Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Turkki suitsii syyrialaisten maahantuloa

Reeta Paakkinen

Turkki on alkanut vaatia viisumia lentäen tai meriteitse saapuvilta syyrialaisilta. Vuoden alusta alkaen Syyrian kansalainen on voinut saapua Turkkiin ilman viisumia vain maarajan yli.

 Viisumisääntö karsi tulijoiden määrää het­kellisesti, sillä suosittu reitti kulki lentoteitse Libanonin Beirutista Istanbuliin. Pako Syyriasta Turkkiin kuitenkin jatkuu. Monet ylittävät maa­rajan Turkkiin salakuljettajien avulla. YK:n tieto­jen mukaan Venäjän aloitettua ilmapommituk­set Alepon seudulla noin 45 000 ihmistä pakeni helmikuun ensimmäisellä viikolla Turkin rajalle.

 Tammikuussa Turkki alkoi myöntää työlupia maahan. Tarkoituksena on helpottaa Tur­kissa oleskelevien 2,5 miljoonan syyrialaisen ja 300 000 irakilaisen toimeentuloa sekä vähentää Egeanmeren yli Kreikkaan pyrkivien määrää.

Työlupien myöntäminen on Turkilta mer­kittävä askel, sillä Turkin hallituksen tietojen mukaan ennen uudistusta vain noin 7 000 syyrialaisella oli Turkissa työlupa. Vastaisuudessa jopa kymmenen prosenttia yrityksen työnteki­jöistä saa olla pakolaisia. Vastaavaa kattoa ei ole niillä aloilla, joilla on todistetusti työvoimapula.

Uudistusten taustalla on EU:n ja Turkin mar­raskuussa solmima sopimus, jonka mukaan EU tukee Turkkia kolmella miljardilla eurolla pako­laisten majoittamisessa vähentääkseen muut­topainetta EU-alueelle. Lisäksi EU on luvannut jouduttaa Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja.

Meriteitse Kreikkaan pyrkivien määrä laskee aina talvisin, mutta lähtijöitä on edelleen satoja päivittäin. Ilmojen lämmettyä tulijoiden määrä lisääntynee jälleen, ja Turkin uudistukset saavat todennäköisesti osan Eurooppaan pyrkivistä etsimään uusia reittejä pois Syyriasta ja Irakista.