EU olisi syytä purkaa vapaakauppaliitoksi, totesi oppositiojohtaja Timo Soini Ulkopolitiikka-lehden henkilöhaastattelussa toukokuussa 2013. Syyskuussa 2015 ulkoministeri Soini kannattaa UP-lehden haastattelussa Suomen aktiivista EU-jäsenyyttä.
Reilut kaksi vuotta sitten perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini johti eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa. Nyt hän johtaa ulkoministeriötä. Miten Soinin sanomiset ovat muuttuneet, kun oppositiojohtajasta on tullut ulkoministeri?
Ulkopolitiikka-lehti listasi kolme aihetta, joista Soini puhuu molemmissa lehden tekemissä haastatteluissa.
2013
Soinin mukaan EU:lla on pitkällä aikavälillä kaksi vaihtoehtoa: joko tiivistyä liittovaltioksi tai purkautua vapaakauppaliitoksi. Soini sanoi olevansa jälkimmäisen vaihtoehdon kannalla.
Jos Britannia eroaisi EU:sta, se näyttäisi muille maille esimerkkiä siitä, ettei eroamisesta seuraisi ”perikatoa”.
"Suomen ainoa mahdollisuus astua ulos liittovaltiolaivasta kulkee sitä kautta, että Britannia avaa oven ja menemme samalla avauksella ulos", Soini sanoi.
2015
Soinin mukaan Suomen on tärkeää olla mukana kansainvälisissä järjestöissä, kuten EU:ssa, sillä Suomi voi käyttää vaikutusvaltaansa kansainvälisessä politiikassa vain toimimalla aktiivisesti.
"Se tarkoittaa kaikkia järjestöjä, missä Suomi on mukana, ja kaikissa pitää olla mukana", Soini toteaa.
Suomi pystyy ulkoministerin mukaan vaikuttamaan esimerkiksi kansainvälisen kaupan pelisääntöihin vain EU:n kautta. EU:n puitteet ovat hyvät, "kunhan niitä vain käytetään".
Toisaalta Soini sanoo vastustavansa nykyistä syvempää integraatiota, kuten EU:n verotusoikeutta ja jäsenmaiden finanssipolitiikan yhdistämistä.
2013
"Lähestymme Ruotsin kanssa tilannetta, jossa Natoon on otettava kanta."
2015
"Kaikki ovat tietävinään minun Nato-kantani, mutta voin sanoa, etten tiedä sitä itsekään."
2013
Soini oli valmis menemään pohjoismaisessa puolustusyhteistyössä paljon pidemmälle kuin EU:n yhteisessä puolustuksessa. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, kuinka pohjoismaista yhteistyötä kannattaisi syventää.
2015
Soinin mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyössä on edelleen "varaa mennä vielä syvemmälle". Kannanotossa on kuitenkin kyse vain rauhanajan yhteistyöstä: "En lähde spekuloimaan sodalla. Minä haluan, että ei tule sotaa", ministeri toteaa.
Lue myös: Soinin tämänvuotisen haastattelun löydät täältä, ja vuoden 2013 haastattelun voit lukea tästä.