Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Ukraina pyrkii eroon Rosatom-riippuvuudesta

Katri Pynnöniemi

Ukraina tiivistää yhteistyötään amerikkalaisen ydinpolttoainetta valmistavan Westinghousen kanssa, ilmoitti Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk viime vuoden lopussa.

Ukraina tiivistää yhteistyötään amerikkalaisen ydinpolttoainetta valmistavan Westinghousen kanssa, ilmoitti Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk viime vuoden lopussa. Westinghouse kuuluu japanilaiseen Toshiba-konserniin.

Jatsenjukin mukaan sopimuksen tavoitteena on vähentää Ukrainan riippuvuutta Venäjästä. Ukrainan ydinvoimasektori on tähän saakka ollut Venäjän valtiollisen energiayhtiön Rosatomin hallitsema.

Venäjän ulkoministeriö totesi heti sopimuksen julkistamisen jälkeen, että Ukrainan hallitus on ryhtynyt »vaaralliseen kokeiluun», joka uhkaa eurooppalaisten turvallisuutta ja terveyttä.

Venäjä oli jo aiemmin ilmaissut toistuvasti huolensa läntisen polttoaineen sopivuudesta neuvostovalmisteisiin ydinvoimaloihin. Presidentti Vladimir Putin viittasi vuosittaisessa lehdistötilaisuudessaan vuonna 2013 ongelmiin Etelä-Ukrainan ydinvoimalassa, joka siirtyi Westinghousen polttoaineeseen vuonna 2005. Putinin mukaan ongelmien ratkaisemiseksi tarvittiin venäläistä osaamista.

Ukrainan ja Venäjän energiasiteet ovat vanhastaan voimakkaat. Kaikki Ukrainan toiminnassa olevat 15 ydinreaktoria ovat neuvostovalmisteisia. Ne tuottavat 45 prosenttia maan tarvitsemasta sähköenergiasta.

Rosatomin ydinpolttoaineyksikön viennistä 55 prosenttia suuntautuu Ukrainaan. Maa on venäläisen ydinpolttoaineen tärkein vientimarkkina-alue, mikä selittää osaltaan venäläisten tiukkaa asennetta.

Ukraina solmi vuonna 2010 maan silloisten vallanpitäjien johdolla pitkäaikaisen ydinpolttoaineen tuontisopimuksen Venäjän kanssa. Vuonna 2011 Ukraina ja Venäjä perustivat yhteisyrityksen, jonka on määrä rakentaa ydinpolttoaineen tuotantolaitos Kirovohradin alueelle Keski-Ukrainaan. Rakennustöiden piti valmistua syksyllä 2014, mutta nyt työt on keskeytetty.

Rosatom ja Venäjän johto ovat koko Ukrainan sodan ajan vakuutelleet, että Venäjä on vastakin luotettava ydinvoimakumppani Ukrainalle. Rosatomin pääjohtaja Sergei Kirijenko totesi keväällä 2014, että politiikan, jolla tässä tapauksessa tarkoitetaan Ukrainan halua vähentää riippuvuuttaan nimenomaan Venäjästä, ei tulisi vaikuttaa liikaa päätöksentekoon.

Taustalla on Rosatomin ja Westinghousen tiukka kamppailu tulevaisuuden ydinenergiamarkkinoista.

Westinghouse on toimittanut laitteistoja yli puoleen Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa käynnissä olevista ydinvoimaloista, ja yrityksellä on ydinpolttoaineen tuotantolaitokset Yhdysvalloissa, Britan-niassa ja Ruotsissa. Venäjä haluaa laittaa Westinghouselle ja ranskalaiselle Arevalle kampoihin Rosatomin avulla. Rosatom on ilmoittanut haluavansa toimittaa polttoainetta länsivalmisteisiin ydinvoimaloihin.

Ukrainan päätös yhteistyön syventämisestä Westinghousen kanssa on maan pitkän aikavälin politiikan mukaista. Venäjän reaktiot kertovat maan ulkopolitiikan nykytilasta: jokainen askel »kohti lännen leiriä» halutaan tulkita uhaksi Venäjän vaikutusvallalle.

 
Ulkopolitiikka 2/2015

Energiaa vai politiikkaa?

Teija Tiilikainen

Suuri mahdollisuus

Teksti: Toivo Martikainen

Kaasua, pääkomissaari Juncker!

Teksti: Antti Kivimäki

Kolmiodraamaa Euroopan putkipolitiikassa

Antto Vihma

Venäläinen ydin

Teksti: Toivo Martikainen

Uudistuksilla Boko Haramia vastaan

Teksti: Henrik Angerbrandt & Mats Utas

Valmiina tappamaan Isisin puolesta

Yrjö Lautela

Silmät sidottuina suurvallan johdossa

Veera Laine

Upseeri saa ottaa kantaa

Joonas Pörsti/UP

Pilvilinnain herra

Teksti: Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kaspian kaasupalapeli

Felix Siivonen

Ukraina pyrkii eroon Rosatom-riippuvuudesta

Katri Pynnöniemi

Persianlahti tarvitsee uuden turvallisuusmekanismin

Wolfgang Mühlberger

Kaupunkien kääntöpuoli

Annu Kekäläinen

Väkivallan noidankehä

Erik Nyström

Maailmaan syntyy lapsia enemmän kuin toivotaan

Heta Muurinen

Kuka purkaisi aikapommin?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Älkää uhriuttako musliminaisia!

Liina Mustonen

Diplomatian moniottelija osaa nauraa itselleen

Kai Sauer

Kohtelias alueliitos

Toivo Martikainen/UP

Euroopan unohdus

Heta Muurinen

Ukrainaan mallia Daytonin sopimuksesta

Martti J. Kari

Valtiota tarvitaan innovaatiotalouteen

Antti Alaja

Matoken ja Musevenin kaupunki

Liselott Lindström

Cameronin heikko kapina

Eeva Lennon

Oikaisu

Perhosia vatsassa Kyproksella

Reeta Paakkinen

Saako saastepilven alla aurinkoenergiaa?

Juha Mäkinen

Viron tyytyväiset venäläiset

Anna-Kaisa Hiltunen

Merkelin malli turvapaikkapolitiikkaan

Toivo Martikainen

Brittivaaleissa käytettiin Amerikan apuja

Toivo Martikainen