänen rautainen yksinvaltansa on pitänyt maan sulkeutuneena.
"Karimovin pitkä valtakausi ja integraatiovastaisuus ovat auttaneet Uzbekistania vastustelemaan venäläisvaikutteita", sanoo Keski-Aasian amerikkalaisen yliopiston apulaisprofessori Medet Tiulegenov.
Pitkään näytti siltä, että diktaattorin jälkeen presidentiksi nousee hänen tyttärensä Gulnara Karimova. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa diplomaattina ja poptähtenä Googoosha-taiteilijanimellään.
Viime vuonna Sveitsin viranomaiset aloittivat Gulnara Karimovaan liittyvän rahanpesututkinnan. Karimova pakkasi jetset-elämänsä ja muutti takaisin Uzbekistaniin. Se ei kuitenkaan tuonut turvaa, sillä Karimova oli turhan kriittinen isänsä tiukkaa linjaa kohtaan. Hänet asetettiin Taškentissa kotiarestiin, ja hänen aktiivinen Twitter-tilinsä hiljeni.
Uzbekistanin tiedustelupalvelun SNB:n johtaja Rustam Inojatov oli ilmeisesti onnistunut kääntämään isä-Karimovin tytärtään vastaan.
Syyskuussa Karimova sai kotimaassaan syytteet järjestelmällisestä korruptiosta. Niiden mukaan hän olisi varastanut valtiolta lähes 50 miljoonaa euroa.
Ruotsin yleisradioyhtiö SVT oli jo aiemmin paljastanut, että TeliaSonera oli lahjonut Karimovaa yli 230 miljoonalla eurolla päästäkseen Uzbekistanin markkinoille. Tapaus johti yhtiön hallituksen eroon.
Islam Karimov täyttää tammikuussa 77 vuotta. Seuraajan nimi on kaikkea muuta kuin selvillä, nyt kun tyttärenkin kujanjuoksu näyttää päättyvän tuskaisasti.
Lue myös: Paluu Moskovan valtapiiriin