Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Upseeri saa ottaa kantaa

Joonas Pörsti/UP

SANANVAPAUS. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella palveleva James Mashiri on raivannut upseereille tilaa keskustella turvallisuuspolitiikasta sosiaalisessa mediassa. 

 

Kapteeniluutnantti James Mashirista on tullut Suomen puolustusvoimien epävirallinen äänitorvi sosiaalisessa mediassa. Hän tosin esiintyy blogikirjoituksissaan ja Twitter-keskusteluissa yksityishenkilönä ja esittää henkilökohtaisia näkemyksiään.

Mashiri katsoo esimerkiksi, että Suomen puolustuksella on käytännössä kaksi vaihtehtoa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa jatketaan itsenäistä puolustusta, joka syö tulevaisuudessa rahaa hoitotyöltä ja hyvinvointivaltiolta. Toisessa vaihtoehdossa rakennetaan yhdessä muiden maiden kanssa puolustus, joka »nojaa yhteiseen vahvaan pelotteeseen».

Mashirin linjauksen voisi tulkita kannanotoksi Nato-jäsenyyden puolesta. Osallistuuko upseeri kannanotoillaan poliittiseen keskusteluun?

Jos osallistuu, hänellä on siihen Suomen lainsäädännön ja puolustusvoimien palvelusohje säännön mukaan oikeus. Upseeriliiton pääsihteeri Hannu Sipilä muistutti alkuvuodesta ranskalaislehti Charlie Hebdoa vastaan tehdyn terrori-iskun jälkeen, että upseereja koskee perustuslain valossa yhtäläinen sananvapaus kuin muitakin Suomen kansalaisia.

Rikoslaki kieltää upseereilta »luvattoman poliittisen toiminnan», mutta sillä tarkoitetaan nykyään vain kuulumista puolueeseen tai puolueyhdistykseen. Sotilaiden sananvapauden rajoitukset poistettiin 1990-luvulla perusoikeusuudistuksen jälkeen. Silti myös moni upseeri on yhä siinä käsityksessä, ettei sotilas saa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun puoluepolitiikasta.

Vaikka upseerit ovat edelleen hyvin varovaisia ottamaan kantaa puolustusasioihin, heidän aktiivisuutensa sosiaalisessa mediassa on Mashirin mukaan lisääntymässä.

»Upseerit ovat ymmärtäneet aiempaa paremmin sosiaalisen median arvon tiedonhankinnan välineenä. Jotta saa relevanttia tietoa, ei riitä tyhjä Twitter-tili, vaan on rakennettava sosiaalisessa mediassa verkosto ja oltava myös itse läsnä.»

Mashiri ryhtyi käyttämään Twitteriä Libyan operaation aikana vuonna 2011. Hän seurasi netissä diktaattori Muammar Gaddafin metsästystä ja huomasi, että Twitterin aihetunnisteilla sai aiheesta lähes reaaliaikaista tietoa.

Twitter osoittautui globaaliksi verkostoksi, jonka mielenkiinto siirtyy aina tapahtumien keskipisteeseen.

»Twitterin 140 merkin mittaisilla viesteillä saattoi käydä järjellistä keskustelua, jossa voi ammentaa tietoa ja vinkkejä muilta käyttäjiltä sekä jakaa omaa sisältöä.»

Mashiri tviittaa kahdella kielellä, suomeksi ja ruotsiksi. Alkuvaiheessa hänen kirjoituksensa Ruotsin puolustuskyvystä herättivät kiinnostusta erityisesti Pohjanlahden länsipuolella.

Sittemmin hän on havainnut, että puolustuskykyä koskevat käsitykset ovat usein heppoisella pohjalla myös Suomessa.

»Eniten minua ovat ärsyttäneet voimasuhteiden vertailut. Monet poliitikotkin ovat yhä siinä käsityksessä, että Ruotsilla on vahvat meri- ja ilmavoimat. Mielikuvat perustuvat 1990-luvun tilanteeseen, jolloin Ruotsin asevoimat kuuluivat Euroopan suurimpiin.»

Mashiri noudattaa kirjoituksissaan virkamieslain, palvelusohjesäännön ja puolustusvoimien viestintäosaston antamia ohjeita. Hän on osallistunut Puolustusvoimien sosiaalisen median työpajoihin, joissa viestintästrategiaa on mietitty.

Tärkein rajaus on virkamiehen vaitiolovelvollisuus. Omista työasioistaan puolustusvoimien logistiikkalaitoksella Mashiri ei kirjoita lainkaan. Yleisen palvelusohjesäännön mukaan ammattisotilaan on käyttäydyttävä virkatehtävissään ja yksityishenkilönä siten, ettei vaaranna »luottamusta puolustusvoimille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon».

