Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Pakolaiskiista Itä-Afrikassa

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Itäafrikkalainen Ruanda aikoo lähettää 70 000 naapu­rimaasta Burundista tullutta pakolaista kolmansiin maihin – mutta epäselvää on, mihin.

Ruanda ilmoitti aikeistaan helmikuussa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli syyttä­nyt Ruandaa burundilaisten pakolaisten värväämisestä ja kouluttamisesta Burundin pre­sidentin Pierre Nkurunzizan kaatamiseksi. Myös YK totesi alkuvuonna raportissaan, että Ruanda tukee Burundin kapinallisia.

Noin 250 000 burundilaista on paennut kotoaan ja yli 400 ihmistä on kuollut sen jälkeen, kun Nkurunziza ilmoitti pyrki­vänsä kolmannelle presidentti­kaudelle ja voitti vaalit heinä­kuussa. Presidentin vastustajat lähtivät kaduille osoittamaan mieltään, ja maa ajautui mella­koihin ja väkivaltaan.

Burundin presidentti Nku­runziza on syyttänyt Ruandaa maansa väkivaltaisuuksien liet­somisesta. Ruanda on puoles­taan kieltänyt osallistuneensa tilanteeseen mitenkään.

Ruanda ja Burundi kuuluvat Kenian, Ugandan ja Tansanian kanssa Itä-Afrikan yhteisöön. Mailla on tavaroita, palveluita, pääomia ja työvoimaa koske­vat sisämarkkinat, ja ne suun­nittelevat yhteistä valuuttaa ja poliittista yhdentymistä.