Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Ukraina kampesi plussalle

Joonas Pörsti

 

Kahden vuoden syöksykierre Ukrainan taloudessa näyttää olevan ohi. Maan bruttokan­santuote supistui vuosina 2014–2015 yhteensä 16 pro­senttia, mutta on toipumassa tänä vuonna 1,5 prosentin kasvuun. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa Ukrainan talouden kasvavan ensi vuonna 2,5 prosenttia.

Osa kasvusta selittyy öljyn hinnan nousulla, joka hyödyt­tää Venäjän taloutta. Venäjä on edelleen Ukrainan tärkein kauppakumppani, vaikka maat sotivat Itä-Ukrainassa ja Venäjä miehittää Krimin niemi­maata. Ukraina on menettänyt teräksen vientituloja Itä-Ukrai­nasta. Maatalousvienti on sen sijaan kasvussa.

Myönteiset talousluvut ovat tärkeitä Ukrainan läntisille lainoittajille. Ukraina odottaa neljättä erää vuonna 2015 myönnetystä IMF:n 16,5 miljardin euron lainasta. Maan talousministeri Oleksandr Daniljuk tosin vakuutti mar­raskuussa, ettei rahalla ole kiirettä, koska »romahdusta ei ole näköpiirissä».
Ukraina saa lainaa vasti­neeksi uudistuksista, jotka ovat edenneet hitaasti varsinkin korruption vähentämisessä. Talousindikaattorit näyttävät lupaavammilta: Inflaatio on laskenut vuodessa yli 40 prosentin tasolta reiluun 10 prosenttiin. Myös ulkomaiset investoinnit ovat kasvussa. Marraskuussa kaksi kiinalaisyritystä ilmoitti raken­tavansa jättimäisen yhden gigawatin aurinkovoimalaitoksen Tšernobylin ydinvoimalan onnettomuusalueelle.

 

                                                             

                                                             


 
Ulkopolitiikka 4/2016
 

Vapauden viholliset

Olli Ruohomäki

Suomettumisen juhlaraha juhlistaa satavuotiasta