Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Populismin luvattu maa

Marco Siddi

Italiassa populistinen puheenparsi on tuonut keskusteluun politiikan etiikan.

Italiassa niin oikeisto- kuin vasemmis­topuolueet ovat perinteisesti käyttäneet populistista puhetapaa kalastellakseen ääniä. Populistinen diskurssi on perustu­nut korruptoituneiden vallanpitäjien ja kansan vastakkainasetteluun. Kansa on esi­tetty valtaapitävien politiikan uhrina.

Populistiset argumentit ovat saaneet äänes­täjäkunnassa vastakaikua, sillä Italian poliit­tinen eliitti on ollut säännöllisesti mukana isoissa korruptioskandaaleissa kahden viime vuosikymmenen aikana.
1990-luvun alussa Tangentopolin korrup­tioskandaali pyyhkäisi puoluekartalta kylmän sodan aikana maata hallinneet kristillisdemo­kraatit ja sosialistisen puolueen. Valtatyhjiön täyttivät kaksi uutta puoluetta, jotka vakuut­tivat vastustavansa vanhoja valtapuolueita: Silvio Berlusconin Forza Italia ja äärioikeis­tolainen Pohjoisen liitto.
Berlusconi oli rakentanut omaisuutensa vanhan poliittisen eliitin suojeluksessa. Ber­lusconin eliitinvastainen retoriikka oli lähinnä poliittinen strategia äänten saamiseksi. Mediapohattana Berlusconi käynnisti Italian ensimmäisen, laajamittaisen populistisen tele­visiokampanjan.
Forza Italia ja Pohjoisen liitto ovat olleet 20 vuoden aikana mukana useissa hallituksissa ja sekaantuneet samalla uusiin korruptioskandaaleihin. Berlusconin pääministerikau­sina poliittinen keskustelu muuttui henkilöi­tyneeksi mediasirkukseksi, mikä loi pohjan uusien, karismaattisten populistijohtajien nousulle.

Päivänpolitiikan nykyisistä johtohahmoista sekä Beppe Grillo että Matteo Renzi ovat menestyneet tällä saralla, joskin hieman eri tavoin.

Entinen koomikko ja nykyinen Viiden täh­den liikkeen johtaja Grillo on rakentanut poliit­tisen menestyksensä Italian poliittisen eliitin arvostelulle käyttämällä klassista kansan ja eliitin vastakkainasettelua. Hänen puolueensa sai kolme vuotta sitten parlamenttivaaleissa yli 25 prosenttia äänistä. Kesäkuussa puolue voitti pormestarinvaalit Roomassa ja Torinossa.

Nykyisen pääministerin Renzin valtaan­nousu perustui lupaukseen syöstä vallasta vanha poliittinen eliitti, mukaan lukien oman demokraattisen puolueen vanha kaarti. Lupaus toi puolueelle 40 prosenttia äänistä vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa.

Populistinen diskurssi on nostanut Italian poliittiseen keskusteluun aiemmin laimin­lyötyjä aiheita, kuten läpinäkyvyyden ja poli­tiikan eettiset ongelmat. Lisäksi se on tuonut pettyneitä kansalaisia takaisin keskusteluun. Viiden tähden liikkeen menestys on pakotta­nut Renzin demokraattisen puolueen nuoren­tamaan ydinjoukkoaan.

Populismi voi siis hetkellisesti olla demo­kratialle hyväksi, kunhan se tarjoaa edistyk­sellisiä ideoita eikä muukalaisvihamielisyyttä ja kansalliskiihkoa, kuten vaikkapa Ranskan Kansallinen rintama. Riskinä kuitenkin on, että populismista tulee poliittisen keskuste­lun normaali toimintatapa ja vakiintuneet puolueet alkavat haastaa uusia samanlaisilla populistisilla argumenteilla.


 
Ulkopolitiikka 3/2016

Uudet kuninkaat

Giorgos Katsambekis

Valta ja vastuu

Teija Tiilikainen/UP

Valtapuolueen omat vaalit

Veera Laine

Baltia torjuu pakolaisia

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Yhä harvempi pakolainen palaa kotimaahan

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Seuraavaksi nexit tai öxit?

Joonas Pörsti/UP

Eurooppa hakee uskottavuutta

Kaarina Vainio/UP

Ääni historian unohtamille

Kaarina Vainio/UP

Edustuksen illuusio

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Populismin luvattu maa

Marco Siddi

Konsensus heikkenee Pohjoismaissa

Mattias Lehtinen

Kokaiinin läpikulkumaa Venezuela ajautui umpikujaan – romahdus murtaa antiamerikkalaista rintamaa

Teksti: Mikko Pyhälä

Brasilia poistui näyttämöltä

Hanna Koivisto

Kansanvaltaa kiinalaisittain

Elina Sinkkonen

Arvokonservatiivien voimannäyttö

Heta Muurinen

Kadotettu kultakausi

Tuomas Koukkunen

Kyberhyökkääjä käyttää satelliitteja

Erik Nyström

Turvaa pörssiyhtiöstä

Kaarina Vainio/UP

Lisää sijoituksia veroalella

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

EU:n viimeinen ydinasemahti

François Heisbourg

Maailma kärsii moraalispoliittisesta kriisistä

Frank Johansson

Paluu plussan puolelle

Anne Ignatius

Muukalaisia ja baltteja

Kristi Raik

Lähi-idän kaaos vasta alussa

Yrjö Lautela

Kohti ammattinimikkeiden sukupuuttoa

Pasi Nokelainen

Vanhat sotaratsut

Pekka Vahvanen

Eriarvoisuuden pieni ensyklopedia

Matti Ylönen

Traumapolitiikkaa Yhdysvalloissa

Jenni Heikka

Washington hurmaa historialla

Maria Annala

Populismi on välttämätöntä

Emilia Palonen

Sumu leviää Venäjältä

Joonas Pörsti

Mistä lisää resilienssiä?

Anna-Kaisa Hiltunen

 

Geologia hämmentää politiikan tutkimusta

Kaarina Vainio/UP