Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Vahvimman oikeus

Jameel Jaffer: The Drone Memos. Targeted Killing, Secrecy and the Law. The New Press 2016, 328 s.

Olli Ruohomäki

CIA surmasi Barack Obaman valtakaudella miehittämättömien lennokkien avulla tuhansia terrorismista epäiltyjä. Jameel Jafferin kirja valottaa lennokki-iskujen taustoja.

Yhdysvallat surmaa terrorismiepäiltyjä kauko-ohjatuilla miehittämättömillä lennokeilla Afganistanissa, Pakistanissa, Somaliassa ja Jemenissä. Ihmisoikeusjuristi Jameel Jafferin teos The Drone Memos kuvaa tämän kiistanalaisen käytännön laajuutta ja oikeudellisia ongelmia.

Yhdysvallat on historiallisesti tuominnut diktatuurien suorittamat vastaavat iskut salamurhina. Tästä huolimatta CIA surmasi presidentti Barack Obaman valtakaudella miehittämättömien lennokkien avulla tuhansia terrorismista epäiltyjä ihmisiä. Ohjusiskuissa on kuollut myös satoja viattomia siviilejä, jotka ovat sattuneet olemaan väärässä paikassa väärään aikaan.

Jaffer perustaa analyysinsä salaisiin Valkoisen talon politiikkamuistioihin sekä oikeusministeriön komiteamietintöihin, jotka hän on saanut käsiinsä oikeusprosessien tuloksena.

Hallinnon johtavat virkamiehet ovat kuvailleet lennokki-iskuja tarkoiksi, huolellisesti valvotuiksi, tehokkaiksi ja korvaamattomiksi, mutta ennen kaikkea he ovat puolustaneet valtuuttamiaan iskuja lainmukaisina. Myös Obama korosti, että lennokkien käyttö oli tarkassa valvonnassa.

Tosiasiassa lennokki-iskujen laillisuutta ei ole missään vaiheessa käsitelty Yhdysvaltain kongressissa, eikä siitä ole kirjausta maan lainsäädännössä. Yksikään liittovaltion viranomainen ei ole laatinut edes menettelysääntöjä lennokki-iskujen käyttöön, eikä yksikään oikeusistuin ole käsitellyt niiden lainmukaisuutta.

Jafferin mukaan johtavien virkamiesten käsitykset iskujen laillisuudesta perustuvat yksinomaan heidän omiin käsityksiinsä ja kynäilyihinsä sekä presidentin määräyksiin. Obama johti lennokkisodankäyntiä ja päätti monista iskuista itse.

Erityisen ongelmallisena tapauksena Jaffer pitää amerikkalaisen terroristiepäillyn Anwar al-Awlakin tappoa lennokista ammutulla ohjuksella Jemenissä syyskuussa 2011. Muutamaa viikkoa myöhemmin CIA tappoi myös hänen 16-vuotiaan poikansa, joka lähti etsimään kadonnutta isäänsä Jemenin sydänmailta.

Jaffer kysyy, miten on mahdollista, että Obaman hallinto päätti surmata Yhdysvaltain kansalaisia ilman minkäänlaista perustuslain mukaista oikeuskäsittelyä. Näin ei ole tapahtunut sitten Yhdysvaltain sisällissodan. Kirjoittaja päättelee, että Yhdysvallat käy kauppaa demokratian ja ihmisoikeuksien perusarvojen sekä turvallisuuden illuusion kesken.

Huolenaihetta lisää se, että Obaman kaudella rakennettu byrokraattinen infrastruktuuri, joka jakaa pikakuolemantuomioita lennokeista, on nyt Donald Trumpin hallinnon käytössä.


Kirjoittaja on vieraileva vanhempi tutkija Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmassa.

 
 

Vakautta leivän hinnalla

Katri Ala-Kleemola

Vihreää energiaa etelään

Kaarina Vainio/UP

Itsevaltiaat voivat yhä paksummin

Joonas Pörsti/UP

Thorsin jalkapallotesti

Kaarina Vainio/UP

Kaupan uusi järjestys

Matti Koskinen

Etyj sinnittelee kiistojen keskellä

Anna Saraste

Amerikkalainen valinta

Daniel Hamilton

Talibanit eivät luovuta

Kaarina Vainio/UP

Saksan armeija palasi Baltiaan

Tuomas Iso-Markku

Kaksi pelastussuunnitelmaa

Ville Sinkkonen

Sireenit soivat Brysselille

Eero Vuohula

Lontoo sai brexitin vaikkei sitä tilannut

Pasi Myöhänen

Uusi etupiirijako järkyttää