Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Diplomatian moniottelija osaa nauraa itselleen

Christopher R. Hill: Outpost. Life on the Frontlines of American Diplomacy. Simon and Schuster 2014, 448 s.

Kai Sauer

En koskaan törmännyt yhdysvaltalaiseen suurlähettilääseen Christopher R. Hilliin, vaikka työskentelimme samoihin aikoihin Länsi-Balkanilla. Hill toimi myyttisiin mittoihin kohottamansa Richard Holbrooken aisaparina Bosnian ja Kosovon kriisidiplomatian melskeissä 1990-luvulla.

Diplomatian moniottelija osaa nauraa itselleen

En koskaan törmännyt yhdysvaltalaiseen suurlähettilääseen Christopher R. Hilliin, vaikka työskentelimme samoihin aikoihin Länsi-Balkanilla. Hill toimi myyttisiin mittoihin kohottamansa Richard Holbrooken aisaparina Bosnian ja Kosovon kriisidiplomatian melskeissä 1990-luvulla.

Joskus suurmiesten läheisyys tuntuu sokaisevan: on erikoista, että Hillin teoksen henkilöhakemistosta ei löydy Martti Ahtisaaren nimeä, vaikka Suomen presidentti oli avainasemassa Kosovon rauhaa ja valtiollista asemaa ratkaistaessa.

Hillin uralle mahtuu kolme merkittävää jaksoa: Länsi-Balkanin vakauttaminen, ydinaseneuvottelut Pohjois-Korean kanssa ja Yhdysvaltain suurimman suurlähetystön johtaminen Bagdadissa vuosina 2009–2010. Näiden komennusten lomassa Hill oli suurlähettiläänä Makedoniassa, Etelä-Koreassa ja Puolassa.

Hillin teoksen mielenkiintoisinta antia ovat amerikkalaisen ulkopolitiikan toimintatapojen kuvaukset. Hillin aloittaessa Bagdadissa Yhdysvaltain puolustusministeriön vaikutusvalta oli ylivertainen suhteessa ulkoministeriöön. Sotilaat väheksyivät diplomaattien näpertelyä ja diplomaatit harmittelivat sotilaiden suoraviivaisuutta. Hillin tehtävä oli normalisoida tilanne ja ottaa johtorooli siviileille.

Hill kuvaa rehellisesti amerikkalaisten toimintaa myös osana Irakin sisäpolitiikkaa. Sääntö kuului: »If you break it then you own it.» Saddam Husseinin järjestelmän rikkominen tarkoitti, että tilalle piti rakentaa jotakin uutta, ja tämä oli amerikkalaisten vastuulla.

Hillillä olikin amerikkalaisen suurlähettilään syntymäoikeudella esteetön pääsy Irakin presidentin, pääministerin ja hallituksen edustajien puheille. Silti rakennustyö ei ole helppoa Irakin kokoisessa öljymaassa, jossa eri uskonnolliset ja etniset ryhmät vahtivat etujaan vieläpä naapurimaiden tuella.

Hillin neljän lähettiläspestin ura on varsin mittava saavutus amerikkalaisdiplomaatille. Yhdysvalloissa noin puolet suurlähettiläspaikoista jaetaan poliittisin perustein, eivätkä useimmat ammattidiplomaatit saa ensimmäistäkään suurlähetystöä johdettavakseen.

Hill ei ollut riippuvainen Washingtonin poliittisista suhdanteista, vaan hänellä oli hyvät suhteet esimerkiksi republikaaniulkoministereihin Colin Powelliin ja Condoleezza Riceen. Sen sijaan uuskonservatiivit saavat kuulla kunniansa. Hillin tulilinjalle joutuvat erityisesti varapresidentti Dick Cheney, puolustusministeri Donald Rumsfeld sekä Yhdysvaltain joukkoja Irakissa komentanut kenraali David Petraeus.

Hill on terävä ja paikoin hauska havainnoitsija, joka ei ota itseään turhan vakavasti. Hän muun muassa rinnastaa elokuvaohjaaja François Truffaut’n käsityksen elokuvanteosta diplomaattisen VIP-vierailun järjestämiseen Bagdadissa: »Aloitettaessa tavoitellaan mestariteosta, lopuksi halutaan kaiken vain päättyvän.» Tämä on tuttu ilmiö myös suomalaisvirkamiesten arjessa.

Kirjoittaja on pysyvä edustaja Suomen YK-edustustossa New Yorkissa.

 
Ulkopolitiikka 2/2015

Energiaa vai politiikkaa?

Teija Tiilikainen

Suuri mahdollisuus

Teksti: Toivo Martikainen

Kaasua, pääkomissaari Juncker!

Teksti: Antti Kivimäki

Kolmiodraamaa Euroopan putkipolitiikassa

Antto Vihma

Venäläinen ydin

Teksti: Toivo Martikainen

Uudistuksilla Boko Haramia vastaan

Teksti: Henrik Angerbrandt & Mats Utas

Valmiina tappamaan Isisin puolesta

Yrjö Lautela

Silmät sidottuina suurvallan johdossa

Veera Laine

Upseeri saa ottaa kantaa

Joonas Pörsti/UP

Pilvilinnain herra

Teksti: Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kaspian kaasupalapeli

Felix Siivonen

Ukraina pyrkii eroon Rosatom-riippuvuudesta

Katri Pynnöniemi

Persianlahti tarvitsee uuden turvallisuusmekanismin

Wolfgang Mühlberger

Kaupunkien kääntöpuoli

Annu Kekäläinen

Väkivallan noidankehä

Erik Nyström

Maailmaan syntyy lapsia enemmän kuin toivotaan

Heta Muurinen

Kuka purkaisi aikapommin?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Älkää uhriuttako musliminaisia!

Liina Mustonen

Diplomatian moniottelija osaa nauraa itselleen

Kai Sauer

Kohtelias alueliitos

Toivo Martikainen/UP

Euroopan unohdus

Heta Muurinen

Ukrainaan mallia Daytonin sopimuksesta

Martti J. Kari

Valtiota tarvitaan innovaatiotalouteen

Antti Alaja

Matoken ja Musevenin kaupunki

Liselott Lindström

Cameronin heikko kapina

Eeva Lennon

Oikaisu

Perhosia vatsassa Kyproksella

Reeta Paakkinen

Saako saastepilven alla aurinkoenergiaa?

Juha Mäkinen

Viron tyytyväiset venäläiset

Anna-Kaisa Hiltunen

Merkelin malli turvapaikkapolitiikkaan

Toivo Martikainen

Brittivaaleissa käytettiin Amerikan apuja

Toivo Martikainen