Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Brexitin mentävä aukko budjetissa

 

Euroopan unioni joutuu uudistamaan budjettiaan merkittävästi. Britannian lähtö jättäisi EU:n laskelmien mukaan vuosibudjettiin noin 18 miljardin euron loven. Se on noin 12 prosenttia budjetista.

Vielä ei ole tiedossa, miten puuttuvat rahat kerät­täisiin, sanoo europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok). Hän toimii Euroopan parlamentin budjettivalio­kunnan varapuheenjohtajana.

Britannian EU-ero astuu voimaan aikaisintaan kahden vuoden kuluttua eroneuvotteluiden aloit­tamisesta. Suomalaisten europarlamentaarikoiden mukaan Britannian ja unionin neuvottelut eivät todennäköisesti pääse alkamaan vielä keväällä.

Politico-lehden diplomaattilähteisiin perustuvien laskemien mukaan Britannia joutuu maksamaan EU:lle ennen lähtöään 55–65 miljardia euroa ole­massa olevien sitoumustensa mukaisesti. Britannia on esimerkiksi velvollinen maksamaan EU-virkamiesten eläkkeitä.

EU on sitoutunut ensi vuoden budjetissaan 158 mil­jardin euron määrärahoihin. Sarvamaan mielestä bud­jetti on vaatimaton. Se on parlamentin ja jäsenmaiden kompromissin tulos. Suurin osa budjetista käytetään maatalouden, köyhien alueiden ja talouskasvun tuke­miseen. Ensi vuonna EU tekee lisäpanostuksia nuori­son työllistämiseen ja maahanmuuton hallintaan.

EU:n talousarvio perustuu monivuotiseen rahoi­tuskehykseen. Seuraava kehyskausi alkaa 2021. Italian entisen pääministerin ja pitkäaikaisen EU-komissaarin Mario Montin vetämä työryhmä pohtii EU:n tulevia rahoitusvaihtoehtoja. Sarvamaan mukaan tulokset ovat toistaiseksi jääneet laihoiksi.

Sarvamaa katsoo EU:n olevan vaikeassa tilanteessa brexitin takia, ja lisää ongelmia voi tulla ensi keväänä Ranskasta. Huoli EU:n hajoamisesta on suuri, jos populistinen Kansallinen rintama voittaa Ranskan presidentinvaalit.

»EU:n on vallannut suorainen hysteria [Donald] Trumpin vaalivoiton takia. Se on aivan turhaa, kun oma talokin on sekaisin.»

 
Ulkopolitiikka 4/2016
 

Vapauden viholliset

Olli Ruohomäki

Suomettumisen juhlaraha juhlistaa satavuotiasta