Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Ristiretkellä veroparatiisissa

Jyri Hänninen: Veroparatiisit ja Suomi. HS Kirjat 2014, 220 s.

Seppo Penttilä

Suomi ja monet muut valtiot painivat budjettialijäämiensä kanssa, ja samaan aikaan verokilpailu rapauttaa etenkin yritysten voittojen ja pääomien verotusta. Veroparatiiseja on entistä vaikeampi sietää. Helsingin Sanomien toimittaja Jyri Hänninen on kirjoittanut kirjan ajankohtaisesta aiheesta.

Suomi ja monet muut valtiot painivat budjettialijäämiensä kanssa, ja samaan aikaan verokilpailu rapauttaa etenkin yritysten voittojen ja pääomien verotusta. Veroparatiiseja on entistä vaikeampi sietää.

Helsingin Sanomien toimittaja Jyri Hänninen on kirjoittanut kirjan ajankohtaisesta aiheesta. Kirjassa selvitetään veroparatiisien suomalaisia asiakkaita. Hännisen matka veroparatiiseissa alkaa Luxemburgilaisesta pankista. Pankkitili jää toimittajalta avaamatta, mutta hän ei lannistu vaan kartoittaa tunnettujen suomalaisten yksityishenkilöiden Luxemburg-yhteyksiä. Sen jälkeen matka jatkuu Liechtensteiniin, mistä Hänninen löytää sikäläisen LGT-pankin tietovuodosta ilmenneitä suomalaisnimiä.

Suomalaiset luxemburgilaistoimijat ja Liechtensteiniin tallettajat osoittautuvat kuitenkin nappikauppiaiksi, kun heitä verrataan seuraavan luvun pääesiintyjään, venäläis-suomalaiseen miljardööriin Gennadi Timtšenkoon. Suomessa hän on Hännisen mukaan veroparatiisikuningas, mutta maailmanlaajuisesti Hänninen luonnehtii häntä "vain" veroparatiisiparoniksi. Vaikka Timtšenko on Suomen kansalainen, Suomella ei ole verotusoikeutta hänen maailmanlaajuisiin tuloihinsa.

Timtšenkon jälkeen kirjassa siirrytään yritysten veroparatiisikytkentöihin. Ne muodostuvat muun muassa eläkelaitosten veroparatiisien kautta kiertävistä sijoituksista, kotimaisten lentoyhtiöiden maksamista leasing-vuokrista, varustamojen toiminnasta, lääkäriyhtiöistä ja perintäfirmoista. Mukana ovat tietenkin myös kansainväliset jätit McDonald's, Google, Apple, Microsoft ja Shell.


Lukijan on hyvä huomata, että Hänninen maalailee isolla siveltimellä. Se näkyy siinä, mitä valtioita pidetään veroparatiiseina. Hänninen laskee veroparatiiseiksi Hollannin, Belgian, Irlannin ja Luxemburgin. Yleensä näitä maita ei pidetä veroparatiiseina, koska verotuksen taso ei niissä ole erityisen matala eikä tietojen saaminen ole korkean kynnyksen takana. Maiden verolainsäädäntö ja verotuskäytännöt kuitenkin houkuttelevat nimenomaan yrityksiä.

Toiseksi iso sivellin johtaa pieniin virheellisyyksiin ja epätarkkuuksiin. Hänninen toteaa esimerkiksi, että "yksi klassinen tapa siirtää varoja veroparatiisiin on perustaa sinne oma yhtiö ja ostaa tältä palveluja tai tuotteita". Hän jättää kuitenkin mainitsematta Suomen väliyhtiölainsäädännön. Se antaa mahdollisuuden verottaa Suomessa asuvien henkilöiden ja suomalaisten yritysten varsinaisiin veroparatiiseihin perustamien yhtiöiden tuloja Suomessa. Veroparatiisiyhtiön tiedot verotusta varten saadaan suomalaisen yhtiön tilinpäätös- ja kirjanpitoinformaatiosta tai viimeistään verotarkastuksesta. Jos esimerkiksi pörssiyhtiö jättää ilmoittamatta väliyhteisötulona pidettävän tulon, veroviranomaiset tekevät tulonlisäyksen veronkorotuksineen.


Kirja päättyy Hännisen kahdeksan kohdan ohjelmaan, jota toteuttamalla veroparatiisien aiheuttamia haittoja voitaisiin tekijän mukaan vähentää. Kirjassa ei käsitellä sitä, että esimerkiksi OECD:ssä ja EU:ssa veroparatiisitalouden kuriin saattamisessa on jo menossa ryhtiliike.
Tämänhetkisen pöhinän perusteella voisi ennustaa, että veroparatiisien kulta-ajat alkavat jäädä taakse. Toisaalta ennustus voi olla ennenaikainen, ovathan veroparatiisit aikaisemminkin osoittautuneet muuntautumiskykyisiksi.

Kirjoittaja on vero-oikeuden professori Tampereen yliopistossa.

 
Ulkopolitiikka 1/2015

Euroopan taivas synkkenee

Teija Tiilikainen

Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Venäjä vahvistaa asevoimiaan

Erik Nyström

Suomen on uusittava sotakalustoaan

Erik Nyström

Valtion uusi aate

Veera Laine

Keskusta ottaa ohjat

Joonas Pörsti/UP

Kun totuus menetti merkityksensä

Toivo Martikainen/UP

Ristiretkellä veroparatiisissa

Seppo Penttilä

Maan tapa venäläisittäin

Alma Snellman

Belgrad maistuu elämältä

Outi Isotalo

Porvarin suljettu sydän

Tom Kankkonen

Miten sananvapaus voi globaalisti, Christian Sundgren?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Miten Venäjä voi olla Naton rauhankumppani?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Köyhyys pahenee Afrikassa

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Totuus lennosta MH17

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Arabit Israelia puolustamaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Amerikkalaisia aseita islamisteille

Saana-Maria Jokinen

"Iso yhteiskunta" jäi paperille

Antti Halonen

Hälytyskellojen soittaja

Joonas Pörsti/UP

Yksinvaltainen demokratia

Timo Vihavainen

Tukahdutettu vallankumous

Toivo Martikainen/UP

Islamismin kautta demokratiaan

Erik Nyström

Sananvapauden rajat

Anna Virkama

Kone antaa, kone ottaa

Pekka Vahvanen

Kaukasian seksuaalivähemmistöt taistelevat oikeuksistaan

Anna Tervahartiala

Rotuopin pohjoinen suurvalta

Anne Ignatius

Suomalais-saksalaista toisinajattelua

Yrjö Lautela

Ennen oli paremmin

Henri Purje

Lähi-idän trilleri

Sanna Ra

EU kriisiytyy kuin Rooma

Eero Vuohula

Ideoilla sotaa vastaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Gazan kaista on muutakin kuin Hamas

Salla Nazarenko

Ulkopoliittisen kuulostelun aika

Teksti: Toivo Martikainen & Anna-Kaisa Hiltunen/UP