Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Ali Khamenein seuraajat

Topias Haikala

IRAN. Maltilliset voittivat Iranin helmikuun vaalit, mutta hengellisen johtajan linja ratkaisee maan suunnan. 

Länsimainen media intoili helmikuun lopulla Iranin kak­soisvaalien tuloksista. Iranissa valittiin sekä parlamentti että 86-jäseninen asiantuntijaneuvosto. Maltilliset ehdokkaat saivat molemmissa vaaleissa huomattavan vaalivoiton.

Iranin poliittisen järjes­telmän vuoksi helmikuun vaaleista tärkeämmät ovat asiantuntijaneuvoston vaalit. Iranissa kaikki langat ovat hen­gellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein ja hänen nimittä­mänsä hallintoeliitin käsissä, ja asiantuntijaneuvosto päättää uudesta hengellisestä johta­jasta – sekä nykyisen jatkosta.

Neuvoston vaalikausi on kahdeksan vuotta, ja Khamenei on 76-vuotias. On mahdollista, että helmikuussa valittu neu­vosto ehtii valita Iranille uuden johtajan.

Khamenei on järjestyksessä toinen Iranin hengellinen joh­taja. Ensimmäinen oli ajatollah Ruhollah Khomeini, vuoden 1979 islamilaisen vallankumo­uksen ja uuden perustuslain pääarkkitehti. Khomeini valitsi seuraajakseen Khamenein, ja asiantuntijaneuvosto hyväksyi päätöksen mukisematta.

Niin voi käydä myös nyt.

»Khamenei aikoo varmasti vaikuttaa valintaan. Kulissien takana tapahtunee paljon sellaista, mistä emme ole tie­toisia», toteaa kansainvälisten suhteiden apulaisprofessori Paola Raunio Sharjahin yli­opistosta Arabiemiraateista.

Raunio ei usko, että uusi asiantuntijaneuvosto hyppii Khamenein silmille. Vaikka maltilliset saivat vaalivoiton, heitä on neuvoston jäsenistä vain noin puolet.

Tohtorikoulutettava Maysam Behravesh Lundin yliopiston politiikan tutkimuk­sen laitokselta huomauttaa, että myös esimerkiksi vallan­kumouskaartin sotilailla on paljon painostusvaltaa.

»Uuden asiantuntijaneu­voston vaikutusta Khamenein seuraajan valintaan ei pidä liioitella», Behravesh toteaa.

Maltillisten ja konservatii­vien välisessä valtataistelussa yhden johtajan valinta saattaa olla liian vaikeaa. Vaihtoehtona olisi perustaa esimerkiksi kolmen miehen neuvosto, jonka kokoonpano tyydyttäisi molempia leirejä.

Arvailut Khamenein seuraa­jasta ovat vielä villejä, mutta ohessa esitetyt nimet nousevat useimmin esiin. On Khame­nein seuraaja kuka tahansa, Iran tuskin avautuu lähivuo­sina merkittävästi. Maa on vallankumouksesta syntynyt islamilainen tasavalta, jossa johtajaehdokkaiden erot ovat järjestelmän sisäisiä linjaeroja. Radikaaleimmat uudistajat on vaiennettu.


1.Ali Rafsanjani

Kärkisijoilla keikkuu ajatollah Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Hän on islamilaisen tasavallan vanhoja pelaajia, entinen presidentti ja asi­antuntijaneuvoston entinen puheenjohtaja. Hän oli mukana junailemassa Khameneita maan johtajaksi, mutta on sittemmin maltillistunut.

Rafsanjani tukee maltillista presidenttiä Hassan Ruhania ja on puhunut Iranin talouden avaamisen ja yksityistämi­sen puolesta jo 1980-luvulla. Helmikuussa Rafsanjani valittiin jälleen asiantuntija­neuvostoon.

»Rafsanjani on tämän het­ken vaikuttajista ehdottomasti arvovaltaisin. Hän on hyvin tietoinen siitä, että Irania pitää muuttaa, jotta se pysyy jaloil­laan», toteaa toimittaja-kirjai­lija Liisa Liimatainen.

Konservatiivit tuskin tuki­sivat Rafsanjanin valintaa hengelliseksi johtajaksi. Vielä suuremmaksi esteeksi saattaa tulla se, että Rafsanjani on 81-vuotias.

»Rafsanjani tulee tekemään kaikkensa, että hänet valit­taisiin, mutta ikä alkaa tulla vastaan. Uskon, ettei neuvosto halua valita uutta hengellistä johtajaa pian uudelleen», apulaisprofessori Paola Raunio sanoo.


