Aikakauslehti politiikasta, taloudesta ja kansainvälisistä ilmiöistä
 

Tärpit Turkin ymmärtämiseksi

Toni Alaranta

Mitä Turkkia seuratessa kannattaa pitää silmällä, kun maa etenee kohti uusia parlamenttivaaleja? UP-lehti listasi.

1. Oikeus- ja kehityspuolue AKP

Mitä haluaa? 13 vuotta hallitusvastuussa ollut AKP ja presidentti Recep TayyipErdoğan rakentavat islamilais- konservatiivista Turkkia ja presidenttikeskeistä järjestelmää. Puolueen kannatuksen yhtenä peruspilarina ovat olleet konservatiiviset kurdit, joille on lupailtu laajempia oikeuksia.

Entä nyt? Erdoğan haluaa uudet vaalit marraskuuksi päästäkseen eroon liberaalista kurdipuolueesta HDP:stä. Ulkopolitiikassa AKP haluaa nostaa Muslimiveljeskunnan valtaan mahdollisimman monessa maassa. Selvimmintämä on näkynyt Syyriassa, missä Turkki on tukenut kaikkia presidentti Bašar al-Assadin vastaisia voimia, myös jihadistijärjestö Isisiä. AKP:n mukaan Lähi-idän ongelmien alkujuuri ovat länsimaat, joiden läsnäolo alueella pitäisi korvata Turkin johtoasemalla.


2.Kurdistanin työväenpuolue PKK

Mitä haluaa? Kurdialueiden autonomiaa tavoitteleva järjestö on ylläpitänyt aseellista konfliktia Turkin valtiota vastaan vuodesta 1984. Vuodesta 2013 saakka voimassa ollut tulitauko päättyi kuluneena kesänä, kun Turkki alkoi pommittaa PKK:ta ja Isisiä.

Entä nyt? Siinä missä AKP on veljeillyt Isisin kanssa, PKK on taistellut Isisiä vastaan menestyksekkäästi Syyrian kurdipuolueen PYD:n sotilaallisen siiven rinnalla. Turkin iskut PKK:ta vastaan luovat ongelmallisen tilanteen: Yhdysvaltain tärkein alueellinen liittolainen taistelussa Isisiä vastaan eli kurdit ovat toisen Nato-maan eli Turkin pommitusten kohteena.


3. Kansojen demokratiapuolue HDP

Mitä haluaa? HDP ajaa kurdien asemaa vastustamalla Erdoğania poliittisesti. Puolue otti kesäkuun parlamenttivaaleissa suurvoiton puolustamalla kaikkien vähemmistöjen oikeuksia, mikä sai paljon kannatusta myös liberaaleilta turkkilaisilta. Liberaalin puolueen synty ja suosio ovat AKP:n islamilais-konservatiivisen valtioprojektin kannalta uhkaavampia kuin kurdien etninen nationalismi ja autonomiahaaveet. HDP osoittaa, että turkkilaiset tai edes Turkin kurdit eivät ole AKP:n ideologian mukainen, konservatiivinen ja islamiin sidoksissa oleva kansa.

Entä nyt? AKP on mustamaalannut HDP:tä väittämällä, että puolue toimii PKK:n jatkeena ja pyrkii hajottamaan Turkin valtion. Koska etniseen tai uskonnolliseen ryhmään perustuvien puolueiden toiminta on Turkissa kielletty, HDP saatetaan kieltää ennen uusia vaaleja. HDP yrittää nyt tehdä pesäeroa PKK:n väkivaltaan ja osoittaa kannattajilleen, että kurdien asioita voidaan ajaa parlamentaarisesti.