Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Salaisten tunneleiden tietoverkko

Heta Muurinen
Anna-Kaisa Hiltunen/UP

INTERNET. Kouluissa olisi tärkeää opettaa, miten verkkoliikenteen voi salata, sanoo toimittaja Mikael Brunila.

Suomalaisessa internetiä koskevassa keskustelussa olisi korkea aika pohtia, miten tavalliset verkon käyttäjät voisivat ottaa takaisin pilvipalveluita tarjoaville suuryrityksille siirtynyttä valtaa, katsoo vapaa toimittaja ja tietokirjailija Mikael Brunila. Hän toimitti internetkeskustelusta kirjan Verkko suljettu yhdessä kustannustoimittaja Kimmo Kallion kanssa.

UP: Miten internet on kehittynyt nykyiseen pisteeseensä ja minkälainen se nyt on?

MB: Nyt käyttäjät eivät enää seuraa tiettyjä blogeja RSS:n kautta vaan valikoivat yksittäisiä tekstejä Facebook- tai Twitter­-syötteestä. Suuryritysten tarjoamien pilvipalveluiden vuoksi käyttäjän data ei ole enää yksin hänen vaan myös palvelua tarjoavan yrityksen omaisuutta. Jopa ohjelmistot siirtyvät pilvipalveluihin.

Yhtäältä iso määrä dataa tekee palveluista hyviä: Facebook on suosittu, koska sen sosiaaliset verkostot ovat laajoja, ja Google-haku toimii, koska yritys voi selaushistoriastamme kerätyllä datalla seuloa relevantteja tuloksia.

Toisaalta suuryritykset voivat käyttää dataa tilastollisiin analyyseihin, mikä on niille valtava kilpailuetu. Vaarana on, että innovaatiot tyrehtyvät, kun muut yritykset eivät kykene kilpailemaan jättien kanssa.

Internetin ensimmäinen kehitysvaihe oli 1990-luvun asiakaspalvelumalli. Oli erikseen webmasterit ja internetissä surffaajat, tuotanto ja kulutus. Rakenne oli hierarkkinen ja perustui tiedostojärjestelmiin.

2000-luvulla mallia alettiin purkaa. Esimerkiksi Word­press-blogityökalu teki mahdolliseksi bloggaamisen valmiilla sapluunalla. Kuluttajan ja tuottajan jaosta alettiin siirtyä vertaiskäyttöön. Tieto siirtyi käyttäjältä toiselle. Nyky­vaihe eli suuryritysten valtakausi alkoi vuodesta 2007.

Mitä yksilön pitäisi varoa verkossa?

Perusongelma on juuri se, että ajatellaan vain sitä, mitä yksilön pitäisi varoa. Kun ei nähdä välitöntä, konkreettista vaaraa yksilölle, päätellään, ettei vaaraa ole. Tämä näkyy esimerkiksi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n vakoilukeskustelussa. Kyse on siitä, mitä valvonta tekee yhteiskunnalle.

Hanna Nikkanen kirjoittaa kirjassamme puolivarjoisien tilojen tarpeesta. Demokratian kannalta ei riitä, että ihminen voi turvata verkossa yksityisyytensä. Tarvitaan myös salaisia "tunneleita", joissa ihmiset voivat toimia yhdessä luottamuksellisesti.

Nikkanen jakaa verkon kahteen osaan, pintakerrokseen ja pinnanalaiseen maailmaan. Pintakerros on verkon avoin ja julkinen tila. Pinnan alla toimivat ne, jotka hallitsevat erilaisten anonymisointi- ja salaustyökalujen käytön. Puolivarjoisia tiloja muodostavat esimerkiksi verkkopankit ja kansalaisaloitepalvelut, jotka ovat julkisia mutta joiden on osattava säilyttää salaisuuksia. Myös yhteiskunnallinen aktivismi edellyttää tällaisia tiloja.