2.Hassan Khomeini

Rafsanjani saattaa vetäy­tyä ja tukea 43-vuotiasta Hassan Khomeinia, joka on ensimmäisen hengellisen johtajan Ruhollah Khomeinin lapsenlapsi.

Alkuvuodesta Iranissa nousi meteli, kun teologeista ja oikeusoppineista koostuva vartijoiden neuvosto esti Has­san Khomeinia asettumasta ehdolle asiantuntijaneuvoston vaaleissa. Näennäinen syy oli, ettei Khomeini ole riittävän pätevä teologi, vaikka hän on opettanut monta vuotta semi­naarikaupunki Qomissa.

Oikea syy kieltoon lienee se, että Khomeini on Rafsanjanin ja Ruhanin kanssa samassa leirissä. Korkea-arvoinen isoisä lisää Khomeinin näkyvyyttä. Vartijoiden neuvoston silmissä yhdistelmä on vaarallinen.

Paola Raunio ei kuitenkaan pidä Khomeinin mahdollisuuk­sia vahvoina. »Khomeini voisi kerätä kannatusta, jos hän saisi oikeat ihmiset kampanjoimaan puolestaan. Mutta kun päätös on neuvoston käsissä, en usko, että häntä valitaan», Raunio toteaa.


3.Mahmud Shahrudi

Konservatiiveista eniten uumoiltu seuraajaehdokas on ajatollah Mahmud Hashemi Shahrudi. Iranin mittapuulla Shahrudi ei ole kaikkein tiu­kimmasta päästä. Hän johti Iranin oikeuslaitosta vuosina 1999–2009, jolloin hän muun muassa vastusti kivitysrangaistusta, vaikka piti toisaalta lehdistön ja poliittiset aktivistit kurissa.

Shahrudi on Khamenein suo­siossa, mikä painaa vaa’assa. Tutkija Maysam Behraveshin mukaan Shahrudilla on hyvät välit myös vallankumouskaartin johtajien kanssa.

»Mutta Shahrudin voi olla vaikea päästä läpi, koska hän on syntynyt ja kasvanut Ira­kissa. Hän muutti Iraniin vasta vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen», Behravesh sanoo.


 
Ulkopolitiikka 2/2016

Suurin niistä on pelko

Joonas Pörsti/ UP

Pelko hämärtää politiikan

Teija Tiilikainen/ UP

Ali Khamenein seuraajat

Topias Haikala

Lisää rahaa aseisiin

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Norjan puolustus suuntaa pohjoiseen

Sanna Orava

Populisti porskuttaa nousukaudellakin

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Briteillä vähiten EU-ystäviä

Juha Mäkinen/ UP

Yhden valtion todellisuus

Anna Tervahartiala

Vihaisen valtion jäljillä

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Ydinaseiden uusi aika

Erik Nyström

Ohjuskilvestä on neuvoteltava

Tytti Erästö

Kalifi & kuningas

Liisa Liimatainen

Viimeinen rauhan saari

Erik Nyström

Pehmeillä keinoilla radikalismia vastaan

Teemu Sinkkonen

Šarian moderni tulkitsija

Heta Muurinen

Eurooppa-politiikan suuri murros

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Yhden tien päässä

Leena Malkki & Juhana Aunesluoma

Bosnia unohdettiin liian varhain

Mitjo Vaulasvirta

Vapaakauppa voi kutistaa taloutta

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Afrikka vahvistuu koodaamalla

Elisabeth Wide

Valtiosopimuksia voi muuttaa

Katja Creutz

Spektaakkeli suurvallassa

Jukka Valtasaari

Talousopit uusiksi

Anne Ignatius

Politiikka katoaa näkyvistä tšekistien maailmassa

Toivo Martikainen & Katri Pynnöniemi

Historialla tehdään politiikkaa

Matti Pesu

Kaiken takana on Kochin veljesten verkosto

Jenni Heikka

Korjaussarja euroalueelle

Vesa Vihriälä

Tasa-arvon asialla

Anna Kronlund

Niukka, toiveikas tulevaisuus

Heta Muurinen

Egyptin likainen vallankumous

Sanna Ra

Beirut haisee, mutta ruoka maistuu

Laura Wickström

Pelko itse

Petri Hakkarainen

Turvallisuuspolitiikka maakunnille

Onnittelut vuosikerran voittaneille