Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Perhosia vatsassa Kyproksella

Reeta Paakkinen

Kyproksella neuvotellaan jälleen saaren yhdistämisestä. Hallinnollisista seikoista ja vallanjaosta on jo päästy sopuun, ja ensi vuodesta näyttää tulevan ratkaisujen vuosi, kirjoittaa Reeta Paakkinen.

Heinäkuussa monia kyproslaisia alkoi jännittää. Neuvottelut jaetun saaren jälleenyhdistymisestä alkoivat toden teolla uudelleen sen jälkeen kun saaren pohjoisosan de facto turkkilaistasavalta oli aiemmin keväällä valinnut presidentikseen Mustafa Akincin.

Saaren kreikkalaisen puolen presidentin Nikos Anastasiadesin tavoin syntyjään limassolilainen Akinci voitti huhtikuiset vaalit lupaamalla, että hän tekee kaikkensa saaren ongelman ratkaisemiseksi. Myös Anastasiades kannattaa saaren yhdistämistä.

Kyproksen yhdistyminen näyttää nyt todennäköisemmältä kuin koskaan: elokuun alussa julkaistun, Kyproksen kreikkalaisen puolen hallituksen teettämän mielipidetutkimuksen mukaan enää noin neljännes kreikkalaisista äänestäisi saaren yhdistämistä vastaan.

Aiemmat neuvottelut Kyproksen yhdistämiseksi päättyivät vuonna 2004, jolloin 76 prosenttia kreikkalaisista äänesti YK:n rauhansuunnitelmaa vastaan ja 65 prosenttia kyproksenturkkilaisista suunnitelman puolesta. Rauhansuunnitelma epäonnistui ensisijaisesti siksi, että sillä ei ollut saaren kreikkalaisen puolen tuolloisen presidentin Tassos Papadopouloksen tukea.

***

 

Kyproksen ongelma alkoi, kun kreikkalaisnationalistit pyrkivät liittämään Isosta-Britanniasta itsenäistyneen saaren Kreikkaan vastoin sen perustuslakia 1960-luvun alussa.

Kreikkalaiset alkoivat kaventaa kyproksenturkkilaisten vähemmistöoikeuksia, ja yhteiselo loppui, kun kreikkalaiset äärinationalistit hyökkäsivät turkkilaisten asuinalueille joulukuussa 1963. Seuraavana vuonna saapuivat YK:n rauhanturvajoukot. Suurin osa saaren turkkilaisista pakeni elämään eristetyillä, gettomaisilla asuinalueilla.

Heinäkuussa 1974 Kreikan sotilasjuntta kaappasi vallan Nikosiassa ja nimitti presidentiksi turkkilaisten tappamisella kerskuneen Nikos Sampsonin. Turkki vastasi vallankaappaukseen miehittämällä saaren pohjoisosan.

***

 

Nyt neuvotteluiden tavoitteena on yhdistynyt, kahdesta osasta koostuva Kyproksen federaatio. Hallinnollisista seikoista ja vallanjaosta on jo päästy sopuun, ja nyt neuvotellaan kiinteistöistä.

Se on monimutkainen vyyhti: kyproslaisten asunnot ja tontit ovat vaihtaneet käsiä monta kertaa 41 viime vuoden aikana, ja turkkilaisella puolella ihmisille annettiin 1970-luvulla kreikkalaisten koteja korvaukseksi saaren eteläpuolelle jääneistä kiinteistöistä. Neuvottelujen yksityiskohdat ovat toistaiseksi salaisia.

Ensi vuosi voi olla ratkaisun vuosi. Silloin nähdään, kuinka paljon kreikkalaisen puolen poliittinen psyyke on kypsynyt ja rohkeus kasvanut. Kyprosen yhdistyminen merkitsisi itäisen Välimeren Berliinin muurin hajoamista – ja esimerkiksi sitä, että turkista tulisi yksi EU:n virallisista kielistä.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

 
Ulkopolitiikka 2/2015

Energiaa vai politiikkaa?

Teija Tiilikainen

Suuri mahdollisuus

Teksti: Toivo Martikainen

Kaasua, pääkomissaari Juncker!

Teksti: Antti Kivimäki

Kolmiodraamaa Euroopan putkipolitiikassa

Antto Vihma

Venäläinen ydin

Teksti: Toivo Martikainen

Uudistuksilla Boko Haramia vastaan

Teksti: Henrik Angerbrandt & Mats Utas

Valmiina tappamaan Isisin puolesta

Yrjö Lautela

Silmät sidottuina suurvallan johdossa

Veera Laine

Upseeri saa ottaa kantaa

Joonas Pörsti/UP

Pilvilinnain herra

Teksti: Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kaspian kaasupalapeli

Felix Siivonen

Ukraina pyrkii eroon Rosatom-riippuvuudesta

Katri Pynnöniemi

Persianlahti tarvitsee uuden turvallisuusmekanismin

Wolfgang Mühlberger

Kaupunkien kääntöpuoli

Annu Kekäläinen

Väkivallan noidankehä

Erik Nyström

Maailmaan syntyy lapsia enemmän kuin toivotaan

Heta Muurinen

Kuka purkaisi aikapommin?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Älkää uhriuttako musliminaisia!

Liina Mustonen

Diplomatian moniottelija osaa nauraa itselleen

Kai Sauer

Kohtelias alueliitos

Toivo Martikainen/UP

Euroopan unohdus

Heta Muurinen

Ukrainaan mallia Daytonin sopimuksesta

Martti J. Kari

Valtiota tarvitaan innovaatiotalouteen

Antti Alaja

Matoken ja Musevenin kaupunki

Liselott Lindström

Cameronin heikko kapina

Eeva Lennon

Oikaisu

Perhosia vatsassa Kyproksella

Reeta Paakkinen

Saako saastepilven alla aurinkoenergiaa?

Juha Mäkinen

Viron tyytyväiset venäläiset

Anna-Kaisa Hiltunen

Merkelin malli turvapaikkapolitiikkaan

Toivo Martikainen

Brittivaaleissa käytettiin Amerikan apuja

Toivo Martikainen