Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Shell otsikoissa

Matti Takala


Shell, eli Royal Dutch Shell, on BP:n ja ExxonMobilin ohella yksi maailman suurimmista energia-alan yhtiöstä. Yli satavuotias yhtiö on kasvanut kauas alkuperäisistä brittiläis-hollantilaisista juuristaan, jotka kuitenkin ovat näkyneet vahvasti yhtiön johtajistossa. Kesäkuussa 2006 yhtiön hallituksen nykyisen puheenjohtajan Aad Jacobsin tilalle nouseva Jorma Ollila on yhtiön johtajista ensimmäinen, joka ei ole syntyperältään britti tai hollantilainen.

Shellin toimitusjohtajana on viime vuodet toiminut hollantilainen Jeroen van der Veer, joka on jatkanut Shellin 90-luvun lopulta alkanutta muutosprosessia. Nokiaa luotsanneella Ollilalla on muutosjohtamisesta runsaasti kokemusta, ja yleisesti onkin tulkittu, että juuri tämän kokemuksen vuoksi Ollilaa pyydettiin Shellin tehtäviin.

Shell kärsii yhä 90-luvun melskeissä rapautuneesta maineestaan. Yhtiö joutui erityisesti vihreän liikkeen hampaisiin vuonna 1995, kun se ilmoitti Brent Spar nimisen öljylauttansa upottamisesta Pohjanmereen. Ympäristöliikkeen kampanjatyö johti Shell-boikotteihin ympäri maailmaa.

Toinen Shellin maineeseen vaikuttanut tapaus sattui samana vuonna Nigeriassa, kun maan johtaja kenraali Abacha teloitutti Shelliä voimakkaasti kritisoineen luonnonsuojelijan Ken Saro-Wivan ja kahdeksan muuta aktivistia, jotka taistelivat oikeudestaan öljy-yhtiön valtaamiin maihin. Shell tuomitsi teot ja sanoutui niistä irti, mutta kielteinen julkisuus poiki lisää Shell-boikotteja.

Samaan aikaan Shellin pahimmat kilpakumppanit tekivät onnistuneita yrityskauppoja, minkä johdosta se menetti johtavan markkina-asemansa 90-luvun lopussa. Viimeisin Shellin imagoon vaikuttanut skandaali on parin vuoden takaa, jolloin virheellinen kirjanpito yhtiön öljyvaroista johti edellisen toimitusjohtajan eroon.

Shell on sittemmin tehnyt paljon maineensa puhdistamiseksi. Monet ovatkin todenneet, että koska pahan öljy-yhtiön maine tarttui Shelliin niin tiukasti, on sen pitänyt tehdä muihin öljy-yhtiöihin verrattuna kaksin verroin työtä todistaakseen vastuuntuntonsa ympäristö- ja ihmisoikeusasioissa. Suurista öljy-yhtiöistä juuri Shelliä pidetään edelläkävijänä yritysten yhteiskuntavastuun (corporate social responsability) huomioon ottamisessa. Shell onkin osallistunut näyttävästi erilaisiin kehityshankkeisiin ympäri maailmaa ja esimerkiksi käynnistänyt ja rahoittanut monia hankkeita Nigeriassa ja muualla maailmassa.

Viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana Shell on virallisissa tiedotteissaan ilmaissut myös huolensa ympäristön tilasta ja ilmastonmuutoksesta. Verkkosivuillaan Shell julkaisee säännöllisesti ”Shell-skenaarioita”, joiden avulla se esittelee näkemyksiään maailman ja globalisoituneen energia-alan tulevasta kehityksestä. Yhtiön ennusteen mukaan uusiutuvat energiamuodot ovat vahvassa nousussa, mikä merkitsee valtavaa rakennemuutosta suurten energiayhtiöiden kannalta. Shell itse vakuuttaa olevansa tämän kehityksen eturintamassa.