Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Skotlannin ulkoministeri Fiona Hyslop UP:n haastattelussa: ”On järkevää tarjota skotlantilaisille mahdollisuus äänestykseen”

Milja Komulainen
Andrew Perry

Itsenäinen Skotlanti hakisi EU:n ja Naton jäsenyyttä mutta luopuisi ydinaseista, Skotlannin ulkoasiainministeri Fiona Hyslop sanoo.


Fiona Hyslopin puolueen muodostama hallitus johtaa Skotlantia Edinburghista.

Pääministeri Theresa May haluaa vahvistaa konservatiivipuolueen valtaa Britanniassa kesäkuun 8. päivänä järjestettävissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Skotlannin kansanpuolueen SNP:n tavoitteet ovat paljon kauaskantoisempia. Alueen itsehallintoa johtava puolue havittelee uutta kansanäänestystä itsenäistymisestä. Skotlannin ulkoministeri Fiona Hyslop uskoo, että skottien on päätettävä maansa suunnasta jo ennen kuin Britannia eroaa EU:sta keväällä 2019.

Miksi Skotlannin hallitus haluaa uuden kansanäänestyksen niin pian?

Yhteensä 62 prosenttia skotlantilaisista äänesti EU-jäsenyyden puolesta, eikä moni brexitin kannattajakaan aavistanut eron johtavan esimerkiksi Skotlannille tärkeiden EU:n sisämarkkinoiden menettämiseen. Olemme yrittäneet ajaa sekä Skotlannin että koko Britannian etujen mukaisia brexit-ehtoja. Britannian olisi kannattanut jäädä sisämarkkinoille sekä Euroopan talousalueen ja vapaakauppaliiton jäseneksi. Lupauksista huolimatta Theresa May ei ole ottanut näkemyksiämme huomioon. Ennen kuin pääsimme keskustelemaan Skotlannin tarpeista Britannian hallituksen kanssa, May oli jo ilmoittanut haluavansa kovan brexitin. On järkevää tarjota skotlantilaisille mahdollisuus äänestykseen, kun eroehdot ovat tiedossa, mutta ennen kuin Britannia lähtee EU:sta.

Miten ennenaikaiset parlamenttivaalit muuttavat asetelmaa?

Väittämä, jonka mukaan Skotlannin itsenäisyysäänestys aiheuttaisi liikaa häiriötä brexit-neuvotteluiden aikana, on nyt täysin merkityksetön. Me emme ehdottaneet uusia parlamenttivaaleja, eikä Theresa Mayn ollut pakko niitä järjestää.

Hakisiko itsenäinen Skotlanti EU-jäsenyyttä?

EU-jäsenyys on Skotlannille ehdottoman tärkeää. Prosessi olisi monimutkainen, mutta Skotlanti on erilaisessa asemassa kuin muut EU-jäsenyyttä tavoittelevat maat. Meidän kansalaisemme ovat jo valmiiksi EU-kansalaisia ja instituutiomme toimivat unionin lakien mukaisesti.

Miksi itsenäisyys olisi Skotlannille paras vaihtoehto?

Tahdomme tehdä Skotlannista yhteistyöhaluisen ja Eurooppa-myönteisen kansakunnan, mutta olemme menossa kohti tulevaisuutta sisäänpäin lämpiävän, oikeistolaisen brittihallituksen kanssa. Erot Skotlannin ja Britannian välillä näkyvät esimerkiksi sosiaalipolitiikassa. Sosiaalipolitiikkaa linjaavasta päätösvallasta 85 prosenttia on yhä Britannian hallituksella. Skotlannin tulisi olla hyvä maailmankansalainen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, ettei ydinaseilla ole sijaa puolustuspolitiikassamme. Haluamme tunnustaa Skotlannissa asuvien EU-kansalaisten paikan yhteiskunnassamme ja turvata heidän oikeutensa brexitin jälkeen. Britannian hallitus taas haluaa käyttää heitä pelinappulana EU:n kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Miten hallituksenne turvaisi itsenäisen Skotlannin talouden, kun pankkien ja öljyteollisuuden tulevaisuus näyttää epävakaalta?

Skotlannin talous rakentuu monipuoliselle pohjalle. Esimerkiksi ruoka- ja juomateollisuus menestyy ja matkailuala on kasvussa. Myös luova teollisuus on olennainen osa Skotlannin elinkeinoelämää. Luovat alat työllistävät enemmän ihmisiä kuin öljy- ja kaasuteollisuus. Vientimme on hyvällä mallilla. Haluamme lisätä Skotlannille sopivaa talouskasvua. Uusiutuva energia on todella tärkeä ala Skotlannissa, sillä meillä on Euroopan mittakaavassa suuri potentiaali esimerkiksi tuuli- ja aaltovoimalle. Uusiutuva energiateollisuus tukee myös ilmastotavoitteitamme. Britannian hallituksen tämänhetkinen energiapolitiikkaa ei kuitenkaan edistä sektorin kehitystä.

Joutuisiko itsenäinen Skotlanti hakemaan aseellista turvaa Britannialta?

Kansainvälinen yhteistyö sekä EU:ssa että Natossa on tärkeää. Itsenäisen Skotlannin tulisi liittyä Naton jäseneksi muun muassa siksi, että maatamme ympäröivän merialueen turvaaminen on meille kynnyskysymys. Tämä on myös yksi tapa, jolla voisimme osallistua turvallisuusyhteistyöhön.

Kirjoittaja on Skotlannissa asuva vapaa toimittaja.

Itsenäisyyden kivinen tie

 

  • Fiona Hyslop on Skotlannin kulttuuri-, turismi- ja ulkoministeri.

  • Hän on Skotlannin kansallispuolueen SNP:n edustaja Skotlannin parlamentissa.

  • SNP hävisi kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä vuonna 2014. Puolue ajaa uutta kansanäänestystä ennen kuin Britannia lähtee EU:sta.

 


 
 

Skotlanti tahtoo äänensä kuuluviin

Milja Komulainen

Saako ulkomainen poliitikko kampanjoida Suomessa?

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Köyhyys, riski elämälle

Laura Myllymäki/UP

EU:n ongelmalapset

Matti Koskinen

Demokratian siemeniä idässä

Olli Ruohomäki

Tyynenmeren dominopalikka

Kirsi Crowley

Viisi mallia Britannialle

Emmi Skytén

Oi herää, Suomi!

Joonas Pörsti/UP

Kiinan linja pitää

Anne Ignatius

Sipilän hallitus EU-tyhjiössä

Ninni Sandelius

Daavidin linko

Erik Nyström

Jossain vai missä tahansa?

Laura Parkkinen

Kansanvaltaa afrikkalaisittain

Anna-Kaisa Hiltunen/UP

Kehotus arvokeskusteluun

Teija Tiilikainen/UP

Harkitsevia äänenpainoja

Joonas Pörsti/UP

Kuninkaan teltta suojaa arotuulelta

Toivo Martikainen

Rahapaja julkaisi entistä uudemmat juhlarahat