Ilmastonmuutosta ei pysäytetä hallitustenvälisillä sopimuksilla, sanoo professori Markku Kulmala. Hän tietää, mistä ihmiskunta voisi saada lisäaikaa päästöjensä vähentämiseen.
Maailmalla on nelisenkymmentä vuotta aikaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, jos professori Markku Kulmalan esittämä hypoteesi arktisen alueen vihertymisestä pitää paikkansa.
Hypoteesin mukaan pohjoinen havumetsävyöhyke voi luonnollisella toiminnallaan hidastaa maapallon lämpenemistä.
Havumetsävyöhyke eli niin sanottu boreaalinen alue tai taiga levittäytyy pohjoisemmaksi sitä mukaa kun ilmasto lämpenee ja ikirouta sulaa. Yhtäältä ilmakehään vapautuu aiempaa enemmän metaania, mikä lämmittää maapalloa. Mutta kun havumetsävyöhyke samaan aikaan laajenee, metsät pystyvät nielemään aiempaa enemmän ilmakehän hiiltä.
Tiedemiehen sanoin syntyy takaisinkytkentä, joka voi hillitä ilmaston lämpenemistä.
Lisäksi havumetsät päästävät ilmakehään erilaisia orgaanisia yhdisteitä, jotka ilmakehässä hapettuessaan muodostavat aerosolihiukkasia. Ne toimivat melkein kuin panssari maapallon lämpenemistä vastaan: hiukkaset hajottavat auringon säteilyä ja imevät sitä itseensä.
"Jos ilmiö on globaali, voi syntyä positiivinen kierre. Laskennallisesti voisimme saadaparikymmentä vuotta lisäaikaa vähentää päästömme kestävälle tasolle", aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori Kulmala sanoo työhuoneessaan Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella.
Kyseessä on kuitenkin vasta spekulaatio.
"Tätä ei vielä tiedetä, koska ilmiötä ei ole mitattu riittävästi", Kulmala sanoo. Mittausasemia ei vielä ole tarpeeksi.
Kulmala on uransa aikana ehtinyt mittaamaan paljon. Hän on tutkijakollegoidensa kanssa muun muassa tuottanut maailman pisimmät aikasarjat ilmakehän aerosolipitoisuuksista Hyytiälän mittausasemalla Juupajoella lähellä Orivettä. Tiedemiehet ovat mitanneet siellä erilaisia ilmakehän, metsän ja maaperän välisiä aine- ja energiavirtoja vuodesta 1995.
Kulmala sanoo pitävänsä Hyytiälän asemalla tehtyjä mittauksia ja koko aseman perustamista yhtenä uransa tärkeimmistä saavutuksista. Mittaukset ovat paljastaneet muun muassa sen, että ainakin puolet kaikista ilmakehän aerosoleista syntyy luonnossa.
Luonnon omat pienhiukkaset jarruttavat ilmaston lämpenemistä. Siitä syystä maapallo on lämmennyt hitaammin kuin niissä laskelmissa, joissa luonnollisten pienhiukkasten vaikutusta ei ole osattu ottaa huomioon, Kulmala selittää.
Uransa toiseksi suureksi saavutukseksi Kulmala nimeää sen ymmärtämisen, että suuri osa ilmakemiasta tapahtuu nanometrien tasolla, molekyylien törmätessä toisiinsa. Nanometri on millimetrin miljoonasosa.
"Olemme pystyneet kehittämään nanometrien tason mittaustekniikkaa, jolla on ollut suuri merkitys ilmakehän perustutkimuksen kannalta", Kulmala sanoo.
Seuraavaksi professori haluaisi päästä mittaamaan ilmakehän pitoisuuksia Siperiaan.
Seuraavaksi professori haluaisi päästä mittaamaan ilmakehän pitoisuuksia Siperiaan.
