Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Maailmanpolitiikan verkkotärpit

Anna-Kaisa Hiltunen/UP & Joonas Pörsti/UP

Mistä löytyvät parhaat analyysit tai Brysselin juorut? Ulkopolitiikka-lehti listasi vinkit maailmanpolitiikan suurkuluttajille.

1. Politico

Mikä?

Yhdysvaltalaisen Politico-verkkolehden eurooppalainen sisarjul­kaisu, joka seuraa Euroopan unionin toimielimiä, Euroopan mai­den ulko- ja sisäpolitiikkaa sekä taloutta. Suuntaa uutisointinsa poliitikoille, virkamiehille ja muille päätöksentekijöille. Euroo­pan Politicon omistavat saksalainen mediatalo Axel Springer ja Yhdysvaltain Politico, jonka takana on kaksi entistä Washington Postin toimittajaa.

Lukuvinkki

Toimittaja Elena Servettazin henkilökohtainen tilitys siitä, kuinka hän päätyi osaksi Venäjän valtiorahoitteisen median propagandaa, kun venäläinen Zvezda-televisiokanava »siteerasi» häntä syksyllä tekaistussa uutisessaan. »Mekanismi on tehokas», Servettaz kirjoittaa: »Zvezda julkaisee verkkosivuillaan vääristellyn tarinan ja siteeraa siinä länsimaista toimittajaa, mikä teoriassa herättää lukijoissa luottamusta.»

Erikoisuus

Brussels Playbook -uutiskirje, joka tuo Brysselin päivän juo­rut ja poliittiset puheenaiheet sähköpostiin joka aamu.

2. The Intercept

Mikä?

Kolmen yhdysvaltalaistoimittajan vuonna 2014 perustama tutkiva verkkojulkaisu, joka seuraa etenkin Yhdysvaltain hallin­toa, yhteiskuntaa ja taloutta. Julkaisun omistaa verkkokauppa eBayn perustajan Pierre Omidyarin omistama mediatalo First Look Media.

Lukuvinkki

Toimittaja Nick Tursen artikkeli Yhdysvaltain asevoimien toi­mista Afrikassa. Pentagonin sisäisen tutkimuksen perusteella Turse kirjoittaa, kuinka Yhdysvallat teki salaisia lennokkioperaati­oita Somaliassa ja Jemenissä vuosina 2011–2012 ja kuinka Yhdys­valtain sotilaallinen jalanjälki Afrikassa ulottuu useampiin maihin kuin puolustusvoimat haluaa myöntää.

Erikoisuus

Näin vuodat tietoja Interceptille! Sivusto antaa seikkaperäisiä ohjeita tietolähteilleen siitä, miten tietoja kannattaa toimittajille vuotaa.

3. Cicero

Mikä?

Painetun Cicero-lehden verkkoversio, joka luottaa pitkiin analyyt­tisiin teksteihin. Cicero analysoi niin Berliinin poliittisia lehmän­kauppoja kuin maailmanpolitiikkaakin. Lehteä kustantaa sveit­siläinen, kansainvälisesti toimiva Ringier-mediatalo, joka toimii Itä- ja Keski-Euroopassa yhdessä Axel Springerin kanssa.

Lukuvinkki

Münchenin turvallisuuskonferenssin puheenjohtajan Wolf­gang Ischingerinyhdeksänkohtainen suunnitelma siitä, kuinka Eurooppa voisi päästä uuteen keskusteluyhteyteen Venäjän kanssa. Ischinger ehdottaa muun muassa, että Venäjä otettaisiin takaisin G8-ryhmään – vaikka länsi menettäisikin kasvonsa.

Erikoisuus

Videoarkisto, jossa esimerkiksi kirjailijatUmberto EcojaJoyce Carol Oatespuhuvat kirjoittamisesta ja maailmasta.

4. Global Post

Mikä?

Vuonna 2009 perustettu, yhdysvaltalaisten sijoittajien omistama uutissivusto, joka raportoi ympäri maailman kymmenien freelan­cereiden voimin. Global Postille raportoi esimerkiksi James Foley, jonka Isis sieppasi Syyriassa vuonna 2012 ja tappoi kaksi vuotta myöhemmin.

Lukuvinkki

Artikkeli- ja videosarja avautuvasta Myanmarista, jonka sotilasjuntta hävisi viime kuussa historialliset parlamenttivaalit. Videolla pääsee ääneen esimerkiksi entinen poliittinen vanki, jonka juntta sulki telkien taakse ammattiyhdistystoiminnan vuoksi. Hän kuvailee vapautumisen jälkeistä elämäänsä näin: tuntuu velvollisuudelta osallistua politiikkaan, jotta maa muuttuisi – mutta sillä ei elätä perhettä.

Erikoisuus

Juttusarja European Disunion käsittelee jakautunutta man­nerta, jolla on alaotsikon mukaan »28 persoonalli­suutta». Jutuissa kerrotaan muun muassa Ukrainan maan­sisäisten pakolaisten elämästä.  

5. L'Opinion

Mikä?

Vuonna 2013 perustettu verkko- ja paperilehti, jonka blogit ovat vapaasti luettavissa. Liberaali lehti kertoo tukevansa eurooppalaista yhteistyötä ja katsoo, että yhteiskunnan vauraus syntyy yrityksissä. Seuraa politiikkaa, taloutta ja kansainvälisiä asioita.

Lukuvinkki

Neljännesvuosisadan turvallisuuspolitiikasta kirjoittanut Jean-Dominique Merchet julkaisee lehdessä Secrets Défence -blogiaan. ”Tuleeko Eurooppa sotilaallisesti Ranskan avuksi ter­rorismin vastaisessa taistelussa? On kaikki syyt epäillä”, Merchet ennustaa. EU:n solidaarisuuslauseke on elänyt elämäänsä jo vuodesta 1948, jolloin Länsi-Euroopan unioni perustettiin, mutta sopimustekstien laatijat ovat olleet tarkkoja siitä, että avun ei tarvitse olla sotilaallista.

Erikoisuus

HSBC-pankki rahoittaa ympä­ristöasioihin keskittynyttä Les Enjeux du Green -juttusarjaa. Sen mukaan kansainväliset suuryritykset ovat keränneet Pariisin ilmastokokouksen alla kymmeniä miljardeja rahoitusta puhtaaseen teknologiaan.