Uhkana on, että tulevaisuudessa puolivarjoisia tiloja on yhä vaikeampi käyttää. Viranomaiset ja mainostajat yhdistävät käyttäjätilejä matkapuhelindataan ja seuranta­evästeisiin ja tunnistavat verkon käyttäjät kotiosoitetta myöten. Nikkasen mukaan valvonnalta suojautuminen saattaa onnistua vain, jos käyttäjä on hyvin asiantunteva, esimerkiksi hakkeri, tai rikas, kuten suuryritys.

Minkälainen on visiosi tulevaisuuden internetistä?

Nyt valtaosa ihmisten käyttämistä verkkopalveluista on suuryritysten hallussa, ja on vaikea kuvitella muuta. NSA-skandaali kuitenkin osoittaa, että suuryritysten palveluiden käyttäjät voivat joutua vakoilun kohteeksi. Siksi he kaivavat tunneleita, joissa voivat toimia turvassa. Salausmahdollisuus voitaisiin lisätä palveluihin oletusarvoksi, jotta edes palvelua tarjoava yritys ei pääsisi käyttäjän tietoihin.

Missä tunneleita oppisi kaivamaan?

Ihmiset oppivat salaamaan, kun on pakko. Kiinassa monet osaavat salata, ja aktivistipiireissä salaaminen on tavallista. Toisaalta monet toimittajat eivät hallitse sitä, vaikka he käyvät maissa, joissa salaus olisi tärkeää haastateltavien turvallisuudelle. Tarvittaisiin systemaattista salaamis- ja tietoturvaopetusta esimerkiksi kouluihin ja yliopistoihin.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Mikael Brunila & Kimmo Kallio (toim.): Verkko suljettu. Internet ja avoimuuden rajat. Into Kustannus 2014, 280 s.

 
Ulkopolitiikka 4/2014

Unohtunut oikeudenmukaisuus

Teija Tiilikainen

Vieläkö OECD:lle on käyttöä, Mari Kiviniemi?

Juha Mäkinen/UP

Vauraat & valitut

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Näin pelastetaan maailma

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Professori tasa-arvo

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Tasa-arvo ≠ demokratia

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Realismin paluu

Joonas Pörsti/UP

Kiina lähettää rauhanturvaajia

Joonas Pörsti/UP

Kasvu ja johtajuus karkasivat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Brasilia vaatii kehityspolitiikkaa

Joonas Pörsti/UP

Suurvallat törmäyskurssilla

Sergei Karaganov

Venäjän ulkopolitiikan veteraani

Katri Pynnöniemi

Miksi nuoriso hylkäsi vasemmiston?

Tommi Uschanov

Rahan toisinajattelijat

Tuomas Koukkunen

Normaali on päättynyt

Antti Alaja

Kiihkotonta keskustelua Natosta

Erik Nyström

Paluu Moskovan valtapiiriin

Toivo Martikainen

Diktaattorin perheriita

Toivo Martikainen

Kiinan pelko ohjaa Japania

Bart Gaens

Knesset syrjii arabeja

Anne Ignatius

Salaisten tunneleiden tietoverkko

Heta Muurinen

Uusliberaalin rationaalisuuden jäljillä

Antti Alaja

Vakoojana al-Qaidan leivissä

Janne Hopsu

Suomen EU-politiikan arkkitehti

Juha Jokela

Uuden Euroopan suunnitelma

Eero Vuohula

Kansainoikeutta kaikille

Kirsti ja Raimo Lintonen

Avartavampaa matkailua

Juha Mäkinen/UP

Oligarkki vankileirillä

Joonas Pörsti/UP

Yksinvaltiaiden asialla

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Sopisivatko Naton ydinaseet Suomelle?

Tytti Erästö

Naapuruuspolitiikan illuusio särkyi

Kristi Raik

Lisää avoimuutta, vähemmän kyberuhkia

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Islamilaisen valtion vastainen strategia ei toimi

Antti Pentikäinen

Terrorismi on sukua fasismille

Joonas Pörsti