Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Vakoojana al-Qaidan leivissä

Morten Storm, Paul Cruickshank & Tim Lister: Agent Storm. My Life Inside Al Qaeda and the CIA. Atlantic Monthly Press 2014, 403 s.

Janne Hopsu

Morten Storm, Paul Cruickshank & Tim Lister: Agent Storm. My Life Inside Al Qaeda and the CIA. Atlantic Monthly Press 2014, 403 s.

Kirjan takakansi on kerrankin oikeassa. Kyseessä on toimiva trilleri: länsimaalainen on soluttautunut al-Qaidaan.

Morten Storm varttui tanskalaisen yhteiskunnan ankealla laidalla. Hän yritti ensimmäistä aseellista ryöstöä vain 13-vuotiaana vuonna 1989. Muslimisiirtolaisystäviensä kautta hän syventyi profeetta Muhammedin elämään ja tuli uskoon. Heikkojen puolta pitänyt Storm tunsi löytäneensä isla­mista itsekuria, armoa ja oikeudenmukaisuutta. Kääntymisen merkkinä Morten muutti etunimensä Muradiksi.

Loppukesästä 1997 kookas punatukkainen mies lähti uskonsa syventämiseksi Jemeniin, josta oli tullut hänen kaltaistensa länsimaisten kiihkokäännynnäisten magneetti. Eliittiä ja valtakoneistoja vihannut Storm imi itseensä salafismin yksinkertaista oppia, joka saarnasi paluuta islamin puhtaille alkujuurille.

Matkoillaan Jemenin aavikoilla, Somaliassa ja Euroopan kaupungeissa Storm tutustui henkilöihin, jotka olivat kuin jihadistien Kuka kukin on -kirjasta: esimerkiksi karismaattiseen al-Qaida-johtajaan Anwar al-Awlakiin ja Lutonissa asuneeseen Omar Bakriinjonka johtaman järjestön epäillään osallistuneen Lontoon terrori-iskuihin 2005. Stormista tuli suhteidensa ansiosta salafistipiirien julkkis.

Murad Storm loi moneen jihadistiin luottamukselliset suhteet. Niistä oli hyötyä Tanskan, Britannian ja Yhdysvaltojen tiedustelupalveluille, joille Storm sittemmin alkoi vakoilla. Hän vaihtoi puolta menetettyään uskonsa: hän oli tajunnut olevansa kapinallinen mutta ei kiihkouskovainen. Väkivaltainen salafismi ei vastannutkaan hänen käsitystään oikeudenmukaisuudesta ja vapaan tahdon toteutumisesta.

Storm välitti tiedustelupalveluille vuosien ajan tietoja, jotka olivat joillekin jihadisteille kohtalokkaita. Hän lopetti vakoilun, kun alkoi epäillä, että CIA halusi tappaa hänetkin vakoi­lukeikalla Jemenissä.

Storm pohtii kirjassaan myös laajemmin syitä, jotka ajavat itsensä ulkopuolisiksi ja syrjityiksi tuntevia ihmisiä ääri-islamiin. Stormin mukaan terrorismiin turvautuvien muslimien joukossa on muitakin kuin yhteiskunnan hylkäämiä ja katkeroituneita. Sekä käännynnäisissä että islamiin kasvaneissa terroristeissa on hyväosaisia, jotka ovat kokeneet uskontonsa vuoksi halveksuntaa ja epäoikeuden­mukaisuutta.

Radikalisoitumista lisää myös lännen tapa pommittaa ensin ja ehkä pahoitella sitten. Terroritekojen estämiseksi keskeistä on Stormin mukaan henkilötason tiedustelutieto. "Yksinäisiä susia" ei tunnisteta lennokein, eikä pelkkä elektroninen kuuntelu anna riittävästi varmaa tietoa terroristien suunnitelmista ja liikkeistä.

Masentavaa muttei yllättävää on lukea, kuinka kyynisesti tiedustelupalvelut toimivat. Tärkeintä on saada omalle palvelulle voittoja toisen nenän edestä. Lakeja voi rikkoa.

Storm ei mielestään saanut riittävää korvausta työstään tiedustelupalveluille. Nyt hän elää Britanniassa piilossa ja pelkää entisten uskontoveljien kostoa.

Kirjoittaja on MTV3:n ulkomaantoimittaja.

 
Ulkopolitiikka 4/2014

Unohtunut oikeudenmukaisuus

Teija Tiilikainen

Vieläkö OECD:lle on käyttöä, Mari Kiviniemi?

Juha Mäkinen/UP

Vauraat & valitut

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Näin pelastetaan maailma

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Professori tasa-arvo

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Tasa-arvo ≠ demokratia

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Realismin paluu

Joonas Pörsti/UP

Kiina lähettää rauhanturvaajia

Joonas Pörsti/UP

Kasvu ja johtajuus karkasivat

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Brasilia vaatii kehityspolitiikkaa

Joonas Pörsti/UP

Suurvallat törmäyskurssilla

Sergei Karaganov

Venäjän ulkopolitiikan veteraani

Katri Pynnöniemi

Miksi nuoriso hylkäsi vasemmiston?

Tommi Uschanov

Rahan toisinajattelijat

Tuomas Koukkunen

Normaali on päättynyt

Antti Alaja

Kiihkotonta keskustelua Natosta

Erik Nyström

Paluu Moskovan valtapiiriin

Toivo Martikainen

Diktaattorin perheriita

Toivo Martikainen

Kiinan pelko ohjaa Japania

Bart Gaens

Knesset syrjii arabeja

Anne Ignatius

Salaisten tunneleiden tietoverkko

Heta Muurinen

Uusliberaalin rationaalisuuden jäljillä

Antti Alaja

Vakoojana al-Qaidan leivissä

Janne Hopsu

Suomen EU-politiikan arkkitehti

Juha Jokela

Uuden Euroopan suunnitelma

Eero Vuohula

Kansainoikeutta kaikille

Kirsti ja Raimo Lintonen

Avartavampaa matkailua

Juha Mäkinen/UP

Oligarkki vankileirillä

Joonas Pörsti/UP

Yksinvaltiaiden asialla

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Sopisivatko Naton ydinaseet Suomelle?

Tytti Erästö

Naapuruuspolitiikan illuusio särkyi

Kristi Raik

Lisää avoimuutta, vähemmän kyberuhkia

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Islamilaisen valtion vastainen strategia ei toimi

Antti Pentikäinen

Terrorismi on sukua fasismille

Joonas Pörsti