Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Uusi kriisi, vanhat viisaudet

Rajan Menon ja Eugene Rumer: Conflict in Ukraine. The Unwinding of the Post-Cold War Order. MIT Press 2015, 240 s.

Olli Sinivaara

Euroopan ja Yhdysvaltain on rakennettava selkeä Venäjä-strategia, joka perustuu kovaan realismiin ja Venäjän historian tuntemukseen, kirjoittavat Rajan Menon ja Eugene Rumer.

Yhdysvaltalaistutkijoiden Rajan Menonin ja Eugene Rumerin mukaan Ukrainan kriisi on itä–länsi-suhteiden vakavin horjuttaja sitten kylmän sodan päättymisen. Kirja tekee selväksi, että nykyisen kriisin taustalla on jopa vuosisatoja vanhoja jännitteitä ja Ukrainaan neuvostoajoilta periytyneitä taloudellisia ja poliittisia rakenteita.

Menon ja Rumer vaativat, että Euroopan ja Yhdysvaltain on rakennettava selkeä Venäjä-strategia, joka perustuu kovaan realismiin ja Venäjän historian tuntemukseen. Konkreettista kuvaa tästä strategiasta kirja ei kuitenkaan anna.

Suomalaiselle lukijalle Menon ja Rumer tarjoavat tuttua paasikiveläistä viisautta: maantieteelle emme mitään voi, ja Venäjän erityisyys kansainvälisen politiikan toimijana on muistettava.

Kirja saa pohtimaan, miten paljon paremmin Eurooppa olisi voinut Venäjä-suhteensa 1990-luvulla hoitaa. Nykyinen kriisi osoittaa, että osa turvallisuusjärjestelmästä jäi tuolloin rakentamatta.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.