Salassapitovelvollisuus puolustusasioista on Suomessa varsin tiukka verrattuna Ruotsiin, jossa valtiopäivien julkisissa asiakirjoissa kerrotaan joukkojen vahvuudet ja sijoituspaikat. Säännöt jättävät Mashirille ja muille upseereille kuitenkin paljon tilaa osallistua keskusteluun – ja esittää myös arvostelua.

Yhdistymisvapauden rajoituksia Mashiri ei pidä upseerien kannalta ongelmana. Päinvastoin, poliittisiin puolueisiin kuulumista voisi rajoittaa myös muilta ammattikunnilta, joilta vaaditaan erityistä puolueettomuutta tai objektiivisuutta työssään.

»Voisi ajatella, että puoluesidonnaisuus voi vaarantaa esimerkiksi poliisin tai oikeuslaitoksen tuomarien ja syyttäjien puolueettomuuden», Mashiri sanoo.

Kysymys upseerien sananvapaudesta sen sijaan on Mashirin mielestä lopulta myös periaatteellinen.

»Miten me voisimme taata äärimmäisessä tilanteessa yhteiskunnan perusoikeuksien säilymisen, jos emme itse edes käytä samoja perusoikeuksia?

 

Sosiaalisen median ääniä

Ukrainan sota on vilkastuttanut turvallisuuspolitiikasta käytävää keskustelua huomattavasti. Ulkopolitiikka-lehti listasi sosiaalisen median seuratuimpia keskustelijoita.

Harri Ohra-Aho

Kenties maailman ainoa puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, joka tviittaa aktiivisesti. Seuraajia on sen mukaisesti.  12 500 seuraajaa @ Ohra_aho                                                                                                                                         

Charly Salonius-Pasternak

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija on nostattanut keskustelua erityisesti Suomen sotilaallisesta puolustuksesta ja kriisinhallinnasta. 6 142 seuraajaa @ charlyjsp                                                                                       

James Mashiri

Suomen puolustusvoimien logistiikkalaitoksella työskentelevä kapteeniluutnantti herättelee keskustelua Suomen puolustuskyvystä. 3 812 seuraajaa @ jamesmashiri   blogi https://fmashiri.wordpress.com/                                                                                                                                                           

Laura Halminen

Helsingin Sanomien verkkotuottaja, joka seuraa tieto turva-aiheita. 3 503 seuraajaa @ laurahuu

 

 

 
Ulkopolitiikka 2/2015

Energiaa vai politiikkaa?

Teija Tiilikainen

Suuri mahdollisuus

Teksti: Toivo Martikainen

Kaasua, pääkomissaari Juncker!

Teksti: Antti Kivimäki

Kolmiodraamaa Euroopan putkipolitiikassa

Antto Vihma

Venäläinen ydin

Teksti: Toivo Martikainen

Uudistuksilla Boko Haramia vastaan

Teksti: Henrik Angerbrandt & Mats Utas

Valmiina tappamaan Isisin puolesta

Yrjö Lautela

Silmät sidottuina suurvallan johdossa

Veera Laine

Upseeri saa ottaa kantaa

Joonas Pörsti/UP

Pilvilinnain herra

Teksti: Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kaspian kaasupalapeli

Felix Siivonen

Ukraina pyrkii eroon Rosatom-riippuvuudesta

Katri Pynnöniemi

Persianlahti tarvitsee uuden turvallisuusmekanismin

Wolfgang Mühlberger

Kaupunkien kääntöpuoli

Annu Kekäläinen

Väkivallan noidankehä

Erik Nyström

Maailmaan syntyy lapsia enemmän kuin toivotaan

Heta Muurinen

Kuka purkaisi aikapommin?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Älkää uhriuttako musliminaisia!

Liina Mustonen

Diplomatian moniottelija osaa nauraa itselleen

Kai Sauer

Kohtelias alueliitos

Toivo Martikainen/UP

Euroopan unohdus

Heta Muurinen

Ukrainaan mallia Daytonin sopimuksesta

Martti J. Kari

Valtiota tarvitaan innovaatiotalouteen

Antti Alaja

Matoken ja Musevenin kaupunki

Liselott Lindström

Cameronin heikko kapina

Eeva Lennon

Oikaisu

Perhosia vatsassa Kyproksella

Reeta Paakkinen

Saako saastepilven alla aurinkoenergiaa?

Juha Mäkinen

Viron tyytyväiset venäläiset

Anna-Kaisa Hiltunen

Merkelin malli turvapaikkapolitiikkaan

Toivo Martikainen

Brittivaaleissa käytettiin Amerikan apuja

Toivo Martikainen