Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Porvarin suljettu sydän

Tom Kankkonen

Maahanmuuton rajoittamista vaativa Ruotsidemokraatit-puolue yli kaksinkertaisti kannatuksensa viime vaaleissa, ja noin puolet lisä-äänistä tuli maltilliselta kokoomukselta. Hälyttävää on, että Ruotsidemokraattien äänestäjille tunnusomaista ovat jyrkkä suvaitsemattomuus ja muukalaisvastaiset mielipiteet, kirjoittaa kolumnisti Tom Kankkonen.

Ruotsiin saapui viime vuonna yli 80 000 turvapaikanhakijaa, joista suurin ryhmä olivat syyrialaiset. Suomesta haki viime vuonna turvaa hiukan yli 3 600 ihmistä. Ruotsi on Euroopan mittakaavassa ollut antelias pakolaispolitiikassaan.

Ennen viime syyskuun valtiopäivävaaleja maltillisen kokoomuspuolueen johtaja Fredrik Reinfeldt muistutti, että kasvava pakolaisvirta maksaa. Hän kehotti ruotsalaisia avaamaan sydämensä hätää kärsivien auttamiseksi. 

Kaikki kokoomusäänestäjät eivät innostuneet.

Maahanmuuton rajoittamista vaativa Ruotsidemokraatit-puolue yli kaksinkertaisti kannatuksensa vaaleissa, ja noin puolet lisä-äänistä tuli maltilliselta kokoomukselta. Voittoa selitettiin aluksi perinteisiin poliitikkoihin kyllästyneiden protestiksi. Tutkimukset eivät tue väitettä: esimerkiksi Linköpingin yliopiston tekemä asennetutkimus osoittaa päinvastoin, että ruotsidemokraattien äänestäjille tunnusomaista ovat "jyrkkä suvaitsemattomuus ja muukalaisvastaiset mielipiteet".

Porvaripuolueiden kannalta on hälyttävää, että 80 prosenttia ruotsidemokraattien leiriin siirtyneistä porvariäänestäjistä ilmoitti, että maahanmuuttokysymykset olivat heille ratkaisevia. Ajatuspaja Timbron teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että useimmat puoluetta vaihtaneista eivät muuten pitäneet ruotsidemokraatteja parhaana vaihtoehtona.

Tänä vuonna Ruotsi varautuu 90 000 turvapaikanhakijaan. Se on suuri määrä Ruotsissakin, mutta esimerkiksi Syyrian katastrofin mittakaavassa vain yhden ison pakolaisleirin väkimäärä.

Ruotsidemokraattien pelossa Ruotsissa välteltiin pitkään keskustelua pakolaisista ja maahanmuutosta. Nyt ainakin kokoomuskentältä on kuulunut vaatimuksia aiempaa tiukemmasta linjasta.

Hallituksen linjaan tuskin kuitenkaan on luvassa suuria muutoksia. Niin sanotulla joulukuun sopimuksella porvaririntama antoi sosiaalidemokraattien ja vihreiden vähemmistöhallitukselle koko vaalikauden kestävän budjettirauhan. Vihreiden kannattajien suhtautuminen maahanmuuttoon ja pakolaisiin on kaikkein myönteisintä, joten hallituksessa on vaikea sopia aiempaa tiukemmasta maahanmuuttopolitiikasta.

Vaa’ankieliasemassa olevilta ruotsidemokraateilta joulukuun sopimus vei lähes kaiken vaikutusvallan, mutta puolue väittää nyt olevansa ainoa vastavoima hallituksen politiikalle. Maahanmuuttopolitiikasta huolestuneille kokoomuslaisille ruotsidemokraatit muistuttavat varmasti, että kokoomus tukee hallituksen linjaa.

Toivoa sopii, että nyt virinneessä keskustelussa puhutaan muustakin kuin nykylinjan tiukennuksista. Keskusteltavaa riittäisi esimerkiksi siitä, miten varmistetaan maahanmuuttajien työllistyminen. Ruotsin aiemmat kokemukset osoittavat, että työ kotouttaa tulijat yhteiskuntaan.

Kirjoittaja on Ylen ulkomaantoimittaja, joka työskenteli Skandinavian-kirjeenvaihtajana 2010–2012.

 
Ulkopolitiikka 1/2015

Euroopan taivas synkkenee

Teija Tiilikainen

Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Venäjä vahvistaa asevoimiaan

Erik Nyström

Suomen on uusittava sotakalustoaan

Erik Nyström

Valtion uusi aate

Veera Laine

Keskusta ottaa ohjat

Joonas Pörsti/UP

Kun totuus menetti merkityksensä

Toivo Martikainen/UP

Ristiretkellä veroparatiisissa

Seppo Penttilä

Maan tapa venäläisittäin

Alma Snellman

Belgrad maistuu elämältä

Outi Isotalo

Porvarin suljettu sydän

Tom Kankkonen

Miten sananvapaus voi globaalisti, Christian Sundgren?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Miten Venäjä voi olla Naton rauhankumppani?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Köyhyys pahenee Afrikassa

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Totuus lennosta MH17

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Arabit Israelia puolustamaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Amerikkalaisia aseita islamisteille

Saana-Maria Jokinen

"Iso yhteiskunta" jäi paperille

Antti Halonen

Hälytyskellojen soittaja

Joonas Pörsti/UP

Yksinvaltainen demokratia

Timo Vihavainen

Tukahdutettu vallankumous

Toivo Martikainen/UP

Islamismin kautta demokratiaan

Erik Nyström

Sananvapauden rajat

Anna Virkama

Kone antaa, kone ottaa

Pekka Vahvanen

Kaukasian seksuaalivähemmistöt taistelevat oikeuksistaan

Anna Tervahartiala

Rotuopin pohjoinen suurvalta

Anne Ignatius

Suomalais-saksalaista toisinajattelua

Yrjö Lautela

Ennen oli paremmin

Henri Purje

Lähi-idän trilleri

Sanna Ra

EU kriisiytyy kuin Rooma

Eero Vuohula

Ideoilla sotaa vastaan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Gazan kaista on muutakin kuin Hamas

Salla Nazarenko

Ulkopoliittisen kuulostelun aika

Teksti: Toivo Martikainen & Anna-Kaisa Hiltunen/UP