Jotta Kulmala tutkijakumppaneineen pystyisi vahvistamaan havumetsien ilmastovaikutusta koskevan hypoteesinsa, Hyytiälän kaltaisia mittausasemia pitäisi perustaa pitkin havu- ja sekametsävyöhykettä, Suomesta ja Virosta Venäjälle ja Siperian yli Kiinaan saakka.
Toistaiseksi ilmakehän mittausasemia on pystyssä muun muassa Viron Järvseljassa ja Venäjällä esimerkiksi Zotinossa, Tomskissa, Irkutskissa sekä maan koillisosassa Tiksissä. Kiinassa asemia on kaksi, Pekingissä ja Nanjingissa. Niiden teknologia ei kuitenkaan vielä mahdollista monipuolisia mittauksia.
Asemien pystyttäminen ja ilmakehän mittaaminen asemilla on ristitty paneuraasialaiseksi kokeeksi (Pan-Eurasian Experiment, Peex). Se aloitettiin vuonna 2013.
Tuolloin julkaistussa tiedotteessa Kulmala vertasi hankkeen mittaluokkaa ja mahdollista merkittävyyttä vuonna 1954 perustettuun Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukseen, Sveitsissä sijaitsevaan Cerniin. Hän totesi, että paneuraasialaisessa kokeessa kartoitetaan tuntematonta, sillä "tiedemaailmalla on vasta aavistus molekyylien ja atomien tason ilmiöistä ilmakehässä, toisinaan ei edes sitä".
Tuntematonta aluetta on esimerkiksi tuhansien kilometrien itä–länsi-suuntainen vyöhyke Zotinosta Tiksiin, samoin tuhansien kilometrien alue Tiksistä Pekingiin. Mittausasemia esittävällä kartalla alueet ovat tyhjiä.
Kiinassa maan hallinto ja Pekingin yliopisto suunnittelevat uusia mittausasemia Kulmalan tiimin kanssa. Kulmala kiittelee kiinalaisia siitä, että he ovat ottaneet asian omakseen. Esimerkiksi Nanjingin asema nousi kiinalaisten aloitteesta.
Sen sijaan Venäjällä yhteistyö hallinnon kanssa on katkolla Ukrainan kriisin takia.
"Tiedepuolen yhteistyö on edelleen mahdollista, ja me työskentelemme Venäjällä Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin kanssa. Venäjän valtion ja Euroopan unionin pitäisi kuitenkin pystyä yhteistyöhön, jotta ne voisivat rahoittaa asemien rakentamista ja toimintaa yhdessä", Kulmala toteaa.
Toistaiseksi yhteistyö ei näytä mahdolliselta. Mutta kunhan Ukrainan kriisi joskus rauhoittuu ja asemia päästään pystyttämään, asemaverkosto voisi olla valmis 2–5 vuodessa. Yhden teknisesti edistyneen mittausaseman rakentaminen maksaa noin 20 miljoonaa euroa, ja yksin Venäjälle asemia tarvittaisiin Kulmalan mukaan parikymmentä.
Physicum-talon neljännestä kerroksesta Kulmalan työhuoneen ikkunasta näkyy taivas, joka peittyy valkoisesta harmaaksi taipuviin pilviin. Pilvet alkoivat kiinnostaa Kulmalaa jo teini-iässä, kun forssalaispoika teki kesäisin metsätöitä, raivasi vesakkoa ja uitti tukkeja Jokioisissa.
"Kahvitauoilla oli aikaa tuijotella taivaalle."
1970-luvun lopussa Kulmala muutti Helsinkiin opiskelemaan fysiikkaa. Pilvien katselu vaihtui ilmakehän tutkimiseen, kun Kulmala alkoi kirjoittaa pro gradu -tutkielmaansa uusiutuvien energianlähteiden riskeistä.
"Ymmärsin, että ilmakehän pienhiukkasten ja ilman epäpuhtauksien merkityksestä terveydelle ja ympäristölle tiedettiin vain vähän. Siksi se oli hyvä tutkimuskohde", Kulmala sanoo.
Kulmala sanoo olleensa opiskelijana "vain vähän keskitasoa parempi". Mutta kun hän pääsi tutkimaan, hän löysi vahvuutensa. Uuden tiedon etsiminen tuntui mielekkäämmältä kuin vanhan toistaminen.
"Tutkimuksen tekeminen oli ensimmäinen kerta, kun menestyin todella hyvin.""Tutkimuksen tekeminen oli ensimmäinen kerta, kun menestyin todella hyvin", Kulmala sanoo.
Gradun ja vuonna 1988 valmistuneen väitöskirjan jälkeen Kulmala on tehnyt vaikuttavan uran. Hän on työskennellyt esimerkiksi Suomen Akatemian tutkijana ja akatemiaprofessorina sekä Wienin yliopiston vierailevana professorina. Parhaillaan hän johtaa Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden osastoa, ja hänellä on kunniaprofessuurit Nanjingin ja Fudanin yliopistoissa Kiinassa.
Lisäksi Kulmala on noussut geotieteiden alan viitatuimmaksi tutkijaksi maailmassa. Hän on julkaissut yli 700 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia, joihin on viitattu kaikkiaan yli 25 000 kertaa.
"Nuorena en tehnyt mitään muuta kuin töitä", Kulmala sanoo.
1980- ja -90-luvuilla nuori tutkija saattoi työskennellä nelisentuhatta tuntia vuodessa.
"Vanhetessani olen huomannut, että kun teen töitä vähemmän, saan aikaan enemmän. Tulokset ovat parempia, kun ei ole jatkuvasti ylikunnossa. Tuskin minä olisin millään muulla alalla saanut ainakaan yhtään enempää aikaan."
Nykyisin professori malttaa liikkua vapaa-ajallaan luonnossa. Kävelylenkeillä ehtii aistia ympäristöä: keväisin Kulmala kertoo esimerkiksi kuulostelevansa Vuosaaren rannassa, milloin sammakot heräävät kurnuttamaan. Tänä vuonna ne saapuivat huhtikuun alussa.
Kulmalan tutkimuskohde ilmakehä on läsnä jokaisen elämässä joka hetki. Ihmiskunta elää ilmakehän rajakerroksessa, joka ulottuu olosuhteiden mukaan 100–1 500 metrin korkeudelle maan pinnasta. Siihen liittyvät myös kaikki ihmiskunnan isot kysymykset: muun muassa ilmastonmuutos, puhtaan veden ja ruoan riittävyys, epidemiat, valtamerien happamoituminen ja metsäkato.
Suomea Kulmala pitää "toistaiseksi vähän liian puhtaana alueena", jotta täällä otettaisiin ilmakehän saastuminen tarpeeksi tosissaan. Kun ihmiset eivät huomaa ilmakehän oireita arjessaan esimerkiksi elinympäristön pilaantumisena tai sään ääri-ilmiöinä, asia ei nouse kunnolla julkiseen keskusteluun. Suomalaisia poliitikkoja ja virkamiehiä Kulmala tosin kiittelee siitä, että heidän tietonsa ja tietoisuutensa ilmastonmuutoksesta ovat varsin syvällisiä.
"Saasteet vaikuttavat Suomessa hengitykseen tuskin lainkaan. Sen sijaan esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa saasteet tuntuvat suussa. Siellä ei voi olla havaitsematta, että ilmakehässä on vikaa", Kulmala sanoo.
Professori on parhaillaan mukana Kiinan ympäristöministeriön ja Suomen innovaatiorahoituskeskus Tekesin yhteishankkeessa, jossa etsitään keinoja Pekingin ilmanlaadun parantamiseksi. Kulmalan työryhmä tutkii, miten liikenne ja muut päästölähteet, luonnollinen ympäristö, saastepitoisuudet ja kaupunkilaisten terveys ovat yhteydessä toisiinsa.
Pekingissä on yli viisi miljoonaa moottoriajoneuvoa, ja ilmaa saastuttavat myös ympäröivän maakunnan hiilivoimalat. Lisäksi luoteistuuli voi tuoda etenkin keväisin mukanaan hiekkamyrskyjä Gobin autiomaasta.
Esimerkiksi maaliskuussa hiekkamyrsky puhalsi Pekingin ilmaan niin paljon pienhiukkasia, että Kiinan hallituksen ilmansaasteita mittaava asteikko loppui kesken.
"Ilmansaasteet sairastuttavat kiinalaisia joka päivä. Se vaikuttaa talouteen, ja siksi Kiinan hallitus on alkanut ottaa ongelman todesta", Kulmala sanoo.
Kiinan ilmastopäästöt ovat maailman suurimmat, ja ilmastonmuutoksen ratkaiseminen näyttää nyt olevan myös Kiinan käsissä.
Kiinan hiilenkulutus kääntyi ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan viime vuonna laskuun ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella. Uutistoimisto Bloombergin laskelmien mukaan myös Kiinan hiilidioksidipäästöt olisivat viime vuonna laskeneet ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2001, mutta uutisen paikkansapitävyydestä on kiistelty.
Joka tapauksessa Kiinan hiilenkulutuksen lasku vaikutti siihen, että koko maailman energiantuotannon hiilidioksidipäästöt pysyivät viime vuonna edellisvuoden tasolla (lue lisää s. 22). Se on historiallinen muutos, mutta Kulmala ei silti ole globaalin tilanteen suhteen kovin toiveikas.
"Globaalisti päästöt eivät ole vähentyneet, puhumattakaan siitä, että oltaisiin pääsemässä Kioton sopimuksen tavoitteisiin", professori sanoo.
Vuonna 1997 solmittu Kioton ilmastosopimus ja sen toinen kausi velvoittavat teollisuusmaita vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vuoden 1990 päästötasoon verrattuna. Nyt maailman päästöt ovat kuitenkin noin puolitoista kertaa niin suuret kuin vuonna 1990.
Sitä paitsi päästöt ovat historiallisesti vähentyneet vain kriisiaikoina, Kulmala toteaa: öljykriisin jälkeen 1970-luvun alussa, Neuvostoliiton romahdettua 1990-luvun alussa ja globaalin finanssikriisin aikana 2008–2009.
Vielä suurempi ongelma on kuitenkin se, että talouden niin sanottu hiili-intensiteetti on viime vuosina noussut, eli talouden kasvattamiseksi ilmakehään päästetään suhteellisesti yhä enemmän hiiltä.
"Tämä johtuu siitä, että länsi on ulkoistanut kulutustavaroittensa tuotannon kehittyviin maihin, joissa tuotanto ja energiankäyttö ovat suhteellisesti tehottomampia kuin täällä", Kulmala sanoo.
Toisaalta tuotannon siirtäminen muualle on johtanut siihen, että Eurooppa näyttää päässeen irti bruttokansantuotteen kasvun ja päästöjen lisääntymisen kohtalonyhteydestä. Se, että talous voisi kasvaa ilman päästöjen kasvua, voi tosin Kulmalan mukaan olla vasta toiveajattelua. Mittauksia pitää vielä jatkaa, jotta trendi voidaan vahvistaa.
Koska päästöjen varsinaiseen vähentämiseen on vielä matkaa, maailman pitäisi Kulmalan mielestä pyrkiä ensi tilassa siihen, että päästöjen lisääntymisen tahti saataisiin talttumaan.
Onko tämänvuotisesta Pariisin ilmastokokouksesta siihen?
"En odota Pariisin-kokoukselta yhtään mitään.""En odota Pariisilta yhtään mitään, vaikka tämä onkin varsin epätieteellinen näkemys", Kulmala sanoo.
Pariisin marras–joulukuiseen kokoukseen osallistuvat maat lupailevat, kuinka paljon kukin aikoo vähentää päästöjään vuoteen 2030 mennessä. Professorin mukaan lupauksilla tuskin on merkitystä, sillä vuonna 2030 voi olla auttamattomasti liian myöhäistä.
Sen sijaan sillä on merkitystä, miten esimerkiksi Kiina aikoo toteuttaa lupauksensa, Kulmala sanoo. Kiina lupasi viime marraskuussa, että maa kääntää hiilidioksidipäästönsä laskuun ja lisää uusiutuvien energiamuotojen osuuden viidennekseen energiankulutuksestaan vuoteen 2030 mennessä.
Kiina sijoitti viime vuonna uusiutuviin energianlähteisiin lähes 90 miljardia dollaria eli noin 83 miljardia euroa, kertovat uutistoimisto Bloombergin julkaisemat luvut. Summa vastasi globaalisti joka kolmatta uusiutuviin energianlähteisiin sijoitettua dollaria.
Kulmalan mukaan on selvää, että valtioiden väliset sopimukset eivät ylipäänsä riitä ratkaisemaan ilmastonmuutosta. Sopimusten lisäksi tarvitaan aktiivista kansalaistoimintaa ja etenkin tiedediplomatiaa: tiedemiesten on työskenneltävä ilmaston hyväksi yli maantieteellisten ja tieteenalojen rajojen.
Kulmala lataa tutkijoiden kontolle paljon vastuuta ilmastonmuutoksen torjunnasta.
"Tutkijoiden tulee tuottaa sellaista tietoa ilmastosta, jonka perusteella yhteiskunnan eri tasot, kuten hallinto, yritykset ja järjestöt, voivat olla yhtä mieltä etenemissuunnasta", Kulmala sanoo.
"Toisaalta tutkijoiden tulee pitää huoli siitä, että emme konsensuksen nimissä ummista silmiämme uusilta kysymyksiltä ja ongelmilta."
Kulmala puhuu maapallon ilmiöitä koskevasta "holistisesta ymmärryksestä", jota tutkimustiedon on määrä rakentaa. Nyt maailma on sortunut osaoptimointiin, jolla yritetään korjata yksi ongelma sieltä ja toinen täältä.
Ilmastonmuutoksen kaltaisia kysymyksiä ratkaistaessa se ei kuitenkaan toimi. Ongelmat ovat yksinkertaisesti liian suuria.
Lisäksi tutkijoiden tulee Kulmalan mukaan etsiä prosesseja, jotka voivat antaa lisäaikaa päästöjen vähentämiseen. Siis esimerkiksi sellaisia kuin arktisen alueen mahdollisen vihertymisen vaikutukset.
Mutta vaikka lisäaikaa saataisiinkin, poliitikkojen on uskallettava toimia jo nyt, Kulmala sanoo. Heidän on päätettävä siitä, kuinka paljon, missä ajassa ja millä keinoin päästöjä vähennetään. Päätökset eivät voi odottaa.
Ja tavallisten kansalaisten on istutettava puita. Siitä on professorin mukaan maapallolle pelkkää hyötyä.
--------------------------------------------------------------------------
Markku Kulmala
Tekstissä todetaan, että globaalin talouden niin sanottu hiili-intensiteetti on viime vuosina noussut, eli talouden kasvattamiseksi ilmakehään päästetään suhteellisesti yhä enemmän hiiltä. Yhdysvaltain energiainformaatioviranomaisen tilastojen mukaan tämä pitää paikkansa vuosilta 2009–2011. Samaan viittaavat myös Nature-lehden tiedot. Pitkällä aikavälillä hiili-intensiteetti kuitenkin laskee, ja myös vuosien 2009–2011 jälkeen se näyttää kääntyneen takaisin laskuun.
Teksti: Henrik Angerbrandt & Mats Utas
Teksti: Anna-Kaisa Hiltunen